FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SLAVONSKI BROD

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je danas u Slavonskome Brodu da će 10.000 državnih službenika ostati bez posla dodajući kako ipak nije riječ samo o otpuštanju, nego i o umirovljenjima i dokupu staža. Kolika će biti smanjenja u određenim resorima, ministar Bauk nije precizirao jer je to u ovlasti svakog ministarstva. Ministar ne misli da je "brojka bombastična" u odnosu na ukupno 250 tisuća zaposlenih u državnoj i javnoj upravi. A među njih 10 tisuća veliki je broj onih koji imaju uvjete za mirovinu, gotovo pet tisuća, rekao je Bauk. "Razgovarali smo i o provođenju nove uredbe o ustroju državne uprave", rekao je, dodajući da je tom uredbom predviđena racionalizacija državne uprave, tj. 700 radnih mjesta manje. Objasnio je kako nije riječ o izravnim otkazima, nego o smanjenju broja "voditeljskih" i "papirnatih" radnih mjesta. "Politika je vlade racionalizacija i štednja, ne na plaćama, nego na tim dodatnim primanjima", istaknuo je. Na pitanje hoće li ove godine u državnoj upravi ipak biti novog zapošljavanja, ministar je odgovorio da hoće po "vrlo restriktivnim uvjetima". "Jače kadrovsko i generacijsko osvježenje u državnoj upravi moglo bi slijediti tek 2013. godine. Smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi već je u tijeku", rekao je ministar, dodajući kako je od dolaska vlade Zorana Milanovića samo u ministarstvima, po podatcima s kraja ožujka, broj zaposlenih smanjen za 400.

SPLIT

Na večerašnjem prosvjednom skupu na splitskim Prokurativama, održanom u organizaciji Hrvatske udruge sindikata (HUS), govornici su upozorili na teško stanje gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji i oštro kritizirali Vladu zamjerivši joj da nije ispunila predizborna obećanja, a predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je najavio potpisivanje nove peticije za pravo na referendum. Na prosvjednom skupu pred oko, po ocjeni organizatora, tisuću nazočnih zapaljeno je 40 svijeća za 40 tvrtki na području Splitsko-dalmatinske županije koje su, kako je rečeno, nestale ili nestaju. Ozren Matijašević je pozvao na prosvjedni skup na Rivi na Međunarodni praznik rada 1. svibnja kada će, kako je rekao, početi 15-dnevno potpisivanje nove peticije za pravo na referendum. „Potrebno nam je prikupiti potpise 10 posto biračkog tijela, odnosno 450.000 potpisa kako bismo izborili da referendum bude ključni alat direktne demokracije. Jedino izlaskom na referendum možemo prisiliti nadležne da se odgovorno upravlja našom imovinom“, kazao je Matijašević. Zatražio je od Vlade da se prestanu uništavati radna mjesta, navodeći podatak da je samo u prošlom mjesecu bez posla ostalo 12.500 radnika u prerađivačkoj industriji i građevini. Naglasivši da se kriminalcima dopuštaju koncesije, Matijašević je pozvao premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Radimira Čačića „da oduzmu koncesiju Bruni Orešaru nad Jadrankamenom i dodijele je radnicima te tvrtke“. „Gospodine Bajiću, radite svoj posao jer su se izmijenili zakoni i dopuštaju obračun s kriminalcima“, poručio je Matijašević.

ZAGREB

Svjetski dan Roma danas je svečano obilježen u Hrvatskom saboru, a na svečanosti pod saborskim pokroviteljstvom su, uz brojne članove vijeća romske nacionalne manjine i romskih udruga, nazočili i premijer Zoran Milanović te brojni ministri u Vladi RH. Čestitajući Romima njihov dan, premijer Zoran Milanović je poručio kako im ne želi govoriti kao pokrovitelj niti o tome koliko novaca država daje manjinama, već naglasiti važnost samopoštovanja koje se stječe radom i uspjehom. "Bitno je da romska zajednica, stalno na rubu društva i stalno među gubitnicima, konačno postane dobitnička, čija djeca se kvalitetno školuju i preskaču prag siromaštva", naglasio je premijer Milanović, dodajući kako je država tu da pomogne, ali ne i da patronizira i dijeli lekcije. Pritom je istaknuo primjer saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija, koji je visokoškolsko obrazovanje i vrhunsku sportsku karijeru postigao isključivo radom te primjere iz prve generacije mladih Roma koji su danas završili fakultete i pokazuju različitost. "Želimo više uspjeha, gladni smo uspjeha, a to treba vrijediti i za romsku zajednicu", rekao je premijer Milanović. Zastupnik Kajtazi je podsjetio da se Svjetski dan Roma obilježava u znak sjećanja na 8. travnja 1971. kada je u Londonu održan 1. kongres Roma gdje je prihvaćena zastava i himna svih Roma čime su pokazali da su spremni unutar političke sfere djelovati za svoja prava.

ZAGREB

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras najavio je danas kako će se na tom fakultetu uvesti romski jezik kao izborni predmet. "Na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije, na mjestu gdje se romski jezik i može smjestiti, odlučili smo, nakon što nam se obratio gospodin Veljko Kajtazi (saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina), da financiramo uvođenje izbornoga predmeta romskoga jezika", izjavio je Boras za Hinu nakon svečane proslave Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru. Boras je rekao da će predavači u početku dolaziti iz Makedonije te iz BiH, točnije Sarajeva, a riječ je, kaže, o autohtonim Romima koji su izdali gramatike. Osim što će financirati prvi semestar, Filozofski fakultet u Zagrebu pomoći će i u izdavanju gramatike romskog jezika na hrvatskom. Boras je izrazio nadu da će ta inicijativa dobiti pomoć i drugih organizacija napomenuvši da su načelnu potporu dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. "Uvođenjem romskog jezika na jedno hrvatsko sveučilište pokazujemo da nam je stalo do naših manjina", naglasio je Boras i rekao kako očekuje da će se time pridonijeti da se Romi još bolje i ugodnije osjećaju u hrvatskom društvu te da uspijevaju postići bolje obrazovanje.

ZAGREB

Marketinška agencija Digitel priopćila je danas kako su potpuno netočne tvrdnje predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara da se ta agencija bavi preuzimanjem upravljanja Hrvatskom radiotelevizijom (HRT). "Iako se navodno ukida institucija ispravke netočnog navoda u ovom slučaju moramo ispraviti ne samo netočnu već i ridikuloznu Lesarovu tvrdnju te kratko i jasno reći - ne bavimo se preuzimanjem upravljanja HRT-om i svatko tko tvrdi išta slično konstruira i ne govori istinu", naglašava agencija Digitel. "Saborski zastupnici trebali bi biti odgovorni za izgovorenu riječ i kada ne bi bio zaštićen imunitetom uvaženi zastupnik Lesar bi za ovo trebao biti tužen. Da nije žalosno, ovakvo neodgovorno ponašanje i istupanje saborskog zastupnika bilo bi smiješno", stoji u priopćenju marketinške agencije Digitel. Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na današnjoj je konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom saboru, na kojoj su Laburisti predstavili svoj prijedlog izmjena Zakona o HRT-u, ustvrdio da HNS i njegov čelnik Radimir Čačić iza leđa SDP-u te u suradnji s Upravom HRT-a i marketinškom agencijom Digitel pokušavaju preuzeti upravljanje HRT-om.

ZAGREB

Uprava Hrvatske radiotelevizije je u priopćenju, kojim reagira na današnje izjave predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara o upravljačkoj krizi na HRT-u, negirala da postoji latentni sukob Uprave i Nadzornog odbora HRT-a te ustvrdila da upravo zastupnik Laburista i predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić kreira krizu na HRT-u jer ne saziva sjednice Odbora radi rješavanja pitanja važnih za HRT. "Uprava HRT-a još jednom upozorava kako upravo član Hrvatskih laburista Branko Vukšić, koji obnaša dužnost predsjednika saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, ne saziva sjednice tog saborskog Odbora. To je bitno jer jedino saborski Odbor za medije može raspisati natječaj za popunu upražnjenih mjesta u Programskom vijeću i Nadzornom odboru HRT-a", ističe Uprava HRT-a. "Nakon odlaska člana NO HRT-a Orsata Miljanića, danas ministra pravosuđa, saborski Odbor za medije raspisao je natječaj, natječaj je zaključen, a Odbor za medije nije se niti sastao kako bi otvorio kuverte pristigle na natječaj. Na isti način, zbog nesazivanja sjednice nije pred Saborom pokrenut postupak za razrješenje petero članova Programskog vijeća HRT-a koji su podnijeli ostavke te je time značajno otežan rad Programskog vijeća. Naime, članovi koji su podnijeli ostavke ne sudjeluju u radu Vijeća a budući da nisu formalno u Saboru razriješeni, nisu izabrani novi članovi na njihovo mjesto", navodi Uprava HRT-a.

RIJEKA

Spomen-ploča makedonskom prosvjetitelju, pjesniku i lingvistu Andreji Petkoviču otkrivena je danas na zgradi na uglu Trpimirove i Zadarske ulice u središtu Rijeke u kojoj je Petkovič 19 godina radio kao ruski carski konzul. Andreja Petkovič rodom je iz Velesa u Makedoniji, a studirao je u Sankt Peterburgu, odakle je dospio u službu ruske državne uprave. Poslan je u Rijeku kao konzul u doba najsnažnijeg razvoja i značenja toga grada u europskim razmjerima. Tu je dužnost obnašao od 1873. do 1892. godine. Irvin Lukežić s riječkoga Filozofskog fakulteta istaknuo je na svečanosti u Gradskoj vijećnici organiziranoj u povodu otkrivanja spomen-ploče da je Petkovič "značajna figura za unaprjeđenje hrvatsko-makedonskih odnosa". Istraživao je makedonski jezik koji još nije bio standardiziran u 19. stoljeću, nego se usporedno služilo dijalektima pojedinih područja, podsjetio je. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je Rijeka u to doba bila "puna konzulata zbog njezina tadašnjeg značenja". Istaknuo je da je Rijeka uvijek bila grad multikulturalnosti, da se u njoj uvijek podupirao rad zajednica nacionalnih manjina te da se raznolikost smatra prednošću. Veleposlanik Makedonije u Hrvatskoj Dančo Markovski pročitao je brzojav predsjednika Makedonije Đorgea Ivanova u kojem izražava zadovoljstvo zbog postavljanja spomen-ploče.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙