FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: jačati prava svih manjina

Autor: tdel
ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Prava svih manjina u Hrvatskoj potrebno je jačati, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Političke akademije Hrvatske narodne stranke (HNS) na kojoj je najavljeno da će ta akademija u idućim mjesecima organizirati okrugle stolove vezane uz pitanja azila, prava i problema diskriminacije LGBT zajednice te školskog i visokoškolskog sustava.

O problemu prava manjina, nacionalnih, rodnih ili spolnih, azilanata ili stranaca, govorili su članovi Savjeta Odjela za javnost Političke akademije HNS-a Andrea Zlatar-Violić, koordinator Savjeta Davor Gjenero te profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Siniša Rodin.

Napominjući kako hrvatsko društvo ima mnoge identitete, Zlatar-Violić rekla je da se rasprave trebaju usmjeriti u oblikovanje jačanja prava svih onih koji se u Hrvatskoj osjećaju marginalizirano - kao 'drugi' i kao stranci. Po njenim riječima, od početka oblikovanja "ideje monolitnog nacionalnog identiteta" u Hrvatskoj se uvijek pojavljuje tema 'drugoga'.

"Hrvatska se sada nalazi u poziciji iznimno zatvorene i dosta homogene zajednice koja će pred izazovom globalnog 'drugog' sama vjerojatno pronalaziti i konstruirati svoje tzv. druge i strance. Ti 'stranci' će nažalost postajati neka vrsta novih neprijatelja", rekla je Zlatar-Violić istaknuvši važnost potrebe da se hrvatsko društvo učini "što protočnijim za transformaciju".

Da će pristupanje Hrvatske EU doprinijeti liberalizaciji društvenog života u brojnim područjima ocijenio je Rodin dodavši kako je manjak provedbe liberalne ideje u Hrvatskoj uzrok mnogih problema s kojima se susrećemo.

Napominjući da su teme vezane uz zaštitu manjina prvenstveno liberalno-demokratske teme, Gjenero je rekao da su pitanja diskriminacije manjina ona pitanja o kojima se u Hrvatskoj malo govori.

Najavio je da će Politička akademija HNS-a u idućim mjesecima organizirati okrugle stolove vezane uz pitanja azila, o pravima i problemu diskriminacije LGBT zajednice, o pitanjima školskog i visokoškolskog sustavu i slično.

Nakon konferencije za novinare počeo je okrugli stol HNS-a na temu "Prava nacionalnih manjina".

(Hina) xtdel yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙