FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Sedam godina zatvora za ratne zločine u Kalinoviku

Autor: rmav
SARAJEVO, 18. travnja 2012.(Hina) - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je u srijedu bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Đorđislava Aškrabu na sedam godina proglasivši ga krivim za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Kalinovika u istočnoj Bosni.

Aškraba je u prvostupanjskom postupku bio oslobođen krivnje, no prizivno je vijeće takvu presudu odbacilo i Aškrabu proglasilo krivim izrekavši mu sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Prizivno je vijeće ocijenilo kako postoji dovoljno dokaza da je Aškraba kao zapovjednik straže upravljao zarobljeničkim logorom u Kalinoviku i da je stoga odgovoran za protuzakonita zatvaranja, pomaganje u ubojstvima koja su tamo počinjena i odvođenje na prisilni rad zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti s područja Kalinovika i Foče od travnja 1992. godine do ožujka 1993. godine.

Optužnica je Aškrabu opisala kao "svjesnog sudionika udruženog zločinačkoga pothvata" osmišljenog radi progona cjelokupnog bošnjačkoga stanovništva s područja Kalinovika i susjednih općina.

Aškrabi, koji se branio sa slobode, odmah po izricanju drugostupanjske presude određen je pritvor, no njegova obrana na ovu presudu može uložiti žalbu.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙