FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Idućeg tjedna u Sarajevu donatorska konferencija

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. travnja 2012.(Hina) - Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora idućeg tjedna zajednički organiziraju veliku donatorsku konferenciju namijenjenu trajnom rješavanju pitanja velikog broja izbjeglica i prognanika i očekuju kako će dobiti jamstva za prikupljanje 583 milijuna eura, potvrđeno je u petak u Sarajevu.

Donatorska konferencija bit će održana 24. travnja u glavnom gradu BiH, a hrvatsko će izaslanstvo na tom skupu predvoditi ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Najavljeno je i sudjelovanje ministara vanjskih poslova Srbije, BiH i Crne Gore, kao i povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fulea, visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonia Guterresa te vršitelja dužnosti pomoćnika američke državne tajnice Davida Robinsona.

"Ovo će biti novi zamah u rješavanju pitanja prognanika i izbjeglica", kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić predstavljajući u Sarajevu plan rada konferencije.

Pojasnio je kako će prikupljena sredstva omogućiti da brojni prognani i izbjegli razmisle o trajnom rješavanju svog statusa, bilo povratkom u prijeratna prebivališta ili integracijom u sredinama u kojima trenutačno borave.

Stroge kriterije po kojima će biti distribuirana prikupljena sredstva, kako je pojašnjeno, postavio je UNHCR i program zbrinjavanja odnosi se isključivo na osobe izbjegle ili prognane u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Kao najveći pojedinačni donator već se javila Europska komisija, koja je spremna osigurati 65 milijuna eura.

Sukladno postavljenim kriterijima, Hrvatska i BiH bi trebale dobiti po stotinu milijuna eura, Srbiji bi pripalo 308 milijuna a Crnoj Gori 25 milijuna.

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić pojasnio je kako će se tek po završetku konferencije moći napraviti precizni izračun o tome koliko bi prognanih i izbjeglih moglo biti zbrinuto uz pomoć prikupljenih sredstava.

Pojasnio je kako je riječ o odvojenom programu koji nije vezan za nacionalni program zbrinjavanja izbjeglih i prognanih.

Hrvatski je veleposlanik u izjavi novinarima inzistirao na činjenici kako je riječ o iznimno važnom programu za ukupne odnose svih država u susjedstvu.

"Ovo je iznimno značajan događaj jer će nam omogućiti da riješimo jedno od najtežih humanitarnih pa onda i političkih pitanja koja su opterećivala naše odnose", kazao je Staničić, dodajući kako ostaje otvoren prostor da se sva druga otvorena pitanja nastave rješavati u bilateralnim odnosima.

Odlučno je odbacio novinarska nagađanja kako je konferencija rezultat pritiska na Hrvatsku da se rješi pitanje izbjeglica prije ulaska u Europsku uniju.

Pojasnio je kako Hrvatska nije ni pod kakvim pritiskom, ali je veoma zainteresirana rješiti pitanje svojih državljana u statusu izbjeglica ili prognanika kako srpske tako i hrvatske nacionalnosti.

Srbijanski veleposlanik u BiH Ninoslav Stojadinović kazao je kako Hrvatska u ovom trenutku predstavlja "lokomotivu regije" na putu prema europskim integracijama te kako je stoga sve što ona poduzima dobro i za sve druge države u okružju.

"Ovo je dodatni doprinos da se intenzivira i ukoliko je moguće što prije završi proces suštinskog pomirenja u regiji jer će bez toga naš put ka europskim i drugim integraccijama biti otežan i usporen", kazao je Stojadinović.

On smatra kako ponašanje predstavnika svih država u susjedstvu u pripremama za sarajevsku konferenciju pokazuje da se ozračje u u tim zemljama mijenja i da valja očekivati bolje dane za sve.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙