FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada predložila rebalans proračuna

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. travnja 2012.(Hina) - Slovenska je vlada u četvrtak predložila parlamentu rebalans državnog proračuna s mjerama štednje kojima namjerava prepoloviti proračunski deficit u ovoj godini, a koji nije usklađen sa sindikatima od kojih neki prijete štrajkom.

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša na sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća potvrdio je da je vlada uputila parlamentu prijedlog rebalansa proračuna, koji predviđa smanjenje plaća u javnom sektoru za 15 posto, smanjenje broja državnih blagdana i smanjenje izdataka za zdravstvo.

Prema Janšinim riječima, neke od mjera štednje možda će biti ublažene ako se sa sindikatima postigne kompromis. On smatra da za to ima vremena do trenutka kad se u parlamentu budu usvajali amandmani na zakon o rebalansu.

Unatoč tome, Janša tvrdi da Slovenija nema mnogo vremena za rasprave o mjerama štednje, jer je proračun za ovu godinu koji je parlament u starome sazivu nerealan budući da se temeljio na prognozi gospodarskog rasta i rasta prihoda.

"Nemamo mnogo vremena na raspolaganju jer Slovenija nema operativan proračun za ovu godinu, a već smo u njezinu drugom kvartalu. To nas košta milijune eura", rekao je Janša pred članovima gospodarsko-socijalnog vijeća.

Janša je rekao da ne isključuje moguće povećanje PDV-a, koji sada iznosi 20 posto.

"To je moguća mjera, ali nikako alternativa mjerama štednje koje predlažemo, a koje su druge su europske države već provele", rekao je Janša na sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća, predstavljajući mjere štednje svoje vlade i nacrt rebalansa državnog proračuna za 2012. godinu.

Mišljenje da bi Slovenija trebala povećati stopu PDV-a sa 20 na 21 posto kako bi povećala proračunske prihode i smanjila potrebu drastičnih rezova u državnom proračunu iznio je početkom tjedna predsjednik oporbene Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković. Istu je mogućnost u srijedu podržala slovenska središnja banka.

Komentirajući te pozive, Janša je rekao da nije isključeno da će i Slovenija "na određenoj točki" i sama morati povećati PDV, ali da oni koji to zagovaraju pogrešno misle da je to "slamka spasa" koja može zamijeniti štednju i biti alternativa ozbiljnim rezovima u javnoj potrošnji.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙