FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Povećanje kreditiranja gospodarstva ovisi o kvaliteti poduzetničkih projekata, kapitalnoj snazi poduzetnika i podjeli rizika, istaknuli su predstavnici banaka na današnjem okruglom stolu magazina Banka pod nazivom "Koga će banke kreditirati?". Banke koje posluju u Hrvatskoj su univerzalne, što znači da se osim kreditiranjem bave upravljanjem depozitima, napominje direktor poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke Nenad Mećava. Stoga se od njih očekuje stabilnost i sigurnost, a za poduzetnika to znači da prilikom sklapanja bankovnih aranžmana moraju biti spremni na podjelu rizika. Podjela rizika i vlastiti kapital poduzetnika, po njegovom su mišljenju, put ka popuštanju kreditnih uvjeta. Mećava ne dijeli ocjenu direktorice Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK Tajane Kesić Šapić prema kojem su poduzetnici gladni kredita te kaže da je dobrih projekata jako malo. Predsjednik Uprave Banco Popolare Croatia Goran Gazivoda pak ističe da pada potražnja građana i kompanija za financiranjem te upozorava da je samo 20 posto hrvatskih kompanija kreditno sposobno. No predsjednik Uprave tvrtke DIV Tomislav Debeljak drži da su garancije za kredite prestroge te da zato mnogi poduzetnici koji bi mogli raditi više to ne čine. Na okruglom stolu je predstavljeno posebno izdanje Banke Svijet financija u kojem se podsjeća na projekciju HNB-a prema kojoj bi ove godine nefinancijski sektor od banaka mogao dobiti oko 9,5 milijardi kuna.

KRALJEVICA - Radnici brodogradilišta Kraljevica traže da se njihova agonija prekine te da se ispune obećanja da će biti zbrinuti prema važećem kolektivnom ugovoru, rečeno je danas na konferenciji za novinare Sindikata brodogradilišta Kraljevica. Na konferenciji, na kojoj je bio dio od ukupno oko 460 radnika brodogradilišta, zatraženo je da se svi radnici obeštete i namire kako bi se potom mogli prijaviti na zavod za zapošljavanje, te da im se isplati plaća za ožujak i naknada za prijevoz za veljaču i ožujak. Predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin rekao je da je sindikat uputio predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću zahtjev da ih primi na razgovor te da se agonija radnika počne rješavati. Osim toga, sindikat traži pisani dokument u kojem će biti navedeno kako će se provesti zbrinjavanje radnika uoči otvaranja stečaja. Ako se ne ispoštuje dogovoreno, s time se nećemo pomiriti, poduzet ćemo akcije, a najprije ćemo zaustaviti odlazak dva preostala broda iz brodogradilišta, rekao je Miškulin.

ZAGREB - Prekovremeni rad ozbiljno narušava zdravlje radnika jer potiče debljinu i pretilost, pušenje i uživanje alkohola, a smanjuje intelektualne i motoričke sposobnosti, upozorila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalić na današnjoj konferenciji posvećenoj prekovremenom i smjenskom radu i zdravlju radnika. Zbog prekovremenog rada pate svi - poslodavci koji imaju povećane troškove zbog ozljeda na radu, a efikasnost radnika koji rade 11 sati ista je kao i onih koji rade osam sati, te sami radnici kojima osim zdravlja stradavaju i odnosi u obitelji, naglasila je Zavalić na konferenciji u povodu Dana zaštite na radu, 28. travnja. Predsjednik SSSH Mladen Novosel kaže kako je prije tri-četiri godine bilo između 20.000 i 23.000 ozljeda na radu godišnje, da bi lani to palo na 13.817 priznatih ozljeda. Također je, po službenim podacima zavoda za zaštitu zdravlja, lani 19 osoba poginulo na radu, a Novosel kaže da je po neslužbenim podacima bilo 29 poginulih. Bilo bi logično da se u vrijeme krize skraćuje radno vrijeme, no događa se suprotno - poslodavci otpuštaju radnike a preostali radnici moraju raditi sve više. Pritom se prekovremeni ne plaćaju ili se plaćaju kroz stimulacije ili terenski dodatak "na ruke", čime prekovremeni rad ulazi u zonu sive ekonomije, upozoreno je na konferenciji.

SPLIT - Hrvatski sindikat pomoraca u splitskoj privatnoj brodarskoj tvrtki Linijskoj nacionalnoj plovidbi (LNP) na današnjoj je konferenciji za novinare izvjestio da je nedavno županijski Upravni odjel za gospodarstvo, regionalni razvitak poništio natječaj za koncesiju na županijskoj brzobrodskoj liniji Milna-Split-Milna na koji se bio prijavio jedino LNP, te je izrazio sumnju u namještanje natječaja radi pogodovanja državnom brodaru Jadroliniji. Povjerenik Hrvatskog sindikata pomoraca u LNP-u Denis Jelaska novinarima je podijelio pismo koje će uputiti ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću. Budući da LNP već osam godina uspješno održava tu liniju na zadovoljstvo otočana (Brača) i njihovih gostiju molimo, u cilju očuvanja radnih mjesta u tvrtki koja redovno isplaćuje plaće, da ispitate zašto Županija splitsko-dalmatinska raspisuje natječaje za "fantomske brodare", navodi se u pismu ministru Hajdašu. Sindikat pritom traži da za sve brodare vrijede ista pravila.

ZAGREB - Tvornica željezničkih vozila Gredelj i američka tvrtka National Railway Equipment Company (NREC) potpisali su ugovor, vrijedan približno sedam milijuna dolara, o obnovi i modernizaciji dizel-električnih lokomotiva namijenjenih za vuču teških teretnih vlakova u Maroku, priopćeno je iz Gredelja. Obnovom i modernizacijom produljit će se rok upotrebe lokomotiva za još 25 godina. U sklopu ugovora Gredelj će po prvi put izrađivati kompletni glavni okvir lokomotiva. Potpisivanje ugovora predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje Gredelja i NREC-a kojem je Gredelj isporučio veći broj obnovljenih i moderniziranih lokomotiva koje voze diljem svijeta, navode iz Gredelja.

ZAGREB - Građevinska kompanija Viadukt izvijestila je danas da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovala s 2,76 milijuna kuna gubitka, što je znatno manji gubitak nego u isto vrijeme lani kada je iznosio 39,32 milijuna kuna. Po podacima iz konsolidiranog financijskog izvješća te kompanije, ukupni prihodi Viadukt grupe u prvom tromjesečju iznosili su 142,7 milijuna kuna, što je gotovo 49 posto ili oko 47 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupni rashodi iznosili su 145,5 milijuna kuna, te su bili 7,7 posto ili oko 10 milijuna kuna viši. Kako se navodi u izvješću, negativni rezultat poslovanja posljedica je smanjenih investicija u cestovnu infrastrukturu, kao i redovitog utjecaja zimskog razdoblja na punu zaposlenost kapaciteta i ostvarenje prihoda.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks danas je nastavio svoj oporavak, drugi dan zaredom, i to ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica HT-a i Luke Rijeka. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,67 posto, na 1.819 bodova, a Crobex10 0,87 posto, na 991 bodu. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,6 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je zasad dionica HT-a, kojom je do podneva ostvareno 2,14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,51 posto, na 210,85 kuna. Slijedi dionica Luke Rijeka, sa 1,68 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 4,3 posto, na 155,28 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 3,73 posto ističe se dionica Croatia osiguranja. Po padu cijena izdvajaju se dionice Petrokemije, koje su pojeftinile 1,62 posto, te Podravke, za 1,58 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,527728 kuna. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku i to za 0,12 posto, dok je ojačala prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,25 posto, a prema britanskoj funti za 0,62 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,265275 kuna, dolara 5,698076 kuna, a funte 9,166741 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙