FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loši zajmovi u španjolskim bankama na najvišoj razini od kraja 1994. godine

Autor: vmom
MADRID, 18. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Udio loših zajmova u kreditnim portfeljima španjolskih banaka u veljači je dosegnuo 8,2 posto, što je njihova najviša razina od listopada 1994. godine, jer taj sektor i nadalje muku muči s padom cijena nekretnina i prijetećom recesijom, pokazali su u srijedu najnoviji podaci španjolske središnje banke.

Iznos loših zajmova u veljači je na mjesečnoj razini tako uvećan za 3,8 milijardi eura, na 143,8 milijardi eura. Njihov udio u siječnju dosegnuo je 7,9 posto ukupnog kreditnog portfelja.

Tamošnje banke suočene su s novim valom nenaplativih zajmova u okolnostima sve dublje gospodarske krize u toj zemlji, a analitičari kažu kako neke možda neće opstati zbog oštrih proračunskih rezova koje provodi vlada, čime će španjolskim kućanstvima biti dodatno otežana otplata kredita.

Aktualna situacija, izazvana kolapsom španjolskog tržišta nekretnina u globalnoj krizi 2008. godine, ključni je problem tamošnjih banaka koje su se našle u situaciji da im ostale institucije odbijaju pozajmljivati novac, a neke od njih bile su primorane osloniti se na financiranje kod Europske središnje banke (ECB).

A situaciju s otplatom kredita tamošnjim potrošačima i kućanstvima dodatno otežava i vrlo visoka nezaposlenost u toj zemlji, ionako već najviša u EU, a očekuje se da će i nadalje rasti.

Cijene nekretnina u prvom su tromjesečju pale za daljnjih 7,2 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, prema podacima španjolskog ministarstva za javne radove.

Španjolska središnja banka u utorak je odobrila planove povećanja kapitala svih 135 tamošnjih banaka, no upozorila je da će neke možda teško ispuniti zahtjeve vlade. U pokušaju da uvjeri ulagače da zemlja neće biti primorana tražiti međunarodni paket pomoći, Madrid je postavio stroge zahtjeve vezano za dokapitalizaciju banaka kako bi se 'očistio' tamošnji bankovni sektor.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙