FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o ribarstvu

Autor: gvin
VUKOVAR, 19. travnja 2012. (Hina) - Osmi međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o ribarstvu pod nazivom "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi", u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i vukovarskog Veleučilište "Lavoslav Ružička", okupio je danas u Vukovaru stotinjak stručnjaka s područja akvakulture iz Hrvatske, BiH, Srbije i Češke.

Govoreći o stanju slatkovodnog ribarstva u Hrvatskoj predsjednik Odbora slatkovodne akvakulture HGK Milan Božić naveo je kako je prije rata na 12.000 hektara ribnjaka Hrvatska proizvodila 12.000 tona ribe, a sada je u funkciji oko 9.000 hektara ribnjaka s kojih je u 2011. proizvedeno nešto više od 6.000 tona slatkovodne ribe.

Govoreći o problemima u uzgoju ribe rekao je kako još uvijek nije riješen pravni status ribnjaka te se oni i dalje vode kao poljoprivredno zemljište, a proizvodnju opterećuje neriješen problem vodnih naknada.

Božić je ocijenio da bi se u sljedećih četiri do pet godina proizvodnja slatkovodne ribe u Hrvatskoj mogla povećati na oko 10.000 tona.

Predsjednik Grupacije akvakulture HGK Želimir Filić ocijenio je da je akvakultura nesumnjiv no nedovoljno iskorišten hrvatski potencijal, a Hrvatska u slatkovodom i morskom uzgoju ribe godišnje proizvede tek oko 15.000 tona. Očekuje da se s novom zakonskom regulativom i poticajima proizvodnja značajno poveća.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ljubomir Kučić smatra kako ribarstvo može pokrenuti istočnoslavonsko gospodarstvo. Podsjetio je pri tom da je u susjedstvu istočne Slavonije Srbija koja je prije rata proizvodila dva puta manje slatkovodne ribe od Hrvatske, a sada ima pet do šest puta veću proizvodnju.

Imamo velike mogućnosti, no administracija je do sada kočila proizvodnju, a nameti je činili neisplativom, kazao je ističući da smo na dobrom putu da se te negativne stvari isprave.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković govorila je o marketinškoj akciji "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi", pokrenutoj prošle godine u cilju povećanja potrošnje proizvoda hrvatskog ribarstva, ističući da se u Hrvatskoj godišnje troši prosječno tek oko 9 kilograma ribe po stanovniku.

(Hina) xgvin yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙