FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko usporavanja gospodarskog oporavka spustile europske indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama pale su u utorak, prvog trgovinskog dana nakon uskrsnih blagdana, jer su se investitori uplašili da najnoviji razočaravajući gospodarski pokazatelji iz Kine i SAD-a možda ukazuju na usporavanje globalnog gospodarskog oporavka.

Indeks Londonske burze FTSE trenutno je u minusu 0,88 posto na 5.673 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX 0,84 posto na 6.718 bodova, a pariški CAC 1,30 posto na 3.276 bodova.

Europska tržišta, koja su od petak bila zatvorena, danas su prvi put imala prilike reagirati na razočaravajuće američke podatke s tržišta rada. Špekulacijama o usporavanju globalnog gospodarstva pridonijeli su i današnji razočaravajući kineski gospodarski pokazatelji.

Kina je, naime, u ožujku ostvarila trgovinski višak od 5,35 milijardi dolara, nakon manjka od 31,48 milijarde dolara u veljači, uslijed znatno slabijeg od očekivanja uvoza. Uvoz je porastao svega 5,3 posto, na 160,31 milijardu dolara, što ukazuje na slabost domaće potrošnje u toj zemlji s 1,3 milijardi stanovnika.

U prvi plan ponovno su izbili i problemi perifernih europskih država. Španjolska vlada pod velikim je pritiskom da pokaže kako može pokrenuti gospodarstvo i smanjiti proračunski manjak te izbjeći traženje vanjske pomoći. U ponedjeljak navečer izdala je prilično nejasno priopćenje o uštedi 10 milijardi eura na području obrazovanja i zdravstvene potrošnje, no u njemu nije navela mjere kojima planira ostvariti takvu uštedu.

Indeks Madridske burze IBEX oslabio je 1,3 posto na 7.556 bodova, a prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice dosegnuli 5,88 posto, najvišu razinu u ovoj godini.

Zbog straha od intenziviranja dužničke krize u eurozoni, porasli su danas i prinosi za talijanske 10-godišnje državne obveznice i to za 15 baznih bodova na 5,5 posto, na najvišu razinu od veljače

U tim okolnostima banke su bile najveći gubitnici, uz pad europskog indeksa bankarskog sektora za 1,5 posto. Cijena dionica UniCredita spustila se 3,1 posto, a Intese Sanpaolo 3,2 posto.

S druge strane, dionica rudarske kompanije Randgold Resources bila je jedan od najvećih dobitnika, ojačavši za 10,2 posto nakon što je vojna hunta u Maliju pristala ponovno vratiti na snagu Ustav.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je danas 0,09 posto na 9.538 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙