FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je u teškoj krizi i recesiji, no Vlada je i dalje optimistična da će u drugoj polovici godine krenuti investicije i početak gospodarskog oporavka, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić. Komentirajući podatke po kojima je Hrvatska ponovno u recesiji, Linić je nakon sjednice Vlade rekao da "ako brojke pokazuju negativne trendove onda je to recesija", što Vlada nikada nije ni osporavala. Pritom je izrazio žaljenje što neovisni analitičari i kritičari ne vjeruju Vladi već smatraju da ona ništa ne radi. Oni se drže samo brojki, poput statističara, a ne gledaju Vladin program u cjelini, kaže Linić. Ministar financija također je kritizirao gospodarstvenike jer, iako je Vlada dosad gospodarstvo rasteretila za tri milijarde kuna, nitko se ne pokreće nego svi čekaju da Vlada nešto poduzme. No, Linić je i dalje uvjeren u početak oporavka ove godine jer vjeruje da će investicije krenuti u drugoj polovici godine. Ministar financija govorio je i o najavljenim izmjenama Zakona o radu, kojima bi se ukinula mogućnost neograničenog trajanja kolektivnih ugovora, rekavši kako o tome ministar rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića ozbiljno pregovara sa sindikatima.

ZAGREB - Uprava HŽ Infrastrukture i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ostali su pri svojim stavovima o potrebi smanjenja broja radnika u HŽ Infrastrukturi kao prvoj mjeri restrukturiranja pa od sutra počinje djelovati stožer za obranu te tvrtke, a izgledne su i nove sindikalne akcije. To su nakon razgovora u Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture radnicima HŽ Infrastrukture priopćili čelnici četiriju sindikata koji su organizirali njihov današnji prosvjed. Oko 500 radnika HŽ Infrastrukture prosvjed je započelo jutros na Glavnom kolodvoru, a potom su se uputili prema Direkciji HŽ-a u Mihanovićevoj ulici i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na Prisavlju. Tijekom skupa, bučno su prosvjedovali protiv namjere uprave da u sklopu restrukturiranja otpusti više stotina radnika. Prosvjednici traže povlačenje iz procedure prijedloga pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture u kojem se kao višak iskazuje 1.200 radnika. Uprava HŽ Infrastrukture priopćila je kako će razmotriti zahtjeve socijalnih partnera te nastaviti socijalni dijalog. Uprava te tvrtke najavljuje kako mjerama racionalizacije planira uz ostalo smanjiti broj zaposlenih za oko 650.

SPLIT - Nešto poslije podneva iz zgrade Jadrankamena u Pučišćima na otoku Braču pod pratnjom policije otišao je stečajni upravitelj Ivo Bućan i policija se povukla. Time je završena dramatična situacija u Pučišćima, gdje se od jutros u obrani tvornice pred pogonom i upravnom zgradom okupilo, po novinarskoj procjeni, nekoliko stotina radnika Jadrankamena i mještana."U Vladi je dogovoreno s vjerovnicima da se napravi preustroj uz stečajni plan, a oni koji to sabotiraju rade protiv Jadrankamena", kratko je kazao Bućan nakon izlaska iz Jadrankamena. Predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić rekao je kako je "hrvatska policija noćas izvršila desant na otok i mjesto". "Ova Vlada nam je obećavala sve, rekli su nam da se strpimo dok oni dođu na vlast, sada su došli, pa su nas izigrali", kazao je Drpić. U Pučišćima je jutros pred upravnom zgradom Jadrankamena u stečaju, te pred pogonima te tvrtke počela "policijska asistencija" kako bi omogućila da stečajni upravitelj Ivo Bučan uđe u tu tvrtku, a policija je također "opkolila" kuće čelnika Nezavisnog sindikata Jadrankamena.

ZAGREB - Predsjednici Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel zatražili su od Vlade i MUP-a da se policijska akcija u Pučišćima na Braču, u kojoj se primjenjuje sila i lišava slobode članove sindikata Jadrankamena, zadrži isključivo na osiguranju normalnih uvjeta za rad stečajnog upravitelja toga poduzeća. Čelnici HUS-a i SSSH u dopisu premijeru Zoranu Milanoviću i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kažu kako je žalosno da nakon godina i godina gospodarskog kriminala sa enormnom štetom za radnike, tvornicu, lokalnu zajednicu i državu, a koji je represivni državni aparat tolerirao prekriženih ruku, članovi sindikata budu ti koji su policiju izazvali da se odluči reagirati. Na policijsku intervenciju na radnike i vodstvo Nezavisnog sindikata Jadrankamena reagirao je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pitajući premijera Milanovića zar u zemlji u kojoj je pretvorba i privatizacija ostavila toliko duboke tragove i trajne posljedice vlast šalje policiju na radnike koji se usuđuju ukazivati na nepravdu i mirno, bez sile, bore se za svoju tvrtku.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) izvijestila je danas da neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), a razlozi su povezani s neprimjerenom akcijom policije prema sindikalistima Jadrankamena. Držeći da je ta sjednica GSV-a potrebna kako bi se konačno uspostavio socijalni dijalog u Hrvatskoj, iz HUS-a navode da joj ipak neće prisustvovati zato što bi se ona trebala održati u uvjetima posve neprimjerene akcije policije koja je upotrijebila neprimjerenu silu prema sindikalnim povjerenicima Jadrankamena. "Represivni državni aparat godinama je prekriženih ruku promatrao i tolerirao gospodarski kriminal koji je Jadrankamen odvukao u stečaj, što sadašnju prisilu i represiju prema predstavnicima radnika Jadrankamena čini još skandaloznijom", ističu iz HUS-a. Zbog toga HUS poziva kolege i iz drugih sindikalnih središnjica da im se pridruže u bojkotu sutrašnje sjednice GSV-a.

ZAGREB - Udruga Franak ponovo je upozorila na probleme 125.000 građana s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, ističući da banke i dalje ne reagiraju i nisu spremne ni na kakve dogovore, a nadležne institucije i tijela državne vlasti prebacuju lopticu jedni na druge te nitko ne želi preuzeti odgovornost. Iz te udruge navode da na adrese HNB-a, Vlade i Ministarstva financija posljednjih mjesec dana pristiže sve više pisama u kojima građani, osiromašeni ratama kredita s valutnom klauzulom u francima, iznose svoje nezadovoljstvo poslovanjem banaka te ukazuju na nezakonitosti i zlouporabu ovlasti manipulacijama valutnom klauzulom i kamatnim stopama. Napominju da Udruzi svakodnevno stižu upiti ljudi koji traže pravnu pomoć jer su dovedeni do ruba bankrota, velikoj većini plaće više nisu dovoljne za podmirenje mjesečnih rata kredita jer je švicarski franak i dalje precijenjen. Također upozoravaju da banke izbjegavaju davati pisane odgovore na pitanja građana o izračunima visine kamatnih stopa kako se to ne bi upotrijebilo protiv njih na sudu. Iz Udruge Franak pitaju i zašto država ne reagira, kada se zna da zbog visokog tečaja franka i visokih kamata građani otplaćuju godišnje milijarde kuna koje čine ekstra profit banaka.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze danas je ojačao, drugi dan zaredom, no uz vrlo skromnu likvidnost, tako da je milijunski promet do podneva ostvaren tek dionicom Ericssona Nikole Tesle. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,31 posto, na 1.821 bodu, dok je Crobex10 bio u minusu 0,1 posto, na 995 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4 milijuna kuna. Najlikvidnija je bila dionica Ericssona Nikole Tesle, s ostvarenih 1,83 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 1,61 posto, na 1.281 kunu. Po visini prometa slijed dionica HT-a, s svega 294.000 kuna. Cijena joj stagnira oko 207 kuna. Većina najlikvidnijih izdanja do podneva je ostvarivala dobitke, pri čemu je dionica Dalekovoda u plusu čak 6 posto, Viadukta 5,93 posto, a Atlantske plovidbe 4 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,32 posto te se srednji tečaj eura, nakon oko dva tjedna, spustio ispod razine od 7,5 kuna. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,496671 kunu. Kuna je ojačala i prema drugim važnijim inozemnim valutama - prema američkom dolaru za 0,25 posto, švicarskom franku 0,31 posto, a prema britanskoj funti za 0,35 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,707401 kunu, franka 6,240985 kuna i funte 9,236904 kune.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙