FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske banke će možda trebati dokapitalizirati

Autor: mpuk
MADRID, 10. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Španjolske banke možda će trebati dodatni kapital ako gospodarske aktivnosti u zemlji nastave slabiti, upozorio je u utorak guverner središnje španjolske banke Miguel Angel Fernandez Ordonez na konferenciji u Madridu.

Banke, već pogođene krahom tržišta nekretnina, suočavaju se novim valom neplaćanja rata kredita, budući da gospodarstvo tone u drugu recesiju u tri godine. Snažan oporavak španjolskog gospodarstva nije vjerojatan u kratkom roku, rekao je Ordonez.

Mnogi analitičari smatraju da će španjolska vlada neizbježno morati iznaći dodatni novac za banke ili zatražiti pomoć od Europe.

U međuvremenu, prinosi na španjolske državne obveznice nastavili su rasti nakon što su se u utorak ponovno otvorila europska financijska tržišta nakon četverodnevnih uskrsnih blagdana.

Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice skočili su za 9 baznih bodova na 5,83 posto, premašivši visokih 5,74 posto zabilježenih prošlog tjedna. Ti prinosi sada su na najvišoj razini od početka ECB-ove operacije dugoročnog refinanciranja.

Španjolska vlada pod velikim je pritiskom da pokaže kako može pokrenuti gospodarstvo i smanjiti proračunski manjak te izbjeći traženje vanjske pomoći. U ponedjeljak navečer izdala je prilično nejasno priopćenje o uštedi 10 milijardi eura na području obrazovanja i zdravstvene potrošnje, no u njemu nije navela mjere kojima planira ostvariti tavku uštedu.

Zbog straha od intenziviranja dužničke krize u eurozoni, porasli su danas i prinosi za talijanske 10-godišnje državne obveznice i to za 15 baznih bodova na 5,5 posto, na najvišu razinu od veljače.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙