FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Zahtjeve za obnovu imovine u Bosni i Hercegovinu podnijelo je više od sedam tisuća hrvatskih prognaničkih obitelji a najveći dio tih zahtjeva odnosi se na teritorij entiteta Republika Srpska, poglavito na Bosansku posavinu, izjavio je ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS Davor Čordaš. U intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Osloobđenje" Čordaš je pojasnio kako je do 15. travnja zahtjeve za obnovu imovine porušene u ratu podnijelo točno 7246 hrvatskih obitelji. Kazao je kako je tijekom 2011. godine iz proračunskih sredstava RS-a za povratak Hrvata izdvojeno 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,25 milijuna eura) što je značajan pomak s obzirom na činjenicu da je od 2006. do 2010. godine za te svrhe bilo osigurano ukupno 2,8 milijuna KM (1,4 milijuna eura).

BEJRUT - Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena koalicija, optužilo je režim predsjednika Bašara al-Asada da stoji iza atentata izvedenih u četvrtak ujutro u Damasku u kojima je prema najnovijim podacima ubijeno 40 a ranjeno 170 osoba. "Režim izvodi te napade kako bi poslao dvije poruke: jednu da kaže međunarodnim promatračima da su u opasnosti, drugu da potvrdi navode prema kojima oružane skupine i Al Kaida djeluju u Siriji", izjavio je Samir Našar, član izvršnog ureda Sirijskog nacionalnog vijeća. "Ako Al Kaida i terorističke skupine vode te napade, zašto ih nisu izvele na dan izbora kako bi spriječile ljude da na njima sudjeluju?", nastavio je on. "Nažalost, sporost međunarodne zajednice oko sirijskog pitanja daje više vremena režimu da počini ta djela", ocijenio je on na kraju.

DŽAKARTA - Nema preživjelih u nesreći putničkog zrakoplova Suhoja, javili su u četvrtak predstavnici ekipa za spašavanje koji su došli do olupine zrakoplova koji se dan ranije sa 50 putnika i članova posade srušio nedaleko od glavnog grada Indonezije. "Došli smo do trupa zrakoplova. Pronašli smo tijela poginulih, Nema preživjelih a evakuacija tijela bi se trebala odvijati u petak", rekao je glasnogovornik Nacionalne agencije za sigurnost Gagah Prakoso. Trup superjeta 100 koji je sudjelovao u pokaznom letu u srijedu, uočen je u četvrtak ujutro u planinskom području južno od Džakarte, ostavljajući malo nade da se pronađu preživjeli.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša u četvrtak je, na početku parlamentarne rasprave o rebalansu proračuna za ovu godinu, zastupnike upozorio na šire europske okolnosti u kojima odlučuju o mjerama štednje čiji je cilj proračunski deficit smanjiti sa 6,4 posto u prošloj na 3 posto u ovoj godini. Slovenski parlament u četvrtak i petak odlučivat će o rebalansu ovogodišnjeg proračuna prema kojemu bi se proračunski rashodi smanjili za 1,1 milijardu eura na ranije planiranih te iznosili nešto više od 9 milijardi eura. I prihodi proračuna prema rebalansu bit će niži od prvotnih procjena te iznositi 7,9 milijardi eura.

Janša je u četvrtak izrazio nadu da će sindikati pristati na dogovor da se predloženim zakonom o uravnoteženju javnih financija smanje plaće zaposlenih u javnom sektoru i neka socijalna prava budući da su se, kako je naglasio, ti troškovi zadnjih nekoliko godina financirali pretjeranim zaduživanjem koje više nije moguće.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina prije 2013. godine ne može očekivati značajniji rast bruto društvenog prozvoda (BDP) i stoga mora sama poduzeti značajne reforme kako bi preživjela krizno razdoblje i postupno pokrenula vlastiti gospodarski oporavak, upozorili su u četvrtak voditelj misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH (MMF) Costas Christou i predstavnik MMF-a u Sarajevu Milan Cuc. Ranije je najavljeno kako će BiH i MMF sredinom mjeseca započeti novi krug pregovora o stand-by aranžmanu, a u autorskom tekstu dostavljenom lokalnim medijima Christou i Cuc podsjećaju kako je uz aranžman iz 2009. godine BiH očuvala stabilnu valutu i jak bankarski sektor te počela jačati financijsku disciplinu, no da sve to nije dovoljno.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙