FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto, izjavio je novinarima ministar financija Slavko Linić komentirajući prognozu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da će BDP u 2012. pasti za jedan posto. Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog, rekao je Linić nakon sjednice Vlade. Ministar financija također se usprotivio procjeni HNB-a da će inflacija ove godine ubrzati na 3,5 posto, ustvrdivši da ostaje pri Vladinoj projekciji od 2,3 posto. Pričekat ćemo kraj godine da vidimo inflaciju, ali nakon povećanja PDV-a hrana nije poskupjela, niti je porasla većina cijena, kazao je Linić. Cijene uglavnom rastu zbog poskupljenja goriva i plina, dodao je, ali to je Vlada ukalkulirala u projekciju inflacije od 2,3 posto. Linić je novinarima rekao da dobro surađuje s guvernerom HNB-a, a svatko ima pravo na svoje projekcije. Nema svađe Vlade s Rohatinskim ili bilo kojim analitičarem zbog različitih prognoza, kazao je. Mi se svađamo samo s onima koji tvrde da Vlada nije ta koja treba pokrenuti investicije, jer je valjda sada svima jasno da bez Vladinog angažmana neće doći do nikakvog rasta ni otvaranja novih radnih mjesta, istaknuo je ministar Linić.

ZAGREB - Memorandum o razumijevanju i suradnji na projektu izrade "Nacionalne strategije inovacija Republike Hrvatske 2013.-2020., s akcijskim planom za razdoblje 2013-2014" potpisali su danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Osnovni cilj strategije je definiranje institucionalnog okruženja i inovacijske politike vezano uz optimalno korištenje sredstava iz fondova EU, odnosno strategija je nužna kako bi Hrvatska mogla povlačiti sredstva iz EU fonda namijenjenog za ulaganje u znanost i inovacije. Ključ konkurentnosti nekog društva su inovacije, poduzetništvo i intelektualni kapital, kazao je Jovanović napominjući kako Hrvatska u radno aktivnom stanovništvu ima samo 0,67 posto doktora znanosti. Čačić je istaknuo kako Hrvatska ima velikih problema sa dodanom vrijednošću, sa nekonkuretnošću proizvoda i usluga te kako je ključni čimbenik povećanja novostvorene vrijednosti inovacijska aktivnost u kojoj je Hrvatska pri samom europskom dnu. Ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj iznose oko 0,8 posto BDP-a, dok razvijene zemlje poput primjerice Finske izdvajaju oko 3 posto BDP-a za inovacije. Osvrnuvši se na podatak o broju doktoranata u Hrvatskoj Čačić je predložio da oba ministarstva osnuju zajednički fond iz kojeg će država pokriti troškove doktorantima uz obavezu da tri godine nakon stjecanja titule odrade u nekoj hrvatskoj tvrtci.

ZAGREB - HDZ-ova saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić netočnima je i nevjerodostojnima ocijenila današnje tvrdnje ministra financija Slavka Linića da je lanjski deficit državnog proračuna za 2,2 milijarde kuna veći od službeno iskazanog. "Nije točno da je naša Vlada ostavila dug od 2,2 milijarde kuna jer te tvrdnje držim nevjerodostojnima", izjavila je Dalić novinarima u Hrvatskom saboru. Linić je, govoreći na sjednici Vlade o izvršenju proračuna za 2011., kazao da je Vlada utvrdila 2,2 milijarde kuna neplaćenih računa - za poljoprivredu gotovo 950 milijuna kuna, brodogradnju 480 milijuna, Finu 339 milijuna, brodare koji su naručili brodove u domaćim brodogradilištima 170 milijuna kuna te neplaćene obveze prema Katoličkoj crkvi. Prema tome, rekao je, državni deficit lani nije iznosio 14 milijardi kuna, kako je službeno objavljeno, već 16,2 milijarde kuna, što je 4,7 posto BDP-a, a ne 4,1 posto koliko je iskazano. Dodaju li se tome sredstva za fondove i lokalnu samoupravu deficit raste na 5 posto BDP-a, kazao je Linić. Dalić je Linićev popis dugova nazvala nevjerodostojnim, što, kazala je, potvrđuje i podatak da su u dugove uračunate i neplaćene obveze prema Katoličkoj crkvi koje su nastale 2003., dakle za mandata vlade na čelu sa SDP-om.

ZAGREB - Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka pozvao je danas Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti proizvodnje mlijeka kako ne bi bio prisiljen tražiti pravnu zaštitu. Od države tražimo i posredovanje u nastavku pregovora s prerađivačima o dugoročnom modelu izračuna troškova proizvodnje i otkupne cijene mlijeka kako bi se izbjegli dugotrajni sudski troškovi i propast velikog broja proizvođača mlijeka, poručili su s današnje konferencije za novinare čelnici Saveza. Njegov predsjednik Igor Rešetar najavio je da će ovaj tjedan Ministarstvu poljoprivrede dostaviti pravno mišljenje odvjetničkog ureda iz kojeg je vidljivo da promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. ima obvezujuću pravnu snagu. Ministarstvu daju rok od tjedan dana da se očituje i organizira sastanak kako bi se pokušao riješiti problem, jer će mljekari u protivnom pokrenuti sudske tužbe. Proizvođači su tijekom travanja dobili fakture za mlijeko isporučeno u ožujku s cijenama nižim nego što je to utvrđeno promemorijom iz 2009. (na temelju prosjeka EU).

SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Holdinga danas je u Slavonskom Brodu HŽ Cargu isporučio 10 teretnih vagona Habbins, dok će preostalih 30 vagona biti isporučeno do kraja kolovoza, priopćeno je iz slavonskobrodske tvrtke. Obje strane izrazile su zadovoljstvo ovom suradnjom i razmijenile informacije o planovima društva HŽ Cargo, dok su predstavnici Đuro Đaković Holdinga predstavili vagonski program te ostale mogućnosti Grupe Đuro Đaković. Teretni vagoni u pogonima Đure Đaković Specijalna vozila proizvode se već gotovo 90 godina, a voze na prugama cijele Europe, istaknuo je predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Vladimir Kovačević. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s HŽ-om napominjući kako vjeruje da će i u budućnosti nastaviti jačati poslovne veze. Tvrtka Đuro Đaković, pored Končara i TŽV-a Gredelj, stup je hrvatske željezničke industrije koja, kao i željeznice, stoji pred novim izazovima, a to je ulazak Hrvatske u EU, kazao je predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić.

ZAGREB - Na hrvatskom Jadranu i u gradu Zagrebu ukupno je u prva četiri mjeseca ove godine boravilo 910,4 tisuće turista, koji su ostvarili 2,6 milijuna noćenja, što je 3 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja nego u istim mjesecima prošle godine, prvi su podaci sustava turističkih zajednica dostavljeni iz Glavnog ureda HTZ-a. Stranih je turista pritom došlo 688,5 tisuća ili 6 posto više, a njihovih 2 milijuna noćenja porast je od 4 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine. Domaćih je turista bilo 222 tisuće ili 5 posto manje, a pad od 6 posto bilježe i s 576 tisuća noćenja. Samo u ovogodišnjem travnju, po prvim podacima HTZ-a, na Jadranu i u Zagrebu bilo je 0,4 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine ili njih 540,4 tisuće, dok je 1,6 milijuna noćenja pad od 2 posto.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze pala je danas četvrti trgovinski dan za redom, pa se Crobex s padom za 0,35 posto po prvi put od sredine ožujka spustio ispod 1.800 bodova. Crobex je trgovanje završio na 1.795,17 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 pao je za 0,36 posto, na 986,42 boda. Redovni promet Burze iznosio je 19,8 milijuna kuna. Najtrgovanija je bila povlaštena dionica Adris grupe sa 4,2 milijuna kuna, a cijena joj se nije mijenjala i ostala je na 226 kuna. Dionica HT-a imala je promet od 3,6 milijuna kuna, uz pad cijene od 0,83 posto, na 202,40 kuna. Za 0,49 posto, na 509,50 kuna, pala je cijena dionica Končara EI kojih je protrgovano za 3,3 milijuna kuna. Dionicom Zagrebačke banke ostvaren je promet od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,86 posto, na 40,13 kuna. Rast cijene za 4,03 posto, na 151,50 kuna, bilježi dionica Luke Rijeka s prometom od 1,3 milijuna kuna. Među milijunaše uvrstila se još dionica Valamar Adria Holdinga s nešto više od milijun kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,09 posto, na 99,41 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙