FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa neće iduće godine posjetiti Srbiju

Autor: ssai
VATIKAN/BEOGRAD, 18. travnja 2012. (Hina/Ansa) - Srbijanski analitičar Živica Tucić izjavio je u srijedu da je Srbija, nakon što je objavljeno da papa iduće godine neće posjetiti tu zemlju, propustila priliku biti mjesto susreta kršćana na najvišoj raziji.

Papin glasnogovornik Federico Lombardi u utorak je u Vatikanu izjavio kako se u ovom trenutku ne razmatra Papin posjet Srbiji 2013. godine.

"Nemamo novosti glede Papinih putovanja u idućoj godini, osim očekivanja Brazilaca za Svjetski dan mladeži", rekao je Lombardi i dodao kako se o mogućem posjetu Srbiji "u prošlosti govorilo u svezi s proslavom srpske patrijaršije 2013. godine kao o eventualnoj mogućnosti, no nismo otišli dalje od toga".

Bivši srbijanski veleposlanik u Vatikanu Darko Tanasković ocjenio je u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug kako nedolazak Pape u Srbiju nije iznenađenje, dok vjerski analitičar Živica Tucić smatra da je Srbija svjesno proputila priliku održavanja susreta "čitavog kršćanstva na najvišoj razini".

Tanasković podsjeća kako se Papina putovanja uobičajeno planiraju znatno unaprijed i ocjenjuje da je "jasno da posjeta neće biti". Činjenicu da je Lombardi spomenuo poziv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, po riječima Tanaskovića, ukazuje na to da je raspoloženje unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC) utjecalo da Papinog posjeta ne bude.

Tucića smatra da su država Srbija i njezina crkva svjesno propustile priliku da Srbija bude "mjesto susretanja čitavog kršćanstva na najvišoj razini", te ističe kako je "možda i bolje da Papa ne dolazi u ovakvoj međunacionalnoj i međureligijskoj atmosferi koja vlada u Srbiji".

U Srbiji, ističe Tucić, nikada nitko nije dovoljno radio na međukršćanskom razumijevanju, niti se potrudio razmotriti i znanstveno objasniti zajedničku povijest balkanskih naroda, u čemu bi, kako kaže, trebala sudjelovati i SPC.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je za beogradski "Danas" od subote kako bi za Srbiju bilo dobro da papa Benedikt XVI. dođe u Srbiju 2013. godine, kada se obilježava 1700. obljetnica Milanskog edikta, jer se, po njegovim riječima, Srbija mora pokazati kao zrela država i nositelj dijaloga.

"Ukoliko do tog posjeta ne dođe slijedeće godine, u vrijeme proslave 1700 godina Milanskog edikta, Srbija će propustiti povijesni trenutak i ostat će joj pečat da nije pravovremeno ušla u povijesni vlak", rekao je beogradski nadbiskup u razgovoru za taj dnevnik.

Iduće godine očekuje se međunarodno obilježavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta, kojim je 313. godine car Konstantin zaustavio progon kršćana u Rimskom carstvu.

(Hina) xdas/xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙