FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivšem pripadniku policije RS 13 godina zatvora za zločin u Srebrenici

Autor: zkre
MOSTAR, 24. travnja 2012. (Hina) - Bivšeg pripadnika policijskih snaga Republike Srpske Željka Ivanovića Sud BiH osudio je na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u masakru nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Kako su izvijestili iz Balkanske informativne mreže (BIM) koja prati procesuiranje ratnih zločina, prvostupanjsko vijeće Suda BiH je navelo da je Ivanović kriv za sudjelovanje u zarobljavanju Bošnjaka u enklavama u istočnoj Bosni koji su kasnije masovno likvidirani. On je optužen da je kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, koja se nalazila u sklopu postrojbi Republike Srpske, sudjelovao u likvidaciji najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica u općini Bratunac. Prvostupanjskom presudom je utvrđeno da je Ivanović s drugima počiniteljima 13. lipnja 1995. godine pucao iz automatskog oružja na zarobljene muškarce. Sud nije utvrdio da je Ivanović ubio ijednu osobu, prenio je BIM.

Na području istočne Bosne, Srebrenice i Žepe srpske snage su tijekom 1995. počinile najveći zločin na području Europe nakon 2. svjetskog rata. Pobijeno je više od 8.000 zarobljenih bošnjačkih civila i vojnika. Pred Haaškim sudom u tijeku je proces nekadašnjem čelniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koji je zapovijedao napadom srpskih snaga.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙