FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi europski podaci pritsnuli naftna tržišta

Autor: gple
LONDON, 2. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima pritisnuli su u srijedu slabi gospodarski podaci iz Europe, koji su potisnuli u drugi plan optimističnije brojke iz Kine i Sjedinjenih Država.

Cijena barela sirove nafte ostala je na tržištu u Londonu gotovo nepromijenjena, na 119,56 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u minusu 19 centi. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa nižoj cijeni od 105,82 dolara.

Tržišta nafte pritisnuli su u srijedu slabi makrogospodarski podaci iz eurozone. Tako je ugledni institut Markit izvijestio da se pad aktivnosti u industrijskom sektoru, započet u rubnim zemljama eurozone, sada učvrstio i u ključnim zemljama poput Njemačke i Francuske.

Pritom su aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru u travnju zabilježile najoštriji pad u gotovo tri godine a pad je zabilježen i u Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

Odvojena su izvješća u srijedu pokazala i rast nezaposlenosti u Njemačkoj i Francuskoj u travnju.

"Čini se donekle da smo zapeli u negativnoj spirali. Ako se provode u duljem vremenskom razdoblju, mjere štednje očituju se kroz razočaravajuću razinu gospodarskih aktivnosti", konstatirao je Bjarne Schieldrop iz banke SEB.

Drugačije je stanje u Sjedinjenim Državama, gdje je industrijska proizvodnja u travnju porasla najbržim tempom u 10 mjeseci. Kineska industrijska proizvodnja također je porasla u prošlom mjesecu, peti mjesec zaredom, pokazali su vladini podaci.

"Čini se da je tržište osjetljivije na loše vijesti, iako su iz SAD-a stigli bolji podaci, londonsko tržište baš i nije reagiralo na njih", dodaje Shieldrop.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 117,08 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙