FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

DŽAKARTA

Uz indonezijsku obalu, kraj Aceha dogodio se u srijedu snažan potres od 8,9 po Richteru, objavilo je indonezijska geofizička agencija. Zbog magnitude potresa izdano je i upozorenje na tsunami, dodaje se u priopćenju. Pacifički centar za upozoravanje javlja kako je na snazi opasnost od tsunamija za cijeli Indijski ocean. Američki geofizički institut procijenio je da se potres dogodio šestotinjak kilometara jugozapadno od Bande Aceha.

PEKING

Kina je pozvala na mir i suzdržanost u srijedu nakon objave vijesti da je Sjeverna Koreja počela ubrizgavati gorivo u raketu koju planira uskoro ispaliti i za koju tvrdi da je meteorološki satelit, dok Zapad i susjedstvo strahuju da je zapravo dalekometna balistička raketa. Sve strane moraju uložiti napore kako bi održale mir na Korejskom poluotoku i u sjevernoistočnoj Aziji, rekao je u srijedu na dnevnom susretu s novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Regionalne sile kažu da je sjevernokorejsko lansiranje rakete, najavljeno za razdoblje od četvrtka do idućeg ponedjeljka, zapravo prikriveno testiranje projektila dugoga dometa. Službeni Pjongjang tvrdi da je riječ o lansiranju meteorološkoga satelita.

PJONGJANG

Sjeverna Koreja dodijelila je pokojnome vođi titulu "vječnog" čelnika partije, a imenovala je i novog ministra obrane u srijedu dok teku pripreme za ispaljivanje deklariranog meteorološkog satelita za koji međunarodna zajednica drži da je zapravo dalekometna balistička raketa. Službeni korejski tisak objavio je da je Kim Jong-Il, koji je umro u prosincu u dobi od 69 godina, dobio počasnu titulu "vječnog" predsjednika Sjevernokorejske radničke partije. Ta je odluka objavljena u sklopu komemoracije stotog rođendana Kim Il-Sunga, utemeljitelja jedine političke stranke Sjeverne Koreje, oca pokojnog Kim Jong-Ila i djeda sadašnjeg vođe Kim Jong-Una. Vrhunac stogodišnjice rođenja osnivača komunističke zemlje bit će ispaljivanje projektila idućih dana, između četvrtka i ponedjeljka. I dok službeni Pjongjang tvrdi da će lansirati raketu s meteorološkim satelitom u sklopu razvoja mirnodopskog svemirskog programa, Zapad drži da je to samo krinka za novi nuklearni pokus po uzoru na onaj izveden 2009., piše agencija Reuters. Sjeverna Koreja u srijedu je počela ubrizgavanje rakete Unha-34 koja bi treba preletjeti preko Korejskog poluotoka i ponijeti satelit u orbitu. Kemikalije koje se ubrizgavaju izazivaju koroziju što znači da bi lansiranje trebalo slijediti u četvrtak kada počinju petodnevne proslave stogodišnjice rođenja Kim Il Sunga.

TEHERAN

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan u srijedu je, manje od 24 sata prije isteka roka za prekid neprijateljstava, izjavio da mu je sirijska vlada pružila jamstva da će poštovati prekid vatre s pobunjenicima. "Primio dam vladina jamstva da će poštovati prekid vatre. Budu li ga svi poštovali, mislim da će se do četvrtka u šest ujutro stanje na terenu popraviti", rekao je Annan tijekom posjeta Teheranu gdje traži potporu za svoj plan koji već podupiru UN i Arapska liga. Službeni je Teheran podupro Annanov plan od šest točaka pod uvjetom da ne zahtijeva i odlazak predsjednika Bašara al-Asada, najbližega iranskoga saveznika u arapskome svijetu.

PEKING

Kina, saveznica režima u Damasku, u srijedu je izrazila duboku zabrinutost zbog smrtonosnih sukoba u Siriji i pozvala je službeni Damask da provede mirovni plan Kofija Annana, posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige. Kina je "duboko zabrinuta zbog nasilja u Siriji" i "poziva sirijsku vladu da primijeni mirovni plan u šest točaka" što ga je predložio Kofi Annan, rekao je glasnogovornik kineske diplomacije. "Oporba u Siriji također mora odmah prekinuti vatru", rekao je Liu Weimin uoči isteka roka što ga je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda dalo za prekid svih sukoba u Siriji gdje je više od 10.000 ljudi, uglavnom civila, ubijeno u godinu dana pobune protiv režima u Damasku.

DUBAI

Iran će u subotu iznijeti nove prijedloge na sastanku sa svjetskim silama čiji je cilj postizanje sporazuma o njegovu nuklearnom programu, objavila je iranska državna televizija u srijedu. "Islamska Republika iznijet će nove inicijative tijekom predstojećih razgovora s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom", izvijestila je televizijska mreža Press TV na programu na engleskom jeziku.

Nikakvi drugi detalji nisu priopćeni.

MOSKVA

Ruski premijer i novoizabrani predsjednik Vladimir Putin pozvao je u srijedu sve političke snage da se ujedine kako bi pomogle da se Rusija mirno razvija nakon izbora koji su izazvali napetosti i političke borbe koje su podijelile zemlju, prenose ruski mediji. U svom posljednjem obraćanju parlamentu u svojstvu premijera Putin je pozdravio postignuća svoje vlade istaknuvši da je ona donijela stabilnost, boji životni standard i manju inflaciju.

MOSKVA

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder nazočit će inauguraciji Vladimira Putina u Kremlju 7. svibnja, piše u srijedu ruski dnevnik Kommersant. Berlusconi i Schroeder već su potvrdili svoj dolazak, doznaje Kommersant iz Kremlja dodajući da su oba političara Putinovi stari prijatelji. Očekuje se da će na Putinovu inauguraciju također doći predsjednnici Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine.

SARAJEVO

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine nemaju novaca platiti hrvatskom "Končaru" suvremeni vlak nabavljen još prije tri godine pa su prisiljene tražiti kredit kako bi izmirile taj dug, piše u srijedu sarajevski "Dnevni avaz". Niskopodni elektromotorni vlak Željeznice FBiH naručile su 2008. godine a ugovor o tome potpisali su tadašnji direktor federalnih željeznica Nedžad Branković i bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec. Vrijednost ugovora odnosno vlaka kojega je "Končar" isporučio u prosincu 2009. iznosi 5,3 milijuna eura. Nakon što je dopremljen u BiH taj vlak nije prošao niti kilometar u komercijalnoj eksploataciji i svo je vrijeme u depou. Pomoćnik ministra prometa FBiH Izet Mehinagić rekao je kako željeznice sada pokušavaju dobiti kredit kod Razvojne banke FBiH no neizvjesno je hoće li u tome uspjeti .

BEOGRAD

Njemački medijski koncern WAZ ponudio je beogradskom poduzeću "Politika AD" svoj udio od 50 posto u zajedničkom poduzeću "Politika novine i magazini", tražeći za njega 4,7 milijuna eura, piše u srijedu beogradski dnevnik "Danas", pozivajući se na predsjednicu Upravnog odbora "Politika AD" Sonju Liht. Liht je za "Danas" kazala kako WAZ za 50 posto udjela u tvrtki "Politika novine i magazini" traži 4,7 milijuna eura plus ispunjavanje još nekih financijskih obaveza koje u ponudi nisu specificirane. Ravnatelj za korporativne komunikacije WAZ-a Paul Binder sredinom veljače je, u razgovoru za list Danas, izjavio kako ta njemačka medijska tvrtka vodi razgovore sa svim zainteresiranim strankama o prodaji svojih vlasničkih udjela u Srbiji.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙