FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku obilježen Dan mučeništva i junaštva Jom Hašoa

Autor: vsik
OSIJEK,19. travnja 2012.(Hina) - Komemoracijom i polaganjem vijenaca ispred spomenika "Majka i dijete" u Parku Oskara Nemona danas je u Osijeku u organizaciji osječke Židovske općine obilježen Dan mučeništva i junaštva Jom Hašoa.

Predsjednik osječke Židovske općine Željko Bajsman podsjetio je na strašno stradanje židovskog naroda u Drugome svjetskom ratu i na šest milijuna ubijenih Židova među kojima je bilo milijun i pol djece. Nažalost, rekao je, genocid se dogodio, a nitko nije reagirao. Poželio je da se takav zločin nikada više ne ponovi.

U Osijeku je prije Drugoga svjetskog rata živjelo oko 3000 Židova, a danas ih u tome gradu živi oko 150, rekao je, ističući da je osječka Židovska općina jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj. Obilježavanjem svih židovskih blagdana tijekom godine nastojimo očuvati tradiciju svojeg naroda, rekao je Bajsman.

Uz predsjednika Židovske općine Željka Bajsmana, vijence su položili osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Josip Vrbošić i predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Zlatko Maksimović.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙