FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 21. obljetnica 3. gardijske brigade "Kune"

Autor: vsik
OSIJEK, 28. travnja 2012. (Hina) - Kroz 3. gardijsku brigadu "Kune" prošlo je oko 10.000 hrvatskih branitelja, poginulo je 364 boraca, 1088 je ranjeno, a 17 se još uvijek vodi kao nestali, istaknuto je na današnjoj svečanosti obilježavanja te proslavljene brigade.

Pripadnici "Kuna" prošli su sva hrvatska ratišta, branili Osijek, Vinkovce, Vukovar, Slavoniju, zadarsko zaleđe, sudjelovali u "Oluji", "Bljesku" i bili na svakom mjestu gdje se branila Hrvatska od velikosrpske agresije, izjavio je predsjednik Udruge ratnih veterana te brigade Marko Leko.

Brigadni general Ivan Jurić pozdravio je nazočne u ime ministra obrane i istaknuo kako se nikada ne smiju zaboraviti dani kada se branila Hrvatska, kao ni svete žrtve Domovinskog rata.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Mikulić kazao je kako su hrabri pripadnici 3. gardijske brigade sudjelovali u obrambenom i oslobodilačkom ratu protiv agresora te da su dokazali kako se voli i brani domovina. Izrazio je sućut za sve poginule, dodavši kako Hrvatska država zna vrijednost njihovih žrtava.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je na 364 poginulih pripadnika brigade, više od tisuću ranjenih, te istaknuo da se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da su hrabri ratnici branili i nepokoreni grad Osijek te se zahvalio svima koji su doprinijeli slobodi Hrvatske, posebno istaknuvši zasluge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška, sve ratne zapovjednike proslavljene brigade i, kako je rekao, hrvatskog generala Branimira Glavaša.

Na svečanosti su posmrtno uručene zahvalnice 3. gardijske brigade Tuđmanu, Šušku i general pukovniku Ivanu Basarcu. Zahvalnice su primili članovi njihove obitelji, a sin pokojnog predsjednika Tuđmana, Miroslav Tuđman istaknuo je kako je "žalosno što danas nakon svih teških dana i ratnog stradanja netko pokušava kriminalizirati i obezvrijediti Domovinski rat".

Zahvalnice su dobili i ratni zapovjednici general bojnik Josip Zvirotić te pukovnici Eduard Bakarac i Ivan Petrinović. Za dobru suradnju zahvalnicu je u ime županije primio Šišljagić, a u ime grada Bubalo.

Prije svečanosti u osječkom Domu Hrvatske vojske položeni su vijenci ispred križa kod Kapelice mira na lijevoj obali Drave.

(Hina) xvsik yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙