FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva - 19. svibnja

Autor: dmak
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis) obilježit će se subotu 19. svibnja od 10 do 14 sati zagrebačkome Trgu Petra Preradovića (Cvjetnome trgu), priopćilo je danas Hrvatsko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis (HUCUK).

Svjetski dan utemeljile su 2010. godine udruge pacijenata iz Sjedinjenih Država, Kanade, Australije, Brazila te 23 europske zemlje, među kojima je Hrvatska. Budući da su upalne bolesti crijeva još tabu tema o kojoj se malo i nerado govori cilj obilježavanja jest da se zajedničkim snagama u svim zemljama svijeta pokrenu kampanje podizanja svjesnosti javnosti o upalnim bolestima crijeva i poteškoćama s kojima oboljeli moraju svakodnevno živjeti.

HUCUK (www.hucuk.hr) nevladina je i neprofitna organizacija. Osnovana je 2000. godine u cilju podizanja kvalitete života oboljelih, promicanja zajedničkih humanitarnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih, socijalnih, informacijskih i drugih interesa osoba oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, te osoba s invaliditetom čija je invalidnost posljedica tih bolesti.

Djelatnosti HUCUK-a, koji broji 718 članova, su, među ostalim, promicanje i unaprjeđivanje kvalitete življenja oboljelih. Također i okupljanje osoba oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, osoba s invaliditetom čija je invalidnost posljedica Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, te članove njihovih obitelji i drugih zainteresiranih građana sukladno ciljevima udruge.

Za sada nema točnog odgovora na pitanje koliko je oboljelih od ovih dviju bolesti u Hrvatskoj. Prema nekim procjenama godišnja incidencija je 250, a broj oboljelih kreće se oko 5.000.

Prema svjetskim epidemiološkim podacima učestalost pojave upalnih bolesti crijeva značajno raste zadnjih desetljeća i računa se da se u industrijaliziranim zemljama svijeta javlja jedan oboljeli na 1000 stanovnika.

Oboljelima su potrebne česte ambulantne kontrole, hospitalizacije i brojne pretrage kojima se prate komplikacije bolesti. Red čekanja za ambulantne kontrole je predug, a red čekanja za hospitalizaciju i neke pretrage poput kolonoskopije, CT-a, magnetske rezonance još duži. Manjak je specijalista i sestara za ove bolesti u odnosu na potrebe oboljelih, navodi se u priopćenju.

Oboljelima je potrebno omogućiti veći broj ambulanti za redovne i hitne kontrole, specijalizirani odjeli koji imaju specijaliste za upalne bolesti crijeva i educirane medicinske sestre za te bolesti.

Oboljeli se nadaju takvoj organizaciji po regionalnim centrima - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Također, potrebno je biološke lijekove staviti na listu posebno skupih lijekova, kao što je to učinjeno za liječenje oboljelih od reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa i ankilozantnog spondilitisa, koji koriste iste biološke lijekove.

Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja staviti u fokus potrebe oboljelih, stoji u priopćenju HUCUK-a.

(Hina) pp/xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙