FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku proslavljen Dan vatrogastva Hrvatske

Autor: vsik
OSIJEK,4. svibnja, 2012.(Hna) - Svečanom sjednicom Hrvatske vatrogasne zajednice, održanom u Osijeku, danas je proslavljen Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Dan vatrogastva, nakon čega je na Trgu Ante Starčevića izložena vatrogasna oprema i održana pokazna vježba spašavanja.

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović istaknuo je kako se svake godine svečana sjednica u povodu Dana sv. Florijana i Dana vatrogastva održava u mjestu koje te godine slavi važnu obljetnicu. Ove godine to je Osijek, čije Dobrovoljno vatrogasno društvo "Gornji grad" slavi 140. obljetnicu.

Organizaciju hrvatskoga vatrogastva ocijenio je dobrom te je istaknuo kako je iznimno važno da uz lokalnu zajednicu i država znatno sudjeluje u financiranju rada i opremanja vatrogasnih postrojba. Pohvalio je grad Osijek koji, kako je rekao, izdvaja znatna financijska sredstva za vatrogastvo. Velika je pomoć, dodao je, i program nabave 210 vatrogasnih vozila koji je financirala Vlada RH, a nedavno je završen.

Hrvatska vatrogasna zajednica ujedinjuje sve vatrogasne zajednice i postrojbe u Hrvatskoj te ima više od 150.000 članova, istaknuto je.

Na svečanoj sjednici bili su i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji su istaknuli da je vatrogastvo posebno važno te podsjetili na poseban doprinos vatrogasaca tijekom Domovinskog rata.

Na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića izložena je najsuvremenija vatrogasna oprema, a u pokaznoj vježbi vatrogasci su spašavali radnika kojemu je pozlilo na skeli postavljenoj na osječkoj konkatedrali.

Po riječima zapovjednika osječke Javne vatrogasne postrojbe Borisa Banjana, riječ je o složenoj akciji spašavanja na visini od deset metara, koja je uspješno izvedena. Istaknuo je da su osječko-baranjski vatrogasci među najbolje opremljenima u Hrvatskoj te da imaju opremu za spašavanje u raznim složenim situacijama, na visini, pod vodom i slično.

(Hina) xvsik ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙