FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Do 14 sati na Kosovu glasovalo samo 17 posto birača

Autor: brad
PRIŠTINA, 6. svibnja 2012. (Hina) - Na Kosovu je do 14 sati na nedjeljnim srbijanskim predsjedničkim i parlamentarnim izborima glasovalo 17 posto birača, priopćila je misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja organizira srbijanske izbore na Kosovu.

"Glasovanje se odvija u miru. Koliko mi je poznato, nije bilo incidenata. Ono što smo rekli ranije, upoznati smo s tim da neki ljudi nisu mogli naći svoje ime na glasačkom popisu, ali s tim u vezi mi ne možemo puno napraviti s obzirom da je sve glasačke materijale koje koristimo nama predala Republička izborna komisija Srbije", izjavio je glasnogovornik misije OESS-a na Kosovu Nikola Gaon.

Proces glasovanja na Kosovu prati oko 500 predstavnika OESS-a, a pravo glasa ima oko 109.000 pripadnika srbijanske manjine. Do sada, prema izvješćima OESS-a i Kosovske policije, nisu zabilježeni incidenti i izbori se odvijaju u mirnom ozračju.

OESS ima obvezu nakon glasovanja glasačke listiće s Kosova dostaviti u Vranje i Rašku u Srbiji, a taj korak će biti poduzet nakon što se završi glasanje u 19 sati.

Iz OESS-a su također priopćili kako do sada nije bilo pokušaja da se uz odvijanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora održe i lokalni izbori, čemu se protive i kosovske vlasti i međunarodna zajednica

"Mi smo jasno naznačili da bi svaki pokušaj organiziranja lokalnih izbora na mjestima gdje OESS omogućuje glasovanje za izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika Republike Srbije predstavljao ozbiljno ugrožavanje sporazuma i do takve situacije nije došlo", kazao je glasnogovornik misije OESS-a.

Unatoč najavama misije OESS-a na Kosovu, koji za Srbe na Kosovu organizira odvijanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora, da na glasačkim mjestima neće biti istaknuti srbijanski simboli, oni su primijećeni danas u nekoliko tih centara, javili su prištinski mediji.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙