FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o gerontologiji i gerijatriji

Autor: Lidija Baković
ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Povodom ovogodišnjeg Dana zdravlja na temu starijih osoba održava se dvodnevni znanstveni skup "Hrvatska gerontološka i gerijatrijska škola" u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" s ciljem izrade smjernica za zaštitu zdravlja starijih osoba.

Današnji skup otvorio je ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je istaknuo da je zaštita zdravlja starijih osoba glavni pokazatelj napretka ili propusta u zaštiti zdravlja cjelokupnog pučanstva.

"Starost nije bolest, a umirovljenje ne znači mirovanje", rekao je ministar naglasivši važnost prepoznavanja potencijala svakog pojedinca, što smatra dužnošću obitelji i države.

Pretilost je važan rizični čimbenik za nastanak niza bolesti u starijih osoba, a Hrvati su, rekao je, među prvima u nizu u Europi po ovome problemu.

Izlaganje je zaključio motom dvodnevnog skupa akademika Marka Pećine da "na mladima svijet ostaje, a na starijima svijet opstaje".

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić rekao je da ni jedna država nije našla pravi recept kako se nositi sa starenjem stanovništva dodavši da je u Hrvatskoj 1919. godine bilo 5,6 posto starih osoba, a danas ih je 17,6 posto. Društvenim prioritetom smatra prevenciju i angažman cjelokupne zajednice za osiguranje duljeg životnog vijeka starih osoba.

"Bez balansa starih i mladih nema stabilnog društva", zaključio je Kusić.

U ime ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić okupljenima se obratio njezin zamjenik Darko Ledinski koji je naglasio da se kvaliteta društva pokazuje po tome koliko se pažnje posvećuje najugroženijim skupinama.

U Hrvatskoj je danas, istaknuo je, dovoljan broj izuzetno kvalitetnih institucionalnih kapaciteta, a kao naš najveći zadatak vidimo izvaninstitucionalne oblike skrbi za starije. Istaknuo je da će novo Ministarstvo socijalne politike i mladih razvijati organizaciju stanovanja za starije osobe te skrb starih za starce kako bi ljudi u mirovini sudjelovali u onome što dobro poznaju.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, Mirjana Rađenović rekla je da je u ožujku ove godine u Hrvatskoj bilo 1,215,539 milijuna umirovljenika, a trošak mirovina za državu iznosio gotovo 36 milijardi kuna.

Pomoćnica ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Ankica Nježić istaknula je potreba promjene stavova prema starijim osobama u društvu, razvoj programa za obrazovanje odraslih te međugeneracijsko i partnersko učenje.

Na skupu je govorio i dr. Ivan Đikić sa Sveučilišta u Frankfurtu koji je pojasnio kako dolazi do starenja stanica u organizmu te pojasnio nastanak tumorskih i neurodegerativnih bolesti.

Moderatorica današnjeg skupa bila je dr. Spomenka Tomek - Roksandić koja suodgovornost stručnjaka u zaštiti zdravlja starijih osoba smatra ključnom.

Organizatori stručnog skupa su Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba - Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Gradski uredi grada Zagreba i drugi.

Znanstveni skup završava sutra, 20. travnja.

(Hina) xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙