FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 3. svibnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 3. svibnja.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sastat će se s ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damirom Hadžićem. Teme sastanka su jadransko - jonska autocesta i prolaz kroz područje Neuma, projekt izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, preuzimanje kontrole zračne plovidbe iznad BiH i druge. Iz Ministarstva napominju da snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka (15,00 sati), a po završetku sastanka predviđene su izjave za javnost (16,30 sati, sjedište Ministarstva, Prisavlje 14).

ZAGREB - Četiri sindikata koji djeluju u HŽ-u organiziraju javni prosvjed na kojem će izraziti nezadovoljstvo planovima Uprave HŽ Infrastrukture za restrukturiranje, a koji uključuju otpuštanje stotina radnika. Sindikati tvrde da Uprava HŽ Infrastrukture, po naputku Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, želi proglasiti viškom oko 1.200 radnika, bez jasnih kriterija i opravdanih razloga. Prosvjednici će se okupiti na Glavnom kolodvoru, potom se uputiti prema upravnoj zgradi HŽ-a u Mihanovićevoj ulici, a prosvjed okončati kod sjedišta Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na Prisavlju (9,40 sati konferencija za novinare, pored muzejske lokomotive na Glavnom kolodvoru).

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 32,02 kune, što je u odnosu na prethodni mjesec više za 2,5 posto, a u odnosu na veljaču prošle godine manje je za 2,2 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Po podacima DZS-a, u veljači je bilo 165 plaćenih radnih sati ili 4,1 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. Najviša prosječna neto satnica za veljaču isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi), 57,83 kune, a najniža u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 16,63 kune.

ZAGREB - Travanj na Zagrebačkoj burzi nije nastavio optimistični trend započet u ožujku s obzirom da su trgovinsku statistiku 'preplavili' negativni predznaci, pri čemu je redovni promet dionicama od 319,1 milijun kuna 'podbacio' za 32,7 posto u odnosu na ovaj ožujak, a ukupni promet od 330,2 milijuna kuna za gotovo 40 posto. Živost na tržište kapitala u travnju nije unijela ni sezona objave financijskih rezultata uvrštenih društava, navode s Burze u mjesečnom izvještaju i naglašavaju da su oba dionička indeksa zabilježila pad za više od 1,5 posto. Crobex je travanj tako završio na razini od 1.800,76 bodova, što je za 1,8 posto manje nego krajem ožujka, a pad od 1,6 posto, na 985,88 bodova, zabilježio je i specijalizirani indeks Crobex10. Najtrgovanija dionica u travnju s prometom od 67,2 milijuna kuna bila je HT-ova, a sa prometom od 65,6 milijuna kuna slijedi ju dionica Petrokemije. Treća je povlaštena dionica Adris grupe s prometom od 24,1 milijunom kuna, što s prometima prve dvije, kako kažu s Burze, čini otprilike polovicu travanjskog prometa dionicama. HT-ova i Petrokemijina dionica su pritom na mjesečnoj razini zabilježile pad cijene od 3,4 posto, odnosno 2,5 posto, dok je povlaštena Adrisa u plusu od 3,3 posto.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙