FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osječko-baranjskoj županiji razminirat će se oko osam četvornih kilometara

Autor: vsik
OSIJEK,20. ožujka, 2012.(Hina) - U Osječko-baranjskoj županiji, trećoj po zagađenosti minama u Hrvatskoj, ove godine razminirat će se oko osam četvornih kilometara, a ostalo je još 128 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem.

Po riječima zamjenika ravnatelja HCR-a za operativne poslove Ante Brkljačića, ove je godine novac iz državnog proračuna smanjen za dva posto u odnosu prema prošloj godini. Planom razminiranja od 2012. do 2014. u Osječko-baranjskoj županiji razminirat će se oko 20 četvornih kilometara, za što je osigurano oko 250 milijuna kuna.

Predstavljen je plan razminiranja koji ponajprije obuhvaća razminiranje poljoprivrednog zemljišta i oranica te Kopačkoga rita.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako je osobito važno korištenje novca iz fondova Europske unije te to što je "upravo Osječko-baranjska županije prije nekoliko godina uspjela izlobirati u Bruxellesu da i razminiranje u Hrvatskoj" bude financirano novcem Europske unije premda prije toga nije ušla u taj program. Za razvoj gospodarstva i turizma iznimno je važno da se razminiranje što prije obavi te da Hrvatska zaista do 2019. godine bude zemlja bez mina, rekao je Šišljagić.

Voditelj osječke podružnice Hrvatskoga centra za razminiranje Dubravko Krušerovski istaknuo je da su velik problem nesavjesni građani koji uništavaju ili uklanjaju oznake o miniranom području i tako izravno ugrožavaju živote ljudi i imovinu. Napomenuo je da u Osječko-baranjskoj županiji ima 438 minskih polja s gotovo 20.000 mina.

Dosad je u Osječko-baranjskoj županiji od mina poginulo 39 osoba.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙