FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija uspješno prodala gotovo 4,9 milijardi eura obveznica

Autor: vmom
MILANO, 12. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Italija je u četvrtak glatko prodala 4,88 milijardi eura vrijedna četiri izdanja državnih obveznica, no bila je primorana platiti veće prinose koje su ulagači tražili zbog neizvjesnosti u vezi goleme zaduženosti te zemlje i njezinih gospodarskih izgleda.

Talijansko ministarstvo financija prodalo je tako 2,88 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za tri godine, ali uz prinos od 3,89 posto, znatno viši u usporedbi s 2,76 posto koliko je platila na prošlotjednoj aukciji. Zabilježena je dobra potražnja za tim izdanjem obveznica, izvijestili su iz toga ministarstva.

Također, prodano je i ukupno dvije milijarde eura vrijednih obveznica s rokovima dospijeća 2015., 2020. i 2023. godine, uz prinose od 3,92 posto, 5,04 posto i 5,57 posto.

Troškovi zaduživanja Italije smanjivali su se proteklih mjeseci zahvaljujući reformama i rezovima koje je poduzela tehnička vlada na čelu s Mariom Montijem, a smanjenju pritisaka pridonijeli su i jeftini trogodišnji zajmovi Europske središnje banke (ECB).

No, ovih se dana vratila neizvjesnost na tržištima u pogledu dužničkih nevolja u perifernim članicama eurozone, poglavito Španjolske.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙