FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 341. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Autor: spos
BEČKO NOVO MJESTO, 27. travnja 2012. (Hina) - Obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana obilježena je danas u Bečkome Novom Mjestu u Austriji komemoracijom pokraj groba i polaganjem vijenaca na groblju, mjestu smaknuća te na bočnom zidu katedrale u Bečkome Novom Mjestu i sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Leopolda.

Zrinski i Frankopan pogubljeni su u Bečkome Novom Mjestu, šezdesetak kilometara južno od Beča, 30. travnja 1671. godine.

U izaslanstvu koje je položilo vijence bili su članovi Družbe "Braće hrvatskoga zmaja", međimurske Županijske skupštine i Zrinske garde iz Čakovca, predstavnici Veleposlanstva RH u Austriji te predstavnici udruga iz Hrvatske i Austrije.

"Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja", rekao je tom prigodom u Bečkome Novom Mjestu hrvatski veleposlanik Gordan Bakota, dodajući da se svake godine nastavlja tradicija prenošenja istine o Zrinskom i Frankopanu za buduće naraštaje.

Predsjednik Zrinske garde iz Čakovca Alojzije Sobočanec istaknuo je da se tim činom odaje počast žrtvi koju su velikani naše povijesti dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, koja se ostvarila tri stoljeća nakon njihove tragične pogibije. Podsjetio je da su Zrinski i Frankopan bili prvi koji su se zauzimali za samostalnost Hrvatske, što je danas stvarnost.

Predsjednik međimurske Županijske skupštine Petar Novački podsjetio je na povijesno-političke prilike u doba Zrinskog i Frankopana. Istaknuo je da su bili veliki vizionari, Europljani koji su se zauzimali za gospodarski boljitak, kulturni napredak i samostalnost Hrvatske te dodao kako njihova žrtva nije bila uzaludna.

Veliki meštar Družbe "Braće hrvatskoga zmaja" Nevio Šetić napomenuo je kako se radi na reviziji presude na temelju koje su osuđeni i smaknuti Zrinski i Frankopan.

Grob u Bečkome Novom Mjestu prazan je jer su posmrtni ostatci Zrinskog i Frankopana 1990. preneseni u zagrebačku katedralu, a vijenci su danas položeni na grob i spomen-ploče.

Na današnjoj komemoraciji bilo je sedamdesetak predstavnika udruga iz Austrije iz Hrvatske, Zrinska garda iz Međimurja bila je u tradicionalnoj odori, a pjevale su se i domoljubne pjesme.

(Hina) xspđ ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙