FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 1. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

OKUČANI - Polaganjem vijenaca, misom zadušnicom za poginule branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu te sportskim igrama ratnih veterana Brodsko-posavske županije danas je u Okučanima obilježena 17. godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije za nepuna 32 sata oslobodili i pod hrvatsku suverenost vratili 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije. U akciji je poginulo 42, a 162 branitelja su ranjena, a nakon nje ponovno je uspostavljena željeznička i cestovna veza Zagreba s istočnom Slavonijom. Obraćajući se pripadnicima Hrvatske vojske i policije, sudionicima akcije i građanima Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, kazao je da će Bljesak u hrvatskoj povijesti ostati upisan zlatnim slovima, te da ga se s ponosom sjećamo. Naglasio je da je akcija "pokazala jedinstvo i odlučnost hrvatskih građana da u legitimnom oslobodilačkom ratu razbiju oružanu pobunu protiv hrvatske države i oslobode vlastiti državni teritorij". Svečanosti u Okučanima bili su nazočni potpredsjednici Sabora Josip Leko, Milorad Batinić, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, te ministar poljoprivrede Ivan Jakovina, ministar branitelja Predrag Matić Fred, kao i saborski zastupnici Josip Vuković, Nikola Vuljanić, Šimo Đurđević, Josip Đakić, Boro Grubišić, Dražen Đurović i Ivica Mandić. Nakon otvaranja sportskih igara Brodsko-posavske županije na pitanje novinara kako komentira nedolazak premijera Zorana Milanovića, potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor odgovorila je da je ovo prva godina od kako je predsjednik Vlade te da je morao biti na obilježavanju obljetnice kako bi se poklonio žrtvama. "Svojim je nedolaskom pokazao kako ne drži do toga te da stranačko slavlje Praznika rada nije smio staviti ispred događaja u Okučanima gdje se slavi pobjeda", rekla je.

ZAGREB - Sindikati su danas obilježili 1. svibnja - Praznik rada prosvjedom na Trgu bana Jelačića i podjelom "žutih kartona" Vladi i Hrvatskom saboru koje su optužili za prevaru birača i daljnje rušenje standarda hrvatskih građana. Oko 2000 sindikalnih aktivista i građana okupilo se na polusatnom prosvjedu na Jelačićevu trgu, odakle su krenuli prema Markovu trgu gdje su čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) predali službenicima u Banskim dvorima i Hrvatskom saboru simbolične "žute kartone" sa sindikalnim upozorenjima i zahtjevima. Ako za godinu dana, idućeg 1. svibnja, u Hrvatskoj ne bude bolje, ako Vlada i Sabor ne krenu putem za koji su dobili povjerenje građana, ovdje će se dijeliti "crveni kartoni", a to znači da će Sabor imati posla oko raspisivanja novih izbora, poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. Čelnici četiriju središnjica u svojim su govorima okupljenim prosvjednicima uglavnom prozivali Vladu zbog poskupljenja i porasta životnih troškova uslijed povećanja PDV-a na 25 posto, te cijena struje za 20 posto i plina za 22 posto. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever poručio je premijeru Zoranu Milanoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću da ih "treba biti stid pred vlastitim narodom" zbog neispunjenih obećanja i daljnjeg rušenja standarda građana. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević napao je "bankarski lobi" koji "kamatari Hrvatsku novcem koji su opljačkali otimanjem banaka" te se ponovno okomio na Ustavni sud zbog "sramotne odluke" da se ne održi referendum o izmjenama Zakona o radu, iako su sindikati prikupili više od 700.000 potpisa građana.

RONJGI - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je danas na prvomajskoj proslavi riječkog SDP-a u Ronjgima da ne obećava čuda, ali da obećava borbu za svako radno mjesto. Ocijenio je da ćemo, kako bismo samo sačuvali način života kakav imamo, morati raditi teže, ozbiljnije i pametnije nego do sada. "Ja vam ne obećavam čuda, ali obećavam borbu ne samo za svako radno mjesto, nego za svako novo radno mjesto jer tamo gdje nešto nestane nešto mora i narasti", rekao je Milanović. Dodao je da je sada vrijeme kada moramo čuvati i unaprjeđivati ono što možemo, ali i prepoznati nove izazove te ići brže od susjeda koji će nam i dalje biti prijatelji. Milanović je ocijenio da Hrvatska "ulazi u društvo s puno većima i jačima od sebe", s prijateljima i partnerima, ali i s konkurencijom te da tu "ima za sve, ali nema za sve jadnako" te da je "naš zadatak fer igra, ali da za nas bude što više posla, rada, sreće i zdravlja". Premijer je svoj govor posvetio "svima koji ne rade i nemaju posla, koji ostaju doma i osjećaju se tužno, nesigurno i beskorisno, jer nisu u stanju ispuniti to temeljno pravo". "Naš zadatak je težak, da im osiguramo to pravo, poštenu plaću za pošten rad", naglasio je Milanović dodavši da je to ono "što normalan čovjek želi i što normalna država i normalna politika mora osigurati".

OSIJEK - U organizaciji regionalnih sindikata SSSH i PPDIV-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na lijevoj obali Drave održana je tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada, na kojoj je podijeljeno 2500 porcija graha. Prvosvibanjska proslava bila je i u znaku prosvjeda protiv, kako je rekao sindikalist Frano Kopić, "teškog života koji pogađa velik broj nezaposlenih, onih koji rade a ne primaju plaće i svih koji teško žive". Čestitajući građanima Osijeka Međunarodni praznik rada, Kopić je poželio "ozbiljne promjene na gospodarskom planu koje će omogućiti otvaranje, a ne zatvaranje radnih mjesta i dostojanstven život za sve hrvatske građane". Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, uz prvosvibanjske čestitke naglasio je kako "ova Vlada mora biti svjesna teške situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, a posebno zapostavljene regije kao što je Slavonija i Baranja", te da "nažalost dosadašnji Vladini potezi nisu dali rezultate". Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo zajedno sa sindikalnim članovima dijelili su građanina grah.

SPLIT - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je prekoret negativnih gospodarskih trendova do kraja ove godine. "Nadam se da ćemo do kraja ove godine preokrenuti negativne trendove i krenuti putem stabilnog oporavka, najprije gospodarstva, a onda i životnog standarda građana", rekao je Grčić danas na splitskom Marjanu gdje je nazočio proslavi Međunarodnog praznika rada. Istaknuo je da je četveromjesečno razdoblje nove Vlade prekratko da bi sve ono što je ta vlada poduzela počelo davati vidljive rezultate. Na upit kako komentira primjedbe da je Vlada pogriješila što pri poskupljenju električne struje od 20 posto, koje je danas stupilo na snagu, nije poštivala proceduru i tražila mišljenje Hrvatske eneregetske regulatorne agencije (HERA), Grčić je kazao kako je "procedura manje važna, a suština je posebno važna". "Postojala je osnova za poskupljenje električne struje jer smo zbog pada hidropotencijala morali uvoziti za 27 posto skuplju električnu struju, a morali smo uvoziti i gorivo za termoelektrane koje su kompenzirale hidropotencijal. Plin za te termoelektrane je u zadnjih godinu dana poskupio za 42 posto, a ugljen za 27 posto i vidljivo je da je do korekcije cijena električne struje trebalo doći", kazao je Grčič. Na upit ima li sadašnja Vlada strategiju spašavanja posrnulih tvrtki, posebice onih u Dalmaciji, Grčić je rekao kako strategija mora biti rješavanje "slučaja po slučaj".

ZAGREB - Predsjednik Gradskog odbora zagrebačkog SDP-a i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić potvrdio je danas da će se kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika na idućim lokalnim izborima. "Ako dobijem podršku Gradskog odbora, naravno da ću se kandidirati. To bi bilo i logično s obzirom da sam predsjednik gradske organizacije SDP-a", rekao je Bernardić upitan o kandidaturi nakon što je danas gradonačelnik Milan Bandić također potvrdio da će se peti put kandidirati za gradonačelnika. Bernardić je na prvosvibanjskoj proslavi u Maksimiru odbio komentirati najave da će se za gradonačelnika kandidirati i njegov stranački kolega Boris Šprem te nezavisni gradski vijećnik Josip Kregar, rekavši da je SDP stranka koja ima svoj statut, pravila i organizacijski ustroj.

RONJGI - Govoreći o kvarnerskom kraju, Milanović je ocijenio da je to jedno od najboljih mjesta u Europi. Ističući da govori u Rijeci rekao je da "ova luka mora postati jedna od najvažnijih luka u ovom dijelu Europe" i da je to izazov. Rekao je da su se na tom području gradili prvi brodovi i torpedo, da je to bio jedan od centara europske izvrsnosti, dio naše materijalne i duhovne kulture. Ovaj grad bio je dovoljno širok da onog koji dolazi ne pita tko si, što si, tko ti je otac, majka, koje si vjere – tu si dobrodošao, rekao je Milanović te naglasio "takvu Hrvatsku želim i ona sve više postaje takva". Pojasnio je da je to otvorena Hrvatska, zemlja koja svima pruža šansu da zarađuju, da troše, da školuju djecu, da budu neovisni, da poštuju sami sebe i da budu otporni na izazove.

JOSIPDOL - Prigodnom svečanošću na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Radmile i Milana Miščevića otvorena je danas prva hrvatska "cesta sira", kojom se proizvodno, marketinški i turistički objedinilo deset registriranih sirara. Voditeljica projekta Višnja Magdić kazala je da cilj prve "ceste sira" u Hrvatskoj da po uzoru na vinske ceste pomogne razvoju ruralnog područja, diljem Karlovačke županije. Riječ je o prvoj fazi kroz koju će turisti preko raznih agencija i ureda turističkih zajednica moći dobiti informaciju gdje na kućnom pragu mogu kupiti kvalitetne i autohtone sireve. Jedan od začetnika ideje "ceste sira", načelnik općine Rakovica Franjo Franjković, naglasio je da značaj "ceste sira" nije samo komercijalne prirode, već je to način da se zaštiti specifična turistička ponuda nadaleko poznatog sira škripavca i kuhanog sira od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙