FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Sporazum o priznanju krivice za ratni zločin u Trusini

Autor: zkre
MOSTAR, 27. travnja 2012. (Hina) - Sud BiH prihvatio je u petak sporazum o priznanju krivice kojega je bivša pripadnica postrojbe za posebne namjene Armije BiH Rasema Handanović potpisala s Državnim odvjetništvom BiH zbog zločina počinjenih nad hrvatskim vojnicima i civilima u hercegovačkome selu Trusini u travnju 1993. godine.

Kako je objavila Balkanska informativna mreža (BIM), koja prati procesuiranje ratnih zločina, izricanje presude protiv Handanović zakazano je za ponedjeljak, 30. travnja.

"Još jednom želim izraziti svoje duboko kajanje za sve što sam počinila. Žao mi je što sam nazočila pogubljenju i izražavam veliku sućut svima kojima sam nanijela zlo. Počinila sam kazneno djelo i želim završiti i odslužiti svoju kaznu što prije", kazala je Handanović u petak obraćajući se Sudskom vijeću.

Handanović, nekadašnja pripadnica Posebnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH (ABiH), priznala je krivnju za zločine počinjene nad civilima i ratnim vojnim zarobljenicima u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

Sporazumom je predviđeno da Handanović bude izrečena kazna od pet do šest godina zatvora.

Državna odvjetnica Vesna Budimir rekla je da se na potpisivanje sporazuma odlučila zbog "iskrenog kajanja optužene", ali i činjenice da se Handanović sporazumom obvezala da će svjedočiti u drugim predmetima i istragama koje se tiču zločina u Trusini.

Handanović je uhićena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u travnju 2011., a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Tijekom sudskog postupka optužila je zamjenika zapovjednika specijalne postrojbe Nihada Bojadžića da je zapovjedio da se pogube zarobljeni hrvatski civili i vojnici u selu Trusini kod Konjica. Handanović je započela svjedočiti 30. ožujka ove godine na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH, optuženima za ubojstvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Za zločine u Trusini, Državno odvjetništvo BiH vodi istragu i protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda “Zulfikar”, koji se nalazi u pritvoru, a nedavno je izručen vlastima BiH iz Sjedinjenih država.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙