FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog Mihailovića ponovne podjele u BiH?

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. ožujka 2012.(Hina) - Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kani predložiti povlačenje veleposlanika BiH iz Srbije ukoliko pravosudne vlasti te zemlje provedu postupak rehabilitacije četničkog vođe iz Drugog svjestkog rata Draže Mihailovića, tvrdi u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na neimenovani izvor iz predsjedništva BiH, list navodi kako su najavljenu rehabilitaciju Mihailovića u Komšićevom uredu shvatili kao krajnje ozbiljan problem.

"Riječ je o ozbiljnoj stvari i što se našeg (Komšićevog) ureda tiče, sigurno neće proći tek tako", izjavio je izvor.

Komšićev ured procjenjuje kako Mihalilovićeva rehabilitacija ne može biti samo unutarnja stvar Srbije, s obzirom da je on odgovoran za veliki broj zločina počinjenih u BiH ali i Hrvatskoj.

Eeventualu odluku o povlačenju veleposlanika iz Beograda predsjedništvo BiH moralo bi donijeti jednoglasno.

Srpski član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zastupa stajalište kako pitanje Mihailovićeve uloge treba prepustiti povjesničarima, a da se u BiH problem stvara jer "oni koju su 20 godina galamili na komunizam potpuno prihvaćaju ocjene komunista o Draži Maihailoviću no vjerojatno ne prihvaćaju ocjene tih komunista o ustašama i zločinima koje su činile muslimanske SS brigade".

"Podsjećam da je u zapadnoeuropskoj literaturi nakon Drugog svjetskog rata četnički pokret dugo važio kao pokret otpora protiv nacizma", izjavio je Radmanović u intervjuu kojega su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙