FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) još nije uputila konačni zahtjev za nužnim poskupljenjem električne energije, odgovorili su danas iz HEP-a na upit o najavama nekih medija da bi HEP mogao zatražiti poskupljenje struje za 22 posto, a Vlada odobriti 15-postotno poskupljenje. "HEP još nije uputio konačan zahtjev za korekcijom cijena, no iz HEP-a su u prethodnom razdoblju išli zahtjevi koji nisu realizirani. Primjerice, regulatorna agencija dala je pozitivno mišljenje na korekciju proizvodne komponente iz zahtjeva HEP-a iz ožujka 2010. godine. No prethodna Vlada nije preuzela odgovornost i provela potrebne mjere", navodi se u odgovoru HEP-a. Ističu pritom kako je obveza HEP-a održati sustav stabilnim, a što je moguće osiguranjem financijske stabilnosti sustava. Poskupljenje struje već su ranije u medijskim izjavama najavili predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ne iznoseći pritom koliko bi to poskupljenje moglo biti.

ZAGREB - Hrvatski sabor iduću, 4. sjednicu u ovom sazivu počinje u srijedu, 18. travnja, odlučilo je danas saborsko Predsjedništvo, koje je zauzelo i stav o potrebi postizanja konsenzusa oko izmjena Poslovnika Sabora, pri čemu vladajući ostaju pri stavu da te izmjene trebaju obuhvatiti i ukidanje instituta ispravka netočnog navoda. Predsjednik Sabora Boris Šprem novinarima je izjavio kako je Predsjedništvo iza zatvorenih vrata imalo sadržajnu i opsežnu raspravu o budućim izmjenama Poslovnika, te iskazalo želju da se oko toga postigne konsenzus. To će, naglasio je, zahtijevati dva čitanja tog prijedloga na plenarnoj sjednici te još jednu sjednicu Predsjedništva na tu temu, prije nego prijedlog izmjena Poslovnika dođe na sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao predlagatelja. Šprem očekuje da će prvo čitanje na plenarnoj sjednici uslijediti za tri do četiri tjedna.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas da zastupnički Klub HDZ-a podupire izmjene saborskog Poslovnika kada za to postoji opravdana potreba, no kako to ne nalazi u nakani vladajućih da ukinu institut ispravka netočnog navoda, te kako se HDZ tome protivi. Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora koje je raspravljalo o tezama za najavljene izmjene Poslovnika, Kosor je izjavila kako HDZ-ov klub podupire izmjene ako za njima postoji potreba ili se usklađuju sa stvarnim životom, poput činjenice da Hrvatska iduće godine postaje članica EU. "U tom smislu treba iznijeti neke promjene, ali smo protiv ukidanja ispravka netočnog navoda kao instituta iz Poslovnika. To je sasvim sigurno ograničavanje prostora za rad zastupnika, za govor zastupnika", rekla je Kosor. Naglasila je kako na najavljeno ukidanje ispravka netočnog navoda gleda kao na apsolutno i potpuno onemogućavanje da zastupnici ispravljaju ne samo neistine, nego i laži, te da reagiraju na laž koja je izrečena, što se - ocijenila je - "nažalost često puta događa".

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da se radi na konceptu kojim bi se uvela obveza države da ponudi arbitražu za rješavanje sporova, jer sudskim putem država gotovo uvijek gubi, što plaćaju građani, dok za to vrijeme tvrtke propadaju. Čačić je na okruglom stolu održanom u organizaciji Političke akademije HNS-a na temu suvremeni pristupi rješavanju sporova ustvrdio da je stanje u pravosuđu i trgovačkom sudstvu tragično, zbog čega su štete koje trpe hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini gotovo nesagledive. Posebno razočarava, kazao je, rast broja neriješenih predmeta, koji je došao do 12 tisuća, dok je čak 98 posto ukinutih prvostupanjskih sudskih odluka ukinuto zbog povrede odredbi postupka, a ne zbog suštine slučaja. Istodobno, svega se 3,6 posto slučajeva rješava nagodbom, kazao je Čačić, upozorivši da u stvarnosti institut nagodbe ne postoji i da više nitko ne potpisuje nagodbu u ime države zbog toga, kako je rekao, da ne bi bio prozvan.

ZAGREB - Direktorica zagrebačkog Hotela "Palace", Josipa Jutt Ferlan, izjavila je poslijepodne Hini kako se u tom hotelu neće održati Međunarodna nacionalistička konferencija u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava (HČSP). "Ništa takvog se u hotelu ne održava. Hotel i uprava ne podržava ekstremne skupine i govor mržnje. Mi se bavimo hotelijerstvom, a ne politikom", rekla je Jutt Ferlan za Hinu. Predsjednik HČSP-a Josip Miljak - koji je ranije danas rekao da će u petak u Hotelu "Palace" biti skup sa 100-tinjak predstavnika iz politički srodnih stranaka i udruga iz Madžarske, Bugarske, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije tj. Flandrije - kasno popodne je priopćio kako su im iz "Palacea" otkazali najam dvorane. Predsjednik HČSP-a Miljak u priopćenju kaže kako ne odustaju od Konferencije, ali odustaju od traženja dvorane. Najavljuje kako će Međunarodna nacionalistička konferencija biti održana na Trgu bana Jelačića, kod spomenika, u petak, 13. travnja, u 18 sati.

PRIMOŠTEN - Djelatnici policijske ispostave šibenske Policijske postaje u Primoštenu, zbog remećenja javnog reda i mira, prekršajno su prijavili 58-godišnjaka iz Primoštena, izvijestila je šibenska policija, a neslužbeno se doznaje da je riječ o primoštenskom načelniku Stipi Petrini. Petrina je danas rano popodne u Ulici Plati tijekom asistencije koja je u ovršnom postupku zatražena od Općinskoga suda u Šibeniku dva puta vrijeđao sudskog ovršitelja te policajce prilikom obavljanja službene dužnosti, navodi policija u izvješću. Neslužbeno se doznaje da je načelnik Petrina izgred izazvao tijekom priključenja na vodovodnu mrežu jedne privatne kuće. Općina Primošten na Općinskome sudu u Šibeniku izgubila je spor kojim je osporavala pravo na priključenje na vodovodnu mrežu privatnoj kući tvrdeći kako vodovodne cijevi prolaze preko općinskoga zemljišta, a kuća je izgrađena bez dozvole. No, Općinski sud presudio je u korist vlasnika kuće te su sudski ovrhovoditelji danas u Primošten stigli kako bi je, u pratnji policije, prisilno priključili na vodovodnu mrežu.

RIJEKA - Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić rekao je danas na konferenciji za novinare da nijedan projekt Primorsko-goranske županije ostavkom bilo kojeg ministra, pa ni Zlatka Komadine, neće doći u pitanje. Vidoje Vujić smatra da je ostavka ministra Zlatka Komadine njegov osobni čin i procjena, čime je učinio najveću uslugu sebi i vladi zbog osjećaja odgovornosti za mnoge probleme. "Nažalost, zdravstveno stanje ga je spriječilo da sudjeluje u rješavanju problema, ali vjerujem da će nakon povratka nastaviti ondje gdje je stao", rekao je Vujić. Istaknuo je da je županija svoje projekte već u izbornoj kampanji i nakon njih nominirala vladi te da su se intenzivirali pregovori i suradnja na tom području.

PULA - Radnik tvrtke "Henis" ozlijeđen je u eksploziji plina koja se oko 14,50 sati dogodila u Gortanovoj ulici u Puli prilikom radova na zamjeni odnosno spajanju instalacija na prirodni plin, izvijestila je Policijska uprava istarska. Radnik je radio u šahtu na spajanju instalacija na prirodni plin. Glasnogovornik PU istarske Valter Opašić kazao je kako još nema informacije o težini ozljeda radnika koji je prevezen u pulsku Opću bolnicu. Očevidom koji je tek počeo utvrdit ćemo sve okolnosti koje su dovele do eksplozije, dodao je. Prema izjavama stanara u Gortanovoj ulici miris plina osjećao se u cijeloj ulici, a zbog opasnosti od jače eksplozije vatrogasci su upozoravali sve obližnje stanare da ne izlaze iz kuća.

OKUČANI - Na mjesnome groblju u Kosovcu u okučanskoj općini danas je pokopan Berislav Ramač (37) koji se u prosincu prošle godine utopio u Savi, a prije tjedan dana pronašli su ga ribolovci nedaleko od Bosanske Gradiške. Za Ramačem se tragalo od 19. prosinca. Truplo je pronađeno u srijedu, 4. travnja, u Savi nedaleko od Bosanske Gradiške, potvrdila je danas glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić. Utopljenika su pronašli ribolovci iz BiH. Obdukcija je obavljena u Banjoj Luci. Identitet utopljenika potvrdila je njegova supruga na temelju odjeće, a kod njega su pronađeni i osobni dokumenti, rekla je Kata Nujić.

SPLIT - Kit dugačak dvadesetak metara viđen je danas u moru između Hvara i Visa, izvijestile su posade dviju kočarica "Sirena" i "Arka . Ribari su se popodne javili u program Radio Splita. "Vidjeli smo kita tri milje sjeverno od Hvara, a nakon toga je zaronio", rekao je zapovjednik ribarice "Sirena" Ivo Miličić. Ante Arković s "Arke" rekao je kako su ribari vidjeli da je kit u jednom trenutku ušao i u višku uvalu, gdje se okretao.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙