FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon zabrinut napetostima na Kosovu i mogućim sužavanjem dijaloga

Autor: ssai
BEOGRAD, 15. svibnja 2012. (Hina) - Glavni tajnik UN Ban Ki-moon upozorio je, u svom tromjesečnom izvješću o stanju na Kosovu predstavljenom na sjednici Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, na povećanu napetost na Kosovu, uz ocjenu da bi prostor za dijalog Srbije i Kosova idućih mjeseci mogao biti sužen i da bi to moglo voditi daljnjem porastu napetosti.

Kako u utorak prenose srbijanski mediji, glavni tajnik UN-a ustvrdio je na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti kako je stabilnost Kosova ugrožena stalnim međuetničkim tenzijama i kako bi prostor za dijalog mogao biti sužen ne bude li očuvan mir i bude li nesmotrenih reakcija javnosti na izgrede i provokacije, dodajući da su, u usporedbi s prošlom godinom, u porastu prijetnje, krađe, paljenja kuća, vandalizam i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

U izvješću Ban Ki-moona također se upozorava kako je i dalje prisutan znatan otpor kosovskih Albanaca zakonskim mjerama kojima se štiti srpska kulturna i vjerska baština na Kosovu te da još uvijek postoji nesklad između obveza koje su s tim u vezi preuzele kosovske vlasti i praktične provedbe tih obveza.

Međunarodna zajednica se nada da će napredovanje ka članstvu u Europskoj uniji i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine postupno umanjiti izvore tenzija na Kosovu, istaknuo je glavni tajnik UN.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je kako su tamošnji Srbi izloženi neprestanom zastrašivanju te je upozorio kako opada zanimanje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Srbija također strahuje da bi idućih mjeseci mogao biti sužen prostor za dijalog ne bude li održan mir, posebice jer, kako se čini, javno mnijenje kosovskih Albanaca postaje sve više neprijateljsko prema nastavku bilo kakvih pregovora, ustvrdio je Jeremić dodavši da Srbija ostaje u potpunosti posvećena dijalogu te da neslaganja o statusu Kosova ne smiju spriječiti sposobnost Srbije i Kosova da zajedno rade na rješavanju praktičnih pitanja.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj u svom je obraćanju istaknuo da, u cilju prestanka nasilja na Kosovu, Srbija treba povući svoju policiju, snage sigurnosti i paravojne snage sa sjevera Kosova, prenijeli su kosovski mediji. On je naveo je kako su kosovski građani veoma zabrinuti situacijom u općinama na sjeveru Kosova, naseljenim pretežito Srbima, gdje, po njegovim riječima, Srbija još uvijek, kršeći rezoluciju 1244 UN, ilegalno drži pripadnike svoje policije i službi sigurnosti poručivši da je situacija na sjeveru Kosova vrlo napeta i da nasilje mora prestati.

Voditelj međunarodne misije UN na Kosovu (UNMIK) Farid Zarif u svom obraćanju pozitivnom je ocijenio činjenicu da su uz pomoć Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) održani srbijanski parlamentarni i predsjednički izbori na Kosovu. On je istaknuo kako treba učiniti više na na pronalaženju trajnog i održivog rješenja za Kosovo, ustvrdivši kako je tijekom prethodnih mjeseci na Kosovu bilo i negativnih događaja poput velikog broja sigurnosnih izgreda i kriminalnih aktivnosti u mješovitim zajednicama, posebice na sjeveru Kosova.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙