FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: potpora vladi dramatično pala

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. travnja 2012.(Hina) - Potpora slovenskoj koalicijskoj vladi pala je sa 44,6 posto u ožujku na samo 26,9 posto u travnju, prema istraživanju javnog mnijenja "Puls" koje je u utorak objavila Slovenska televizija.

Riječ je o redovitnoj mjesečnoj anketi fakulteta za primjenjena društvena istraživanja iz Nove Gorice, a najnovije je provedeno na uzorku 1000 ispitanika početkom travnja. Prema anketi s početka ožujka, koalicijsku vladu premijera Janeza Janše podržavalo je 44,6, a protivilo joj se 51,8 posto ispitanika, dok je prema novoj samo 26,9 posto podržava, a 65,5 posto joj uskraćuje potporu.

Pad popularnosti vlade posljedica je strogih mjera štednje i proračunskih rezova od više od 800 milijuna eura koje je ona predstavila zadnjih tjedana, a nailaze na protivljenje ili veliku zadršku.

Vlada je u zadnjih mjesec dana predstavila program stabilizacije javnih financija i rezanja plaća u javnom sektoru uz moguća otpuštanja, te mjere smanjenja nadoknada za nezaposlene i porodilje.

Nova anketa pokazala je da 35 posto ispitanika smatra realnom opasnost da bi idućih mjeseci zbog krize mogli ostati bez posla. Osim toga, 40 posto ispitanika navelo je da žive lošije nego prije četiri godine.

Mjere štednje koje bi prema tvrdnjama vlade trebale biti uvod u gospodarski oporavak u njihovu sadašnjem obliku podržava manje od 20 posto ispitanika, nešto više od 40 posto podržava ih samo djelomično, a trećina ih u cijelosti odbija, pokazalo je ispitivanje fakulteta za primijenjene društvene znanosti iz Nove Gorice.

Anketa je pokazala da Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi predsjednik vlade Janša, i dalje uživa najvišu javnu potporu, ali je njezina prednost znatno smanjena u odnosu na dvije oporbene stranke. Kad bi se ove nedjelje održavali prijevremeni izbori, za SDS bi glasovalo 13,3 posto birača, za Socijalne demokrate (SD) Boruta Pahora 11 posto, a za stranku Pozitivna Slovenija (PS) nesuđenog mandatara Zorana Jankovića 10,9 posto, pokazalo je ispitivanje. Da ne bi glasovali niti za jednu političku stranku izjavila je četvrtina ispitanika.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙