FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 1. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnoga praznika rada, u Maksimiru i ove godine protječe bez sindikalnih središnjica, uz tradicionalni besplatni grah i zabavno-glazbeni program u organizaciji Grada Zagreba. U Maksimir su jutros ipak stigli neki od predstavnika nezadovoljnih radnika i to članovi Sindikata nezaposlenih Hrvatske (SNH), članice Demokratske stranke žena (DSŽ) te bivše radnice propale tvornice "Kamensko". Uz transparent "Hoćemo posao, stop praznim obećanjima" građanima su dijelili letke u kojima pozivaju na osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih, kojim bi se investiralo u proizvodno gospodarstvo i obrtništvo, odnosno spašavala postojeća i otvarala nova radna mjesta. Predlažu da se sredstva za taj fond, uz ostalo, prikupljaju uvođenjem 15-postotnih odbitaka na neto plaću saborskih zastupnika, državnih dužnosnika i hrvatskih promatrača u EU parlamentu. "Nemamo vremena za prazna obećanja, tražimo da nam se vrati radno mjesto i dostojanstvo radnika, koji su nam oduzeti u zamjenu za prosjački štap i dužničko ropstvo", poručila je Maja Marija Jelinčić, počasna predsjednica SNH i predsjednica DSŽ, te istaknula kako je "vrijeme da oni koji su odgovorni za sadašnju situaciju u državi počnu dijeliti sudbinu onih koje su doveli u ovu katastrofalnu situaciju". Gradonačelnik Milan Bandić na ulazu u park sugrađanima je dijelio karanfile, te je, kao i prethodnih godina, sudjelovao u podjeli 40-ak tisuća porcija graha s kobasicom, skuhanih po njegovu receptu. "Hrvatska još nije na dnu, ali ove godine definitivno dodiruje dno", rekao je Bandić u kratkoj izjavi novinarima, komentirajući najnovija poskupljenja (struje i plina) i sve veći broj nezaposlenih. 1. svibnja tradicionalno je u Maksimiru obilježilo i vodstvo zagrebačkog SDP-a, predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem te potpredsjednicima Mirandom Mrsićem i Gordanom Marasom.

OKUČANI - Svečana manifestacija povodom 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak započela je danas u Okučanima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Spomen parku hrvatskih vitezova. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Drago Lovrić. Potom su vijence položili predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Na današnji dan prije 17 godina u 5,30 sati postojbe Hrvatske vojske i specijalne policije započele su oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju Bljesak u kojoj je za nepuna 32 sata oslobođeno i pod hrvatski suverenitet u okviru međunarodno priznatih granica vraćeno 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije. U akciji su poginula 42, a ranjena 162 hrvatska branitelja. Oslobađanje hrvatskog teritorija nastavljeno je u kolovozu iste godine vojno-redarstvenom akcijom Oluja, a tri godine kasnije 15. siječnja 1998. završeno mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.

ZAGREB - Zagrebački gradonačenik Milan Bandić danas je u Maksimiru na proslavi Međunarodnog praznika rada neizravno najavio još jednu kandidaturu za gradonačelnika. Na pitanje hoće li se (iduće godine) ponovno kandidirati za gradonačelnika Bandić je rekao: "Što vi mislite je li bih se trebao kandidirati? To ćemo pitati građane koji su do sada četiri puta dali povjerenje gradonačelniku, a ja još nisam bacio koplje u trnje." Novinare je zanimao i Bandićev komentar odbijanja Skupštine njegova prijedloga za izgradnju fontana i uređenja Cvjetnog trga na što je gradonačelnik rekao da "ništa nije odbijeno" te da je sve što je Skupština zaključila on i izvršio. "Ja samo znam raditi, biti odgovoran i poštivati zakon. Gospoda su to odlučila u sklopu proračuna i ja ću to izvršiti. Ja sam prvi čovjek Zagreba, prije svega da poštujem zakon i odluke Skupštine i tako će to i biti", rekao je.

SPLIT - Na proslavi Međunarodnog praznika rada na splitskom Marjanu, sindikati su za građane pripremili 2000 porcija fažola, a za Vladu žuti karton, uz najavu da će iduće godine za 1. svibnja Vlada dobiti crveni karton ne popravi li se teška gospodarska situacija. Voditelj splitskog područnog ureda SSSH-a Zoran Kačić upozorio je kako u Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji, kruži bauk otkaza radnih mjesta i likvidacija tvrtki. "Radnici su izvrgnuti ugnjetavanju, sve veći broj ih ne prima plaću niti im se uplaćuju doprinosi", rekao je Kačić. Naglasio je kako mnoge tvrtke u Dalmaciji "prolaze patnju" te je u tom kontekstu spomenuo Dalmacijavino, Konstruktor, Brodosplit, Jadrankamen, Monter, Adriachem. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević je naglasio kako je potrebno žurno mijenjati zakon o stečajevima i na čelo posrnulih tvrtki dovesti stručne i sposobne ljude koji će nastaviti proizvodnju a ne likvidaciju poduzeća. Dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić je istaknuo kako nas ne čini sretnim što 1. svibnja proslavljamo u ozračju u kojem mnoge velike tvrtke ne rade te su u stečaju ili pred stečajem. Splitska dogradonačelnica Anđelka Visković je izrazila nadu da će se 1. svibnja 2013. godine proslaviti u "boljem izdanju". Splitska je Turistička zajednica danas na Marjanu, na kojem se okupilo više tisuća Splićana, organizirala cjelodnevni kulturno-zabavni program.

PULA - Tristotinjak građana okupilo se danas na pulskoj gradskoj tržnici gdje je Sindikat Istre i Kvarnera prvi put samostalno obilježio Praznik rada jer ne želi biti licemjeran pa ga obilježavati zajedno s gradskom upravom koja "putem svojih komunalnih poduzeća tuži radničke organizacije i sindikate i proganja sindikalne povjerenike". Predsjednik sindikata Bruno Bulić upozorio je na loše gospodarsko stanje u zemlji naglasivši kako je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj samo u godinu dana pala za osam posto u odnosu na prethodnu godinu. "Istarsko gospodarstvo ne može se bazirati samo na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnostima, jer oni imaju dva zajednička nazivnika, a to su ugovori o radu na određeno vrijeme i izuzetno niske plaće", istaknuo je Bulić. Ocijenio je kako Hrvatskom "vlada uvozna mafija koja uništava radna mjesta naših građana" te je ustvrdio kako je projekt "Brijuni-rivijera" u biti "mafijaški projekt, dok su golf projekti zapravo u cilju apartmanizacije, a namijenjeni su građevinskoj mafiji". Predstavnik sindikata državnih i lokalnih službi Denis Buršić izrazio je nezadovoljstvo bivšim vladama ali i aktualnom jer su, kako je rekao "unatoč obećanjima izigrana sva radnička prava". Izaslanstvo grada Pule i Sindikata Istre i Kvarnera zasebno su položile vijence na Trgu Portarata na spomen-ploču palim radnicima 1920. godine. Nakon starta 42. pulske biciklijade, proslava Prvog svibnja preseljena je u Šijansku šumu, gdje je za posjetitelje priređen bogat kulturno-zabavni program, a podijeljeno je i 2500 besplatnih porcija graha.

VINKOVCI - Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobovima dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu, nedaleko od Vukovara, danas je počelo obilježavanje Memorijala dvanaest redarstvenika. Na grobove dvanaestorice vinkovačkih policajaca, ubijenih iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, cvijeće su u mjestima u kojima su pokopani - Vinkovcima, Otoku, Županji, Ivankovu, Nuštru, Tovarniku i Jarmini, položili i svijeće zapalili članovi izaslanstava Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske. U Borovu su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.), a ranjen je 21 policajac.

SISAK - Na mjestu pogibije četvorice mještana Novog Pračna kod Siska koji su 1. svibnja 1995. stradali od granata srpske paravojske koje su ispaljene s tada okupiranih područja u znak odmazde na oslobodilačku akciju Bljesak i ove je godine održana komemorativna svečanost. Uz novi križ, koji je blagoslovio vlč. Branko Koretić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće brojnih udruga, organizacija i članova obitelji poginulih. Uz ostale, vijenac Grada Siska položili su gradonačelnik Dinko Pintarić i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i uz spomenik poginulim braniteljima u Novom Pračnu. Od srpskog projektila koji je 1. svibnja 1995. pao na igralište HNK "Zmaj" u prigradskom naselju Novo Pračno poginuli su mještani Vinko Bradić, Ivica Brodarac, Maro Cestarić i Ivica Gašparović. U znak sjećanja na taj događaj danas je u Novom Pračnom počeo i tradicionalni nogometni turnir.

VINKOVCI - Kontrolom automobila marke "Daimler Chrysler", srpskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 43-godišnji srpski državljanin, djelatnici vukovarske Carinarnice jučer su nedaleko Opatovca, na državnoj cesti Ilok-Vukovar, pronašli skriveno 1900 kutija cigareta marke "Walter Wolf" koje vozač nije prijavio na carini prilikom ulaska u Hrvatsku, izvijestila je jutros vukovarsko-srijemska policija. Pronađene cigarete nalazile su se sakrivene u prepravljenom podvozju automobila srpskog državljanina, a imale su nadzorne markice Ministarstva financija Republike Srbije.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙