FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republik Ivo Josipović osudio je danas sve neprimjerene diskriminatorne izjave izrečene prema pripadnicima nacionalnih manjina u Općini Škabrnja, gdje je skupina mještana iz Prkosa i Škabrnje nedavno prosvjedovala zbog naseljavanja romskih obitelji u njihovu susjedstvu. Predsjednik Josipović zatražio je od nadležnih tijela detaljno izvješće o svim događajima kao i adekvatno postupanje, kako bi se osigurala temeljna ustavna prava svih građana uključujući i pripadnike romske nacionalne manjine, stoji u priopćenju iz Ureda Predsjednika.

DIVULJE - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je danas da policija jučer u Pučišćima nije prekoračila ovlasti "Postoji sudska odluka i ja sam uvjeren da policija nije prekoračila ovlasti", rekao je premijer Milanović na upit novinara u Divuljama, gdje je bio na pokaznoj protupožarnoj vježbi. Odbacivši primjedbe da je policija prekoračila ovlasti za jučerašnjih zbivanja u Pučišćima na Braču, gdje je po sudskoj odluci stečajnom upravitelju Ivi Bućanu, kojeg ne priznaju radnici "Jadrankamena", pomagala da dođe na posao, premijer je ponovio da policija mora provoditi zakon. "U tome ćemo biti obzirni u onoj mjeri u kojoj mi možemo upravljati radom policije", poručio je. Na pitanje zašto je u Pučišćima jučer bilo tako mnogo policajaca te da su prizori sličili zbivanjima visokog rizika na utakmici Hajduk-Dinamo, Milanović je odgovorio kako je se u to razumije isto kao i novinari, možda "malo više".

"Meni je rečeno da su tamo bila dva voda policije i nisam primijetio nikakvo nasilje", rekao je Milanović i pritom dodao: "Kao što vjerujem vatrogascima i vojnicima, tako u ovoj situaciji ja, odnosno ministar unutarnjih poslova, odnosno ravnatelj policije vjeruje policijskoj procjeni." Premijer Milanović također je kazao kako mu je žao svake ljudske sudbine, ali "u 'Jadrankamenu' se radi o stečaju i stečajnom upravitelju, i to je sudska odluka". "To je sudska odluka i zakon se mora poštovati, u protivnom Hrvatska neće biti moderna država", dodao je.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas većinom glasova nije prihvatio zahtjev HDZ-a da parlament izglasa nepovjerenje ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću. Povjerenje ministru Jovanoviću izglasalo je 80 zastupnika vladajuće koalicije, za iskazivanje nepovjerenja glasovalo je 24 zastupnika iz HDZ-a i HDSSB-a, a suzdržanima se izjasnilo šest zastupnika Hrvatskih laburista. Zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Jovanoviću potpisala su 33 zastupnika HDZ-a, koji ga smatraju nedostojnim obnašanja ministarske dužnosti. Zamjeraju mu da ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja različitosti i uvažavanja, da je svojim izjavama u javnosti narušio dignitet Sabora i zastupnika, vrijeđao čelnike Hrvatskog nogometnog saveza, diskriminirao osobe s invaliditetom najavama iz njegova ministarstva da će paraolimpijci za osvojene zlatne olimpijske medalje dobili upola manje novca nego olimpijci. HDZ predbacuje Jovanoviću i da je, iako se promovirao kao borac protiv korupcije i kriminala, prešutno gledao na Vladina imenovanja nepravomoćno osuđenih te pravomoćno optuženih kadrova, kao i da je nerealno planirao proračunska izdvajanja za svoje ministarstvo. Banski dvori i vladajuća većina stali su, pak, u obranu ministra, dajući potporu njegovu radu, te ističući kako ne mogu prihvatiti da izgovorena riječ može biti razlog za bilo čiju smjenu i iskazivanje nepovjerenja.

ZAGREB - Saborski klubovi HDSSB-a i i SDP-a načelno su se složili sa nakanom Hrvatskih Laburista (HL) da država treba spriječiti nekontrolirano doniranje proračunskog novca javnih tvrtki za sport, kulturu ili humanitarne svrhe, no nedovoljno razrađenim drže njihove prijedloge zaključaka po kojima bi se na to vlada obvezala uredbom. Hrvatski laburisti predložili su zaključak prema kojem bi vlada trebala zabraniti pravnim osobama od posebnog državnog interesa i javnim ustanovama doniranje sredstava za potrebe sporta, tehničke kulture, kulture i znanosti, te humanitarne i druge svrhe. Predložili su i da Vlada ograniči troškove za uposlenike na razinu važećih kolektivnih ugovora i ukine sve druge isplate radnicima koje nisu definirani kolektivnim ugovorima ili važećim zakonskim propisima. Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) smatra nelogičnim da tvrtke u potpunom ili većinskom državnom vlasništvu obilno daruju sportskim i drugim društvima, sponzoriraju kulturne, zabavne, sportske i znanstvene manifestacije, doniraju humanitarnim zakladama i organizacijama. Čak i da je ekonomska situacija u državi bolja takvu bi praksu trebalo ukinuti jer novac koji se troši na taj način dali su porezni obveznici i za njegovo trošenje ni na koji način nisu ovlastili niti tvrtke u državnom vlasništvu niti pojedine državne institucije, smatraju Laburisti.

SPLIT - U povodu Dana grada i blagdana Sv. Dujma 7. svibnja, danas je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su zaslužnima dodijeljene nagrade grada. Na svečanoj sjednici bio je i ministar uprave Arsen Bauk kojeg su prije sjednice novinari zamolili da komentira događaje u vezi s bračkim "Jadrankamenom". Ministar je rekao kako mu je žao što se to dogodilo. Policija je jučer pred nezadovoljnim radnicima osigurala stečajnom upravitelju da uđe u brački "Jadrankamen". "Mislim da to može baciti sjenu na prave krivce za ovakvo stanje u 'Jadrankamenu', dakle - to treba jasno reći. Kolege iz vlade koji se bave gospodarstvom po nekoliko puta su javno, pa i u Splitu, izjavili kako žele da država svoja potraživanja pretvori u vlasničke udjele i da 'Jadrankamen' nastavi funkcionirati", kratko je komentirao Bauk. Na svečanoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća nije bio gradonačelnik Željko Kerum, a njegov je nedolazak zbog zdravstvenih tegoba (temperatura) opravdao dogradonačelnik Jure Šundov.

RIJEKA - Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin danas se oglasio priopćenjem u kojem osuđuje jučerašnju policijsku intervenciju nad radnicima "Jadrankamena" u Pučišćima. "Jadrankamen" je upozorenje, ali i opomena da se učini sve da se takav slučaj više ne dogodi, a akademska zajednica uvijek je na strani prava, pravde i poštenja, pa je dužna još aktivnije se uključiti u sve društvene procese kako bi omogućila ono što joj je u konačnici i imanentno, a to je boljitak cijelog društva, naveo je rektor. U priopćenju ističe da se "slučaj "Jadrankamen"" ne smije više ponoviti, navodeći da je nedopustivo policijom ići na radnike koji su se usudili braneći svoje interese ukazati na još jednu spornu privatizaciju. Zakon se mora poštivati i institucije sustava moraju neometano djelovati ali se nameće pitanje kako je "Jadrankamen", kao i mnoge druge privatizirane tvrtke, došao u situaciju u kojoj se nalazi. Prema informacijama koje prenose mediji, navodi rektor, vlasnik ima jedan aktivan sudski proces za izvlačenje 1,5 milijuna kuna iz "Jadrankamena", koji se na Općinskom sudu u Splitu vuče već nekoliko godina. Policija je prošlog mjeseca prijavila još jedan slučaj izvlačenja navodnih 24,2 milijuna kuna iz te tvrtke, istaknuo je Lučin. Navodeći da će zasigurno proći nekoliko godina dok se ti postupci okončaju, rektor Lučin ocjenjuje da ne čude pitanja koja si postavljaju građani, kako to da je zakon primjenjiv za radnike odmah, a za one koji su upropastili brojna poduzeća i ostavili radnike i njihove obitelji bez sredstava za život - tek ako dođu na red.

OSIJEK - Deset čelnika osječko-baranjskoga HDZ-a izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare da na izborima za predsjednika HDZ-a podupiru Tomislava Karamarka ocjenjujući da je riječ o čovjeku koji jedini toj stranci može vratiti dostojanstvo. Među članovima HDZ-a koji su poduprli Tomislava Karamarka je i potpredsjednik osječkoga HDZ-a Petar Lagator i Goran Ivanović, bliski suradnik Tomislava Ivića, inače organizacijski tajnik Županijskog odbora HDZ-a i potpredsjednik valpovačkog ogranka. Na pitanje novinara kako to da su na neki način promijenili mišljenje, Petar Lagator je odgovorio kako nije opovrgnuo izjavu predsjednika osječkog HDZ-a Josipa Salapića da taj odbor podupire Jadranku Kosor jer ga to "nitko nije pitao". Dodao je da "svatko ima pravo na svoje mišljenje, što i jest bit demokracije". Goran Ivanović rekao je da HDZ nisu ni Salapić ni Ivić te kako je došlo vrijeme da se stranka ozbiljno profilira, pri čemu je Tomislav Karamarko "čovjek koji to može provesti".

ZAGREB - Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine odlučio je uputiti u proceduru i na javnu raspravu u vijeća gradskih četvrti prijedlog za imenovanja novih ulica u Zagrebu, i to Ulice Karla Metikoša i Milana Mladenovića (pjevač beogradske grupe "Ekatarine Velike"), Šetališta Vesne Parun te Ulice Safveta bega Basagića, Parka 145 brigade Hrvatske vojske i Parka dubravskih branitelja. Govoreći o inicijativi za imenovanje tih ulica, šetališta i parkova, predsjednik odbora Marin Knezović rekao je kako je ideja da ulice i trgove u Zagrebu ne moraju dobiti osobe poput ratnika, umjetnika ili političara, nego da to mogu biti osobe iz popularne kulture poput Karla Metikoša ili Milana Mladenovića. Predložio je da se ta imena daju ulicama koje su u planu ili u izgradnji kako građani ne bi imali problema s novim dokumentima.

ZAGREB - Bivši mađarski predstavnik u upravi Ine i izvršni direktor za financije u toj tvrtki Zalan Bacs ustvrdio je danas u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu da se nakon izmijene međudioničarskog ugovora vlade i MOL-a 2009. poboljšao model upravljanja u hrvatskoj naftnoj kompanije te da je MOL u tu tvrtku donio nov način poslovanja i puno veću strogost u financijskom poslovanju. Basc je objasnio da je izmjenjenim ugovorom razdvojena funkcija člana uprave i izvršnih direktora koji su se time kvalitetnije mogli posvetiti svojim operativnim zadaćama. To je, po njemu, bolji model od prijašnjeg u kojemu su iste osobe donosile odluke i provodile odluke. Bacs je posvjedočio da je Ina 2007. bila stabilna i likvidna tvrtka, iako su i tada postojale gubitaške poslovne grane, konkretno plinski biznis koji je, koliko se sjeća, proizvodio 450 milijuna kuna gubitka godišnje. Ti su se gubici, tvrdi, 2008. utrostručili pa se u jesen te godine tvrtka našla u problemu hoće li uspjeti otplaćivati kredit od milijardu dolara. Negativni trend nastavio se do lipnja 2009. Svjedok je pojasnio da je do gubitaka u plinskom poslovanju dolazilo jer se hrvatsko tržište opskrbljivalo s 35 do 40 posto uvoznog plina koji se kupovao po bitno višoj cijeni od one po kojoj se potom prodavao u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, pravomoćno osuđeni zbog otmice sina bivšeg generala i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu isplatiti 750.000 eura s kamatama kao naknadu štete za otkupninu koju je predao otmičarima, nepravomoćna je danas presudio zagrebački Općinski kazneni sud.

ZAGREB - "Gavella – riječ i prostor" naziv je ovogodišnjih 39. Dana hvarskog kazališta koji će se održati u Zagrebu i Hvaru od 8. do 12. svibnja, a posvećeni su redatelju, teoretičaru, kazališnom pedagogu i književniku Branku Gavelli u povodu 50. obljetnice njegove smrti. Na znanstveni skup prijavilo se 30-ak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke, Italije i Slovenije koji će na nov način protumačiti i vrednovati sve aspekte Gavellina djela, ističu organizatori. U popratnom dijelu manifestacije bit će prikazan dokumentarni televizijski film o Gavelli, filmski zapis njegove režije Krležine drame "U logoru" i tri kazališne predstave.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙