FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šišljagić: odluka o ukidanju Arheološkog muzeja barbarska

Autor: ivuc
OSIJEK, 4. travnja 2012.(Hina) - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku da je nedavna odluka vlade o ukidanju osječkog Arehološkog muzeja i njegovu pripajanju osječkome Muzeju Slavonije suluda i barbarska te kako od premijera Zorana Milanovića očekuje da je preispita i povuče.

Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao kako je u pitanju jedini specijalizirani arheološki muzej istočno od Zagreba u koji je od 2005. uloženo gotovo 70 milijuna kuna. Ocijenio je da je osnutak takvog muzeja u Osijeku bio opravdan jer je to područje bogato arheološkim nalazištima.

Ustvrdio je kako je ta odluka, kojom se ukida jedna kulturna institucija, donesena bez ikakvih konzultacija s gradom i županijom, a suprotna je onome što je SDP "proklamirao u Planu 21".

Šišljagić je napomenuo da je, kao osječko-baranjski župan, reagirao tako što je premijeru Milanoviću poslao dopis u kojem ga je zamolio da preispita svoju odluku te da je stavi izvan snage jer je osnutak Arheološkog muzeja u Osijeku odobrila struka.

Odbacio je objašnjenje da se Arheloški muzej ukida zbog ušteda i upitao zašto vlada nije ukinula neki muzej u Zagrebu, Splitu ili Dubrovniku, gdje ih ima više.

Pozvao je saborske zastupnike SDP-a s tog područja da se javno očituju o tome što misle o tom, kako ga je nazvao, "vandalskome činu".

Potpredsjednik HDSSB-a Krešimir Bubalo pozvao je vladu da racionalizaciju provodi na neki drugi način jer je ta odluka loša za turističku ponudu, kulturni identitet i kulturnu baštinu osječkog područja budući da je to jedini arheološki muzej u Slavoniji i Baranji. Ocijenio je kako takve odluke pokazuju da se politika HDZ-a nastavlja u politici SDP-a.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙