FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promatranje i prstenovanje ptica na Ornitološkoj postaji Savica

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - U povodu Svjetskoga dana ptica selica Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom organizirat će 3. svibnja promatranje ptica te njihovo prstenovanje na Ornitološkoj postaji zagrebačke Savice.

Pod stručnim vodstvom ornitologa posjetitelji će moći više doznati i o prirodnom fenomenu selidbe ptica i razlozima njihove ugroženosti, priopćili su danas organizatori događanja.

"Ptice selice se na svojim putovanjima oslanjaju na usputna staništa, poglavito močvarna na kojima se hrane i odmaraju, pa je i zaštita močvarnih staništa poput Savice od presudne važnosti za ptice", ističu v.d. ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković i predsjednik Hrvatskog ornitološkog društva Dragan Radović.

Svjetski dan ptica selica obilježava se od 2006. godine radi podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa, svakoga drugog vikenda u svibnju. Inicijativa za obilježavanje pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija). Širom svijeta organiziraju se različita događanja, festivali, radionice i izleti, kojima je svrha podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica.

Državni zavod za zaštitu prirode i Hrvatsko ornitološko društvo ističu kako opstojnost povijesne veze ljudi i ptica selica danas ovisi o našoj odgovornosti prema prirodi i očuvanju prirodnih resursa jer samo tako možemo očuvati staništa ptica, a time i ptice.

"Seobu ptica obično povezujemo s lakoćom i slobodom, a ipak, ptice imaju dosta problema na svojim dugim selidbenim putovima. Osim prirodnih prepreka i loših vremenskih (ne)prilika, ptice se na svom putu suočavaju i s preprekama koje im stvara čovjek. Rotirajuće elise vjetroelektrana, žice dalekovoda, visoke antene, rasvjeta velikih gradova, pticama nevidljive velike staklene površine i visoke zgrade svake godine ubijaju i preusmjeravaju mnogo ptica s njihovih uobičajenih selidbenih putova", upozoravaju.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙