FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: scvi
ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

NEW YORK - U srijedu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks oslabili, nakon podataka koji pokazuju da se trend rasta zaposlenosti u SAD-u usporava te da u eurozoni jačaju recesijski pritisci. Dow Jones indeks oslabio je 0,08 posto, na 13.268 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 posto, na 1.402 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,31 posto, na 3.059 bodova. Prema podacima ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u travnju je u privatnom sektoru otvoreno samo 119.000 novih radnih mjesta, najmanje u posljednjih sedam mjeseci i znatno manje od očekivanih 177.000. Slabi podaci izazvali su špekulacije da će službeno izvješće o zapošljavanju, koje će biti objavljeno u petak, također razočarati, da će pokazati da je u travnju broj zaposlenih porastao za 125.000 do 150.000, manje od prvotnih procjena o 170.000 novih radnih mjesta. Na usporavanje rasta američkog gospodarstva ukazuje i podatak da su u ožujku nove tvorničke narudžbe pale po najvećoj stopi u posljednje tri godine. Unatoč tome, cijene dionica nisu znatnije pale. I dok makroekonomski podaci razočaravaju, ulagači inspiraciju crpe iz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija.

FRANKFURT - Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa izvijestio je u četvrtak da će u narednih nekoliko godina ukinuti 3.500 radnih mjesta u upravi u sklopu radikalnog programa kresanja troškova. Oštri rezovi bez presedana trebali bi smanjiti troškove upravljanja za četvrtinu, objavilo je poduzeće u priopćenju.

Smanjenje troškova zaposlenih činit će otprilike trećinu ušteda koje Lufthansa namjerava ostvariti programom rezanja troškova, najavljenim početkom godine, dodaje se. Njemački div podvrgnut je preustroju s obzirom na žestoku konkurenciju diskontnih prijevoznika i u veljači je najavio da do 2014. namjerava uštedjeti 1,5 milijardi eura.

PARIZ - Francuska banka Societe Generale izvijestila je u četvrtak o 20,1-postotnom padu neto dobiti u prvom tromjesečju zbog troškova prodaje imovine i ostalih jednokratnih troškova proizišlih iz nastojanja da poboljša stanje u bilanci. Neto dobit iznosila je tako 732 milijuna eura. Prihodi su se smanjili za 4,7 posto, na 6,3 milijarde eura. Poput ostalih europskih banaka, i drugi po veličini francuski zajmodavac reže troškove, dug i radna mjesta u ključnom odjelu za investicijsko bankarstvo kako bi udovoljio strožim globalnim bankovnim propisima i uspješnije odolijevao utjecaju dužničke krize u eurozoni. Poboljšanje kapitalne pozicije i pad zarade u poslovanju s građanima u Francuskoj neutralizirali su snažan rast prihoda od trgovanja obveznicama, valutama i robama.

PARIZ - Francusko-japanski proizvođač automobila Renault-Nissan objavio je u četvrtak da će povećati svoj udio u ruskoj kompaniji Avtovaz na više od 50 posto. Francusko-japanski partneri nadaju se da će preuzimanje kontrolnog udjela u najvećem ruskom proizvođaču vozila rezultirati boljom suradnjom tri partnera i omogućiti efikasnije poslovanje. U sklopu sporazuma modeli Renaulta i Nissana mogli bi se proizvoditi zajedno s Ladama u ruskom gradu Toljatiju. Sporazum će stupiti na snagu do 2014.

Memorandum o razumijevanju potpisan je u Parizu, četiri godine nakon što je Renault kupio 25-postotni udio u Avtovazu. Sporazum je strukturiran kao zajedničko ulaganje Renault-Nissana i ruskog državnog poduzeća Russian Technologies. Renault-Nissan bit će vlasnik 67,13 posto zajedničkog ulaganja, u čijem će pak vlasništvu biti 74,5 posto Avtovaza. Renault će u iduće dvije godine uložiti u zajedničku kompaniju 300 milijuna dolara a Nissan 450 milijuna dolara.

MADRID/PARIZ - Španjolski troškovi zaduživanja poskočili su u četvrtak na aukciji trogodišnjih i petogodišnjih obveznica, usprkos snažnoj potražnji, dok je cijena francuskog zaduživanja pala. Aukcija održana u četvrtak prva je nakon što je agencija Standard & Poor's prošlog tjedna snizila rejting Španjolske za dvije razine, na 'BBB+' a novi službeni podaci pokazali da je španjolsko gospodarstvo kliznulo u recesiju po drugi put od 2009.

Ministarstvo financija zadužilo se za ukupno 2,5 milijardi eura, pri vrhu ciljanog raspona. Iznos je prilično mali budući da je Madrid već u prva četiri ovogodišnja mjeseca prikupio polovinu bruto planiranog iznosa za ovu godinu. Pritom su obveznice s rokom dospijeća 30. srpnja 2015. prodane uz prosječan prinos od 4,037 posto i potražnju 2,9 puta veću od vrijednosti ponuđene na upis. Na prošloj sličnoj aukciji u travnju prosječni prinos iznosio je 3,5 posto. Prodano je i 764 milijuna eura obveznica s rokom dospijeća 31. siječnja 2017., uz prosječan prinos od 4,752 posto, te 773 milijuna eura obveznica s rokom dospijeća 30. srpnja 2017., uz prosječan prinos od 4,960 posto. Na aukciji održanoj 4. travnja prinos je iznosio 4,3 posto. Za obveznice s rokom dospijeća 31. siječnja 2017. potražnja je bila 3,7 puta veća od vrijednosti ponuđene na upis. Obveznice s rokom dospijeća 30. srpnja 2017. privukle su ponude čija je ukupna vrijednost bila 3,1 puta veća od vrijednosti ponuđene na upis.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica porasla su u četvrtak u očekivanju završetka sastanka Europske središnje banke budući da su poslovna izvješća poduzeća poput francuske banke Societe Generale i France Telecoma umirila ulagače i navela ih da zanemare rast španjolskih troškova zaduživanja. Indeks Londonske burze FTSE tako je ojačao 0,6 posto, na 5.789 bodova, frankfurtski DAX bio je na dobitku 1,1 posto i iznosio je 6.784 boda a pariški CAC porastao je 1,2 posto, na 3.266 bodova. Tokijska je burza zatvorena zbog praznika.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙