FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalni info dan u povodu otvaranja natječaja CIP Eko-inovacije 2012

Autor: tper
ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - U povodu otvaranja natječaja iz EU programa CIP Eko-inovacije, koji već tradicionalno početkom svibnja raspisuje Europska komisija za financiranje projektnih prijedloga, u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je nacionalni info dan u organizaciji Europske poduzetničke mreže Hrvatske te Ministarstva poduzetništva i obrta, izvijestili su iz HGK.

Program CIP Eko-inovacije dobra je prilika za unapređenje i razvoj u području ekoindustrije, koja u EU ima 3,4 milijuna zaposlenih, ostvaruje 227 milijardi eura te 2,2 posto europskog BDP-a, kazala je potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanje EU Vesna Trnokop Tanta. Napomenula je kako je natječaj vrlo složen, ali uspjeh na njemu može pridonijeti razvoju hrvatskoga gospodarstva.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak navela je kako će se radionice o natječaju za program CIP Eko-inovacije održati u sedam gradova te se očekuje veliki interes gospodarstvenika za sudjelovanje u njima.

Projektni savjetnik Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije (EACI) iz Bruxellesa Theodoros Staikos istaknuo je kako projekt u ovom programu uz očuvanje okoliša mora biti i poslovno relevantan. U projektu koji je prošao na natječaju sudjeluju u 50 posto njegovih troškova te nemaju posrednika za isplatu sredstava. Svi projekti moraju imati učinak na okoliš, i to od proizvodnje pa do recikliranja.

Prioriteti za ovu godinu su recikliranje i iskorištavanje otpadnih materijala, u graditeljstvu potrošnja resursa i otpada u proizvodnji, inovativni proizvodi u prehrambenoj proizvodnji, smanjenje potrošnje vode za najmanje 30 posto te zeleno poslovanje i 'inteligentna' nabava.

CIP Eko-inovacije ne bave se energetskim projektima, već projektima plasiranja proizvoda na tržište, a najviše se financiraju troškove opreme.

Rok predaje je do 6. rujna 2012., a provedba prvih projekata je u svibnju 2013. godine uz najmanje trajanje od tri godine. Do kraja kolovoza smjernice projekta mogu se poslati i na provjeru, napomenuo je Staikos.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙