FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

LJUBLJANA

Predstavnici slovenskog policijskog sindikata u petak su parlamentu predali peticiju s 3500 potpisa kojom traže održavanje referenduma o zakonu kojim je parlament početkom tjedna za zaposlene u javnom sektoru i tvrtkama u državnom vlasništvu odgodio isplatu regresa za godišnji odmor. Predsjednik policijskog sindikata Zoran Petrovič tom je prilikom novinarima rekao da je sudjelovanje policije u štrajku javnih djelatnika u srijedu bio legitiman čin. Razgovori vlade, sindikata i poslodavaca o mjerama štednje nastavljeni su u petak na otvorenoj sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća, ali bez mnogo izgleda da se uskoro dođe do kompromisa. Namjera je vlade da se proračunski deficit ove godine smanji na 3,5 posto BDP-a, a plaće javnih djelatnika za 15 posto.

SARAJEVO

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bi trebao stvoriti problem na njezinim granicama s Bosnom i Hercegovinom ukoliko sve strane dobro pripreme zakonsku, administrativnu i fizičku infrastruktutu. U intervjuu što ga je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz", Fuele je istakuo kako je na BiH obveza poduzimanja svih mjera koje su nužne kako bi ta zemlja i nakon 1. srpnja 2013. godine mogla nastaviti izvoz svojih prehrambenih prizvoda u EU.

"BiH će morati hitno poduzeti sve potrebne mjere kako bi se nadogradila struktura proljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i osigurala učinkovita provedba politike sigurnosti hrane sukladno zakonodavstvu EU", kazao je je europski povjerenik. Pojasnio je kako u odnosu na režim prelaska granice s Hrvatskom za građane BiH neće biti posebnih promjena, jer režim vizne liberalizacije za tu zemlju ostaje na snazi i samo ga treba provoditi.

ZAGREB

Izaslanstvo bavarskog parlamenta, predvođeno zastupnicom i zamjenicom predsjednika Zaklade Hanns Seidel Ursulom Mannle sastalo se u Zagrebu s visokim saborskim dužnosnicima kojima je čestitalo na završetku pregovora EU-om uz ocijenu da je Hrvatska zemlja vrlo duge tradicije europske kulture. Članovi bavarskog izaslanstva naglasili su da je Hrvatska prošla dug put i postigla dobre rezultate na ovom području te da je potrebno nastaviti napore u smjeru dostizanja što viših standarda, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

ŽENEVA

Ujedinjeni narodi moraju čim prije moguće poslati 300 promatrača u Siriju u pokušaju da zaustave val ubojstva i nasilja koja ne prestaju unatoč prekidu vatre, rekao je u petak glasnogovornik Kofija Annana, posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju. Sedam nenaoružanih UN-ovih promatrača motri prekid vatre proglašen prošli tjedan, a od ponedjeljka će im se pridružiti još dvojica dok će se cjelokupna prethodnica od 30 ljudi rasporediti idućeg tjedna, rekao je Ahmad Fawzi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon preporučio je u četvrtak Vijeću sigurnosti da u Siriju pošalje misiju od 300 promatrača koji bi nadzirali prekid vatre tijekom početnog razdoblja od tri mjeseca, dok je u srijedu ponovno prekršeno primirje sukobima u kojima je živote izgubilo 14 ljudi. UN-ove mirovne operacije iziskuju pripreme, komunikacijsku opremu, vozila i medicinski materijal, rekao je Fawzi te poručio "Čim Vijeće sigurnosti prihvati rezoluciju kojom odobrava 300 promatrača na terenu, bit ćemo spremni rasporediti ih vrlo, vrlo brzo".

MOSKVA

Rusija je pozvala u petak na brzo usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se trebalo odobriti slanje stotina promatrača UN-a u Siriju koji će nadgledati krhko primirje u toj zemlji, prenose ruski mediji. "Trebamo učiniti sve što je u našoj moći kako bi usvojili drugu rezoluciju što je prije moguće kojom bi se odobrilo slanje promatračke misije u punom obimu u Siriju", rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka s talijanskim ministrima vanjskih poslova i obrane. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je Sirija suočena s katastrofalnim građanskim ratom ako obje strane ne iskoriste trenutačno krhko primirje u zemlji. Rusko ministarstvo također je priopćilo da će izaslanstvo sirijske oporbe posjetiti Moskvu sljedećeg tjedna.

PARIZ

EU će u ponedjeljak usvojiti nove sankcije protiv Sirije gdje unatoč proglašenom prekidu vatre traje krvavi obračun vladinih snaga s pobunjenicima, objavilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Sankcije će biti usvojene u duhu konferencije u Parizu", rekao je glasnogovornik Bernard Valero na tjednom briefingu za novinare. "Prijatelji Sirije" su na sastanku u četvrtak u Parizu ocijenili da je UU-ov mirovni plan posljednja šansa da se izbjegne opći građanski rat u Siriji i rješi 13-mjesečna kriza. Nove sankcije odnosit će se za zabranu izvoza dvije vrste roba, luksuznih proizvoda i određenih sirovina koje bi se "prerađene mogle koristiti u represiji".

BASRA

Irak je u petak otvorio drugu od pet plutajućih luka u Perzijskom zaljevu, što će povećati izvoz sirove nafte za 900.000 barila dnevno, priopćio je direktor Južne naftne kompanije (SOC). "Brod kapaciteta dva milijuna barela stigao je na drugi plutajući terminal i ispumpavanje je počelo", rekao je Dhia al-Musavi. S tom novom lukom, izvoz sirove nafte na jugu Iraka mogao bi dostići 3,5 milijuna barela dnevno, dodao je Musavi. Trenutno se na jugu proizvodi 2,15 milijuna barela sirove nafte dnevno, a do kraja godine bi se trebala povećati na 2,75 milijuna barela. Ove bi godine proizvodnja trebala dostići 3,4 milijuna barela dnevno. Prema riječima ministra za naftu Asema Jihada, Irak ima ambiciju s juga zemlja izvoziti do pet milijuna barela sirove nafte dnevno.

BAGDAD

Ogranak al Kaide u Iraku preuzeo je u petak odgovornost za više od 20 napada u nekoliko iračkih gradova u kojima je u četvrtak ubijeno više od 36, a ranjeno gotovo 150 osoba. U priopćenju objavljenoj na islamističkoj internetskoj stranici, skupina Islamska država Irak objavila je da su napadi bili odgovor na "kampanju uhićenja, mučenja, opsade i oduzimanja zemlje u sunitskim područjima, posebno u Bagdadu i njegovim predgrađima". Skupina je zaprijetila novima napadima "idućih dana".

KANO

Pripadnici islamističke skupine Boko Haram ubili su najmanje osam osoba na sjeveru Nigerije u odvojenim napadima zadnjih dana, objavila je policija u petak. Napadi su se odvijali u tri grada a najpogođeniji je bio Maiduguri, glavni grad države Borno, na sjeveroistoku zemlje, gdje islamisti imaju svoju bazu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙