FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: dovoljna dva granična prijelaza za robnu razmjenu BiH i Hrvatske

Autor: tper
BANJA LUKA/ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina) - Ni Bosna i Hercegovina, kao ni Hrvatska ne žele da se 1. srpnja sljedeće godine, kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, dogodi bilo šta što bi poremetilo ekonomsku suradnju dvije zemlje, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević na susretu gospodarstvenika u Banja Luci.

Kako su izvijestili iz HGK, danas su se u Banja Luci, na inicijativu HGK, sastali gospodarstvenici Republike Srpske na čelu s predsjednikom RS Miloradom Dodikom te predstavnici institucija Republike Hravtske i hrvatskih prehrambenih tvrtki predvođenih predsjednikom HGK Vidoševićem.

Vidošević je rekao da će biti formirana grupa koja će u roku od desetak dana napraviti plan aktivnosti koje treba poduzeti do trenutka ulaska Hrvatske u EU kako ne bi došlo do bilo kakvih promjena, odnosno problema u ekonomskoj suradnji između Hrvatske i BiH.

Ocijenio je kako su između BiH i Hrvatske dovoljna dva granična prijelaza za razmjenu robe animalnog porijekla, koliko je i predviđeno, i dodao da "treba izbjeći bilo kakvo politikanstvo u ovim pitanjima" i da "ne treba stvarati probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti".

Robna razmjena između Hrvatske i BiH iznosi dvije milijarde američkih dolara, pri čemu Republika Srpska ima suficit, i smatram da ulaskom Hrvatske u EU ne bi smjelo doći do zastoja, već to mora biti samo etapa u normalnom razvijanju posla, kazao je Vidošević te poželio da BiH da što prije uđe u EU.

Na sastanku je dogovoreno da će predsjednik Dodik u razgovorima BiH s Bruxellessom učiniti sve da uvjeti poslovanja između Hrvatske i BiH, nakon ulaska Hrvatske u EU, ostanu kakvi su danas.

Također je dogovorena suradnja na razini komora u sklopu koje će se izraditi platforma za unapređenje suradnje i otklanjanja prepreka koje su moguće zbog promjena u trgovinskom poslovanju ulaskom Hrvatske u EU, izvijestili su iz HGK .

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙