FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSKVA - Tradicionalna vojna parada povodom Dana pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu održana je u srijedu na Crvenom trgu u Moskvi uz sudjelovanje više tisuća vojnika i stotinjak vojnih vozila, javljaju ruski mediji. Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov izvršio je smotru parade uz vojnu muziku koja je odjekivala trgom, a događaj su iz svečane lože pratili najviši ruski dužnosnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina i novoizabranog premijera Dmitrija Medvedeva. Na tribinama na Crvenom trgu također su bili, veterani rata, predstavnici javnih organizacija te veliki broj stranih gostiju. Putin je u svom govoru pozvao da se ne zaboravi zašto je počeo rat te da se analiziraju lekcije iz tog rata budući da su one i sada aktualne.

ATENA - Grčka, koja pokušava sastaviti vladu nakon nedjeljnih izbora, nagađa u srijedu je li Europska unija spremna isplatiti joj predviđenu tranšu zajma potrebnu da pokrije dospjela dugovanja. Tim se pitanjima u srijedu bavi i grčki tisak. Tako liberalni dnevni list Kathimerini piše da je Europska komisija uvjeravala Atenu da će u četvrtak isplatiti predviđenih 5,2 milijarde eura potrebnih da država namiri dospjela dugovanja. Naprotiv, dnevnik To Vima piše da će EU odgoditi isplatu kako bi pojačao pritisak na Grčku da ne odstupi od preuzetih obveza prema Bruxellesu i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Zemlji prijeti politička paraliza jer dvije velike stranke koje podupiru poštivanje obveza prema EU i MMF-u nisu na izborima dobile većinu. Manje stranke krajnje ljevice i krajnje desnice ostvarile su bolje rezultate jer se protive strogoj štednji i reformama koju te međunarodne novčarske ustanove propisuju Grčkoj u zamjenu za 130 milijarda eura paketa pomoći. Zbog nemogućnosti da sastavi vladu Grčku vjerojatno već u lipnju čekaju novi izbori.

DERAA - Velika eksplozija pogodila je konvoj vozila UN-ovih promatrača u južnoj sirijskoj pokrajini Derai u srijedu i pritom je ozlijeđeno osam sirijskih zaštitara, javila je provladina televizijska postaja, a prenose svjetske novinske agencije. Zasad nema izvješća o ozlijeđenim promatračima, a televizija Adounia je objavila da se eksplozija dogodila ispred njih te da ima oštećenih automobila, među kojima jedan u vlasništvu sirijskih državnih medija.Šef promatračke misije UN-a u Siriji general Robert Mood bio je u napadnutom konvoju na ulazu u Derau, ali je on živ i zdrav, rekao je fotograf agencije France Presse.

BEOGRAD - Na mjesto srbijanskog premijera mogao bi, uz čelnika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića, kojeg se smatra ključnim igračem za sastavljanje nove vlade, doći i zamjenik predsjednika Tadićeve Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, navodi u srijedu beogradski tisak dodajući kako je trenutačna vršiteljica dužnosti predsjednika države Slavica Đukić Dejanović najavila da će o premijeru odlučivati novi predsjednik nakon drugog kruga predsjedničkih izbora. Predsjednica srbijanskog parlamenta i vršiteljica predsjedničke dužnosti, ujedno i potpredsjednica Dačićeve stranke, rekla je za ''Politiku'' kako će mandat za sastav nove vlade ponuditi predsjednik kojeg građani izaberu 20. svibnja, a ne ona. Dodaje kako to ne znači da do tada neće biti komunikacije među liderima i predstavnicima političkih grupacija koje su osvojile zastupničke mandate.

JUBA - Vojska Južnog Sudana optužila je u srijedu Sudan da je nanovo bombardirao južnosudanski teritorij, kršeći rezoluciju UN-a kojom se nalaže Kartumu i Jubi da prekinu neprijateljstva. "Republika Sudan bombardirala je nasumično civilne zone", izjavio je glasnogovornik južnosudanske vojske Kella Kueth, ističući da su udari izvedeni u ponedjeljak i utorak u tri pokrajine. Nije bilo moguće neposredno potvrditi ta bombardiranja. Sudan redovito negira taj tip optužbi koje dolaze iz Jube. Sudan i Južni Sudan tvrde da poštuju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a prema kojoj su prošlog petka morali prekinuti sukobe.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙