FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 30. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Saborski zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi priopćio je kako ga je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas izvijestio da je iz konteksta i tendenciozno izvučena njegova izjava o tome da više od 50 posto imovinskih delikata na području Međimurja počine pripadnici romske nacionalne manjine. Ministar Ostojić naglasio je kako je novinski naslov koji se nedavno pojavio, tendenciozno izvučen iz konteksta i da želi pomoći u usklađenju suživota romske zajednice i drugih građana Međimurske županije, te kako u romskoj zajednici ima dobre partnere, priopćio je Kajtazi koji je ministra Ostojića posjetio u bolnici Rebro, gdje se oporavlja nakon manjeg opertativnog zahvata. U razgovoru o stanju romske zajednice na području Međimurja izražena je želja za unaprijeđenjem bolje neposredne suradnje Ministarstva unutarnjih poslova s pripadnicima romske nacionalne manjine, naveo je Kajtazi, koji je s ministrom dogovorio susret po njegovom izlasku iz bolnice. Kajtazi je zahvalio Ostojiću što ga je primio i pored toga što je bolestan, te mu je izrazio pozdrave romske zajednice i poželio brzi oporavak. Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International izrazila je danas zabrinutost zbog govora hrvatskog ministra unutarnjih poslova, koji je prije dva dana pripadnike romske zajednice u Međimurju, kako tvrde u Amnesty Internationalu Hrvatske, optužio da su glavni počinitelji imovinskih delikata, dodajući da socijalna pomoć namijenjena Romima služi za kupnju alkohola, a ne za životne potrebe. Amnesty International je pozvala Europsku komisiju da osudi svaki slučaj retorike protiv Roma te da s hrvatskom vladom to pitanje razmotri u sklopu procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, izvijestili su iz Amnesty Internationala Hrvatske.

RIJEKA - Plaće radnicima Dine Petrokemije, tvrtke u sastavu Dioki Grupe, ipak neće biti isplaćene ovoga nego se očekuju tek sljedećeg tjedna, izjavio je danas predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević. Rekao je da, prema informacijama s kojima raspolaže, plaće još neće bit isplaćene jer je procedura u sklopu koje je to trebalo biti učinjeno dulja nego što se očekivalo, budući da su plaće trebale biti isplaćene od prodaje nekretnina u vlasništvu poduzeća. Dodao je da je Ministarstvo gospodarstva obavilo svoj dio posla, a da se radnici "drže" obećanja o isplati plaća, koja su im, kako je rekao, data iz triju ministarstava. Radnici Dine nisu primili ukupno pet zadnjih plaća, zbog čega su prošlog tjedna bili blokirali, a nakon dva dana prekinuli blokadu pogona Dine Petrokemije u Omišlju na otoku Krku. Blokadu su prekinuli nakon što je Vlada je na sjednici 22. ožujka odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija. Iako se radi o privatnom poduzeću, Vlada se uključila u rješavanje problema te je u razgovorima s dosadašnjim većinskim vlasnikom i vjerovnicima prihvaćeno da se potraživanja pretvore u vlasnički udjel.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko priopćio je danas kako je inicijativa predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor za biranje predsjednika stranke po načelu jedan član jedan glas "alat za prikupljanje jeftinih političkih poena". To, nažalost, samo govori o ozbiljnosti kojom neki pristupaju unutarstranačkim izborima u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, priopćio je Karamarko nakon što je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas najavila da će predložiti izmjene statuta stranke kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja i održao po načelu "jedan član jedan glas". Karamarko pozdravlja inicijativu "jedan član jedan glas", ali mu je žao što je predložena tek sada i smatra da je riječ o kvazi-demokratizaciji u službi prikupljanja jeftinih političkih poena. Ocjenjuje da su krajnje zabrinjavajuće promjene pravila u tijeku kampanje te pokušaji odvajanja izbora za potpredsjednika i predsjednika stranke. "Takvo mrcvarenje članova i stranačkih pravila je apsolutno nedopustivo", ocjenjuje Karamarko i dodaje da je to kao da se u bilo kojem sportu zbog lošeg rezultata pred kraj utakmice kreće ispočetka. Drži da poruka koju time odašilje HDZ nije dobra. "Unatoč svemu, pozivam sve kandidate da ustraju u poštenoj borbi jer mi predstavljamo najsnažniju političku stranku u Republici Hrvatskoj i to je naša dužnost", priopćio je Tomislav Karamarko.

ZAGREB - Jadranka Kosor napravila je puč u HDZ-u i vjerujem da će danas dati ostavku, rekao je kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić, reagirajući na današnju najavu predsjednice HDZ-a kako će Središnjem odboru i Nacionalnom vijeću predložiti da se na Saboru stranke, 20. svibnja, izabere vodstvo, osim predsjednika, te da se izmijeni Statut tako da se izbor predsjednika HDZ-a odgodi do 1. srpnja i održi po načelu "jedan član – jedan glas". "Vjerujem, a to se mora dogoditi, da će gospođa Kosor koja je stranku pretvorila u svoj imperij, danas dati ostavku. Sve drugo bilo bi neprihvatljivo", poručio je Kujundžić sa konferencije za novinare. Prihvatljiv mu je, kaže, model jedan član jedan glas. Ponašanje čelnice HDZ-a, kaže, nije za njega iznenađenje. "Onaj tko je dobio na poklon aklamacijom i stranku i državu to doživljava kao igračku. Gospođa Kosor se zaigrala sa strankom i sa državom. Državu je na određeni način izgubila, a sada priprema scenarija kako izgubiti HDZ", poručio je kandidat za predsjednika HDZ-a Kujundžić. Kamo sreće da je Kosor htjela demokratizirati HDZ prije dvije godine kada je došla na čelo stranke - HDZ ne bi doživo kalvariju koju je doživio, poručio je. "Nebitno je tko će i kada će postati predsjednik HDZ-a, važno je da se dogodi sadržaj, a sadržaj je da se HDZ demokratizira, rekao je.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Drago Prgomet izjavio je danas kako je najava Jadranke Kosor da će predložiti izmjene statuta kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja izraz njezine želje da pošto-poto ostane predsjednicom HDZ-a. Prgomet smatra da takav prijedlog nanosi političku štetu stranci "jer se pravila ne mogu mijenjati u sredini izbornog procesa". "Ne možete mijenjati pravila u sredini izbornog procesa. Takav prijedlog kompromitira i predsjednicu stranke i nanosi veliku političku štetu HDZ-u jer daje dojam neodgovornosti i neozbiljnosti cijelog postupka. Bojim se da je ovaj prijedlog isključivo rezultat želje da se pošto-poto ostane na čelu HDZ-a pa makar i nekoliko tjedana dulje", kazao je Prgomet Hini. Prgomet pozdravlja to što Kosor predlaže da se čelni čovjek stranke bira po načelu "jedan čovjek jedan glas" no naglašava da je to prijedlog koji on, kao i ostali kandidati za predsjednika HDZ-a, predlaže mjesecima. "Gospođa Kosor je napokon prihvatila dio onoga što mi kandidati predlažemo mjesecima, a to je načelo jedan čovjek jedan glas. No, predlažem da se na taj način bira i predsjednike na svima razinama, ne samo predsjednika stranke", rekao je Prgomet.

ZAGREB - Zamjenik predsjednice HDZ-a i kandidat za predsjednika te stranke Darko Milinović zatražio je danas u ime 12 od 19 članova predsjedništva HDZ-a hitnu sjednicu predsjedništva stranke do srijede, na kojoj bi se razgovaralo o izbornim procesima unutar HDZ-a. Milinović je naveo da taj prijedlog uz njega podupiru članovi predsjedništva Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Andrija Hebrang, Gordan Jandroković, Katarina Fuček, Branko Vukelić, Marina Matulović Dropulić, Davor Stier, Petar Selem i Jasen Mesić. Predsjednica HDZ-a Jadranke Kosor najavila je danas da će tražiti promjenu Statuta stranke i pomicanje datuma izbora za predsjednika HDZ-a.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević ocijenio je danas da je najava predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor kako će tražiti promjenu statuta stranke i pomicanje datuma izbora za predsjednika HDZ-a krajnje neodgovorna prema kandidatima i članstvu stranke te "pokušaj da se po svaku cijenu još koji mjesec ostane na čelu stranke". "Od samog početka zalažem se za izbore po načelu "jedan član - jedan glas". Međutim, moram reći kako je ovako značajna promjena pravila usred izbornog procesa krajnje neodgovorna prema kandidatima, a posebno prema članstvu i nije ništa drugo nego pokušaj da se po svaku cijenu još koji mjesec ostane na čelu stranke", navodi Milošević u priopćenju nakon današnje najave predsjednice HDZ-a da predložiti izmjene statuta stranke kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja i održao po načelu "jedan član jedan glas". "Produženje roka izbora i javnost će sigurno loše prihvatiti jer se od nas očekuje da napokon počnemo obavljati svoju dužnost kao oporba", ocjenjuje Milošević.

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Željko Jovanović rekao je danas na konferenciji za novinare na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u Iki da snažno podupire pokretanje dvaju novih poslijediplomskih studija na tom fakultetu te je najavio pomoć ministarstva u izgradnji dodatnoga krila zgrade fakulteta. Ministar Jovanović najavio je da će MZOS pomoći da se dobije zajam Europske investicijske banke kojim bi se izgradilo dodatno krilo FMTU-a te prva faza smještajnih objekata u riječkome Sveučilišnom kampusu, pri čemu je izrazio nadu da će gradnja početi već ove godine. Pohvalio je i planove gradnje u blizini FMTU-a pod zajedničkim nazivom Akademski nautički centar u kojem bi bili hotel i marina u kojima bi studenti obavljali praksu. Dekan fakulteta Joža Perić rekao je da je ministar upoznat s dvama novim poslijediplomskim studijima - doktorskim studijem menadžementa održivog razvoja i specijalističkim studijem zdravstvenog turizma, a član vijeća koje priprema studij zdravstvenog turizma Miljenko Kapović objasnio je da je riječ o interdisciplinarnom studiju te da je težnja da se studij internacionalizira. Ministar Jovanović istaknuo je da snažno podupire pokretanje tih studija te da će pružiti svu potrebnu pomoć u sklopu ministarstva da oni što brže počnu. Ocijenio je da je FMTU uspješno smanjio broj studenata te na prihvatljivu razinu sveo negdašnji omjer od 5000 studenata na samo 26 nastavnika. U takvim je okolnostima bilo upitno izdavanje dopusnice za rad fakultetu koji sada može poslužiti kao primjer drugim visokoškolskim ustanovama.

ŠIBENIK - Na današnjem ročištu u postupku protiv Dragana Paravinje, 43-godišnjeg vozača optuženog za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić te za pokušaj silovanja Marine Damjani na Županijskome sudu u Šibeniku ispitano je šest svjedoka, rekao je novinarima u kratkoj izjavi glasnogovornik suda Branko Ivić. Suđenje je zatvoreno za javnost. Među svjedocima su bila i dvojica policajaca, rekao je Ivić te dodao da je sljedeće ročište najavljeno je za 5. travnja. Ročište 28. ožujka zbog bolesti odvjetnice Dragana Paravinje Ankice Giljanović nije održano, a na današnjem su svjedočili za danas određeni svjedoci, a oni koju su trebali svjedočiti prije dva dana svjedočit će u travnju. Na suđenju Draganu Paravinji, već osuđivanom za silovanja u Srbiji i Bosni i Hercegovini, na Županijskome sudu u Šibeniku svjedočit će ukupno 38 svjedoka.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS u stečaju Srđana Mladinića, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zlouporabe stečaja. Tereti ga da je isplatama samome sebi i neistinitim prikazivanjem poslovanja to nekad uspješno poduzeće za proizvodnju prirodne hrane oštetio za višemilijunski iznos. Okrivljenog Mladinića (56), koji je jedan od optuženika u slučaju Spice, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti da je od 2004. do 2009. kao jedini osnivač i član uprave u više navrata zatražio za sebe isplate s računa tvrtke, neistinito prikazujući taj iznos kao pozajmice vlasniku ili kao troškove službenih putovanja. Mladinić je tražio isplate, iako je znao da tvrtka ne ostvaruje dobit koja bi opravdavala takve isplate, čime je tvrtku oštetio za više od 5,7 milijuna kuna, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo dob okrivljenika, no u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu doznaje se kako je riječ o Srđanu Mladiniću. Osim toga, Srđana Mladinića se tereti i da od 2006. do 2009. nije poduzeo potrebne mjere da bi naplatio potraživanja s osnova pozajmica i kredita pravnim i fizičkim osobama toj tvrtki u iznosu od 13,7 milijuna kuna.

Pritom je u bilancama poslovanja neistinito prikazivao da tvrtka pozitivno posluje, pa je ta tvrtka kod otvaranja stečaja 3. veljače 2010. imala gubitak iznad razine kapitala i pričuva za 42 milijuna kuna. Optužen je i zato što 2008. i 2009. nije naložio računovodstvu obračun i uplatu poreza na dodanu vrijednost s osnova obavljene usluge marketinga čime je državni proračun oštetio za više od 145.000 kuna.

SPLIT - Na večerašnjoj javnoj tribini u splitskom Dalmacijavinu, na kojoj su osim radnika tog poduzeća sudjelovali radnici Jadrankamena te aktivisti nevladinih udruga, istaknuto je kako je nužno ujedinjavanje nezadovoljnih radnika u Hrvatskoj radi zajedničkog zaustavljanja njihovog obespravljivanja. Voditelj tribine Antej Jelenić rekao je kako u Hrvatskoj kao i u svijetu, radnicima upravljaju elite i tajkuni kojima nije u interesu zaštiti radnike nego ostvariti profit. „Princip radničkog upravljanja već zaživljava u svijetu kao otpor vladajućim elitama“, kazao je Jelenić. Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat rekao je kako ni sadašnja ni bivša Vlada nisu željeli prihvatiti rješavanje poteškoća u toj tvrtki po načelu radničkog dioničarstva, iako se takav model već prakticira u nekim tvrtkama i u Hrvatskoj. „Nedavno sam ministru gospodarstva Radimiru Čačiću predložio da se Dalmacijavino ustroji tako da država ostane većinski vlasnik a da radnicima pripadne 25 posto plus jedna dionica te da potom država i radnici skupa biraju Upravu i Nadzorni odbor tvrtke, ali Čačić to nije prihvatio", izjavio je Bucat. Predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić je rekao da ta tvrtka može proizvoditi 95 posto kamena u Hrvatskoj, a ne ići u stečaj kako je to odlučio Trgovački sud u Splitu. „Mi ćemo se svim silama boriti da sprječimo stečajni postupak nad Jadrankamenom te će u idući mjesec dana radnici tog poduzeća formirati krizni menadžment“, najavio je Drpić, koji je danas predvodio prosvjed radnika Jadrankamena splitskim ulicama, a njegov večerašnji dolazak na tribinu u Dalmacijavino pozdravljen je burnim pljeskom.

VARAŽDIN - Hrvoje Brumen koji je u aferi varaždinskog Stanoinga, zajedno s ocem Eduardom Brumenom osumnjičen za gospodarski kriminal, danas je pušten iz istražnog zatvora u kojem je bio od 18. veljače, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic. Županijski sud u Varaždinu je uvažio žalbu Hrvoja Brumena na odluku suca istrage o produljenju istražnog zatvora te je donio odluku da se istražni zatvor može zamijeniti jamstvom. «Hrvoje Brumen je nakon toga položio jamstvo u vidu hipoteke na nekretnini vrijednoj 11 milijuna i 300 tisuća kuna te je, nakon što je rješenje suca istrage o jamčevini postalo pravomoćno i uknjiženo je u zemljišnim knjigama, s današnjim danom pušten na slobodu uz obećanje da neće ponoviti kazneno djelo za koje je osumnjičen i da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili na bilo koji drugi način», rekao je Pavlic. Većinski vlasnik tvrtke Stanoing Eduard Brumen, zasad ostaje u istražnom zatvoru u kojem je također od sredine veljače. «Sudac istrage je ranije i njemu produljio istražni zatvor, no, to rješenje je ukinuto i vraćeno na ponovni postupak sucu istrage koji je ponovno održao ročište i donio odluku o produljenju istražnog zatvora, nakon čega je ta odluka dostavljena strankama i trenutno je u tijeku žalbeni rok», pojasnio je Pavlic.

ZAGREB - Na inicijativu Sindikata hrvatskog vozača u Uredu zagrebačkog gradonačelnika održan je danas sastanak o stanju taksi prijevoza u Gradu Zagrebu, s naglaskom na "problem rada bez potrebnih taksi dozvola i druge nepravilnosti koje bi mogle rezultirati gubitkom 250 radnih mjesta kod poslodavca Oryx grupe, koji najavljuje prestanak poslovanja", priopćeno je iz Službe za informiranje Grada Zagreba. Kako se navodi, odbijena je bilo kakva insinuacija o nepravilnostima u postupanju gradskih službi, budući su gradske službe i dosad po uočenim problemima obavljale nadzor taksi prijevoznika registriranih u Svetoj Nedelji, a koji su radili na području Zagreba. Grad Zagreb je u skladu s važećim propisima proveo sve postupke za dodjelu taksi dozvola o čemu je odluku donijela Gradska skupština, dodaje se. U okviru svoje nadležnosti gradonačelnik Milan Bandić poduzimao je potrebne radnje za uvođenje reda i provođenje nadzora nad svim auto taksi prijevoznicima, a gradske su službe pisanim upozorenjima i zahtjevima tražile postupanje od nadležnih tijela državne uprave, koja i u okvirima postojećih zakonskih rješenja imaju instrumente za ublažavanje ovakvog stanja, stoji u priopćenju. Zaključeno je da će se inicirati hitan sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, u čijoj je nadležnosti predlaganje izmjena zakona, provedba inspekcijskog nadzora i sankcioniranje. Upravo to je utvrđeno kao budući osnov za kvalitetnije reguliranje taksi prijevoza, s posebnim naglaskom na mogućnost ograničavanja broja taksi dozvola prema istim kriterijima za sve gradove i županije.

DUBROVNIK - U organizaciji Grada Dubrovnika i Veleposlanstva Poljske u Hrvatskoj, danas je u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održan seminar na temu "Poljska iskustva i mogućnosti sufinanciranja projekata u zaštiti baštine iz europskih fondova". Sudionici skupa razmjenili su iskustva o ulaganju u spomeničku baštinu kroz sufinanciranje iz europskih fondova, kao i na području obnove spomenika kulture. Kako je istaknuto budući da je Poljska članica EU upravo je ovo dobro vrijeme za razmjenu iskustava kako bi Hrvatska kao buduća članica EU na najbolji način iskoristila europske fondove. Poljski veleposlanik Wieslaw Tarka kazao je kako se i kroz ovaj skup nastavlja dobra suradnja dvije zemlje te kako europski fondovi pružaju veliku mogućnost kad je u pitanju očuvanje spomeničke baštine. Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac naglasio je kako je sada pravi trenutak da Hrvatska slijedi primjer Poljske, jer dosad niti jedan projekt hrvatske kulturne baštine nije uspio doći do europskih fondova. U radu skupa sudjelovali su i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić te direktor Interuniverzitetskog centra Krunoslav Pisk.

OSIJEK - Ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek Zvonko Bojčić drži da je ukidanje tog muzeja, kako je rekao, "šteta za Grad Osijek i širu okolicu" jer se radi o jedinom takvom muzeju na tom prostoru. Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici donijela uredbu o pripajanju Arheološkog muzeja u Osijeku Muzeju Slavonije Osijek, čime Arheološki muzej prestaje s radom, a Muzej Slavonije preuzima sve nekretnine, imovina, djelatnici, prava i obveze Arheološkog muzeja. Kako je za Hinu rekao Bojčić, moglo se ići na pripajanje Muzeju Slavonije kojim bi Arheološki muzej zadržao pravni status, ali ne i na "ukidanje budući da je prostor cijele istočne Hrvatske bogato arheološko nalazište". Osječki Arheološki muzej "itekako je potreban", s obzirom na to da se više od 50 posto fundusa svih slavonskih muzeja odnosi na arheologiju, dodao je. Kada je 2007. otvoren, muzej nije imao svoj fundus. "U međuvremenu smo uspjeli skupiti i napraviti prvi stalni postav srednjeg vijeka, potom prapovijesti, a ove godine planirali smo postaviti stalni postav antike", dodao je Bojčić. Bojčić je podsjetio da svi veći gradovi, Zagreb, Dubrovnik, Pula, Zadar imaju arheološke muzeje, a Split čak dva. Arheološki muzej otvoren je 16. studenoga 2007. godine u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, na prostoru od oko 3200 četvornih metara u dvije susjedne zgrade - zgradi Glavne straže na Trgu Svetoga Trojstva i tzv. kući Brožan na Trgu Jurja Križanića. U adaptaciju prostora i uređenje Arheološkog muzeja država je uložila oko 60 milijuna kuna.

POREČ - Svečanom sjednicom istarske Županijske skupštine danas je u Poreču obilježen Dan statuta Istarske županije. Statut je donesen 1994. godine, a, kako je rečeno, unatoč tadašnjim političkim raspravama u vezi s njegovom dvojezičnošću, u svim se svojim točkama primjenjuje i danas. Predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac ocijenio je kako je Istra donošenjem statuta potvrdila opredijeljenost i način življenja s najvišim vrijednostima, poput suživota, višejezičnosti i poštovanja antifašističkih vrijednosti i tradicije. Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je kako Istra ima svoje temelje na kojima je, uostalom, i Dan statuta Istarske županije. "Upravo je taj statut temelj svih odnosa u Istri i dokument našeg vremena koji smo mi stvarali i na koji možemo biti ponosni", istaknuo je Jakovčić. Po njegovim riječima, u Istri se, osim početka gradnje pulske bolnice, očekuje i gradnja dvaju ključnih programa - energetskog u Plominu i turističko-kulturnog programa "Brijuni rivijera". Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je nazočnima na svečanoj sjednici Županijske skupštine da je sadašnji status Istarske županije neodrživ. Jakovčić je izrazio zadovoljstvo što je vlada prihvatila prijedlog Istre da se osnuje povjerenstvo za reformu lokalne i regionalne samouprave. "U očekivanju rezultata rada povjerenstva na nama je da kroz institucionalni i politički rad predložimo svoj model decentralizacije, svoj model reforme i svoj model Istre kao županije s posebnim statusom", istaknuo je. "Istarska županija je najuspješnija županija u Hrvatskoj i ima pravo dobiti od države posebne ovlasti", ustvrdio je Jakovčić.

DUBROVNIK - Deveti mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, na kojem sudjeluje više od 200 izlagača iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, otvoren je danas u Dubrovniku. Sajam, koji će trajati do nedjelje, otvorio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je među ostalim rekao kako je riječ o specijaliziranoj priredbi koja se profilirala kao vrlo važan sajam u Hrvatskoj na području ekološke, tradicijske poljoprivrede i ostaloga zelenog poduzetništva. Na sajmu će se održati okrugli stolovi i radionice te Četvrti dani meda Dubrovačko-neretvanske županije. Ove će se godine nastaviti promocija znakova "Izvorno hrvatsko", "Hrvatska kvaliteta" i "Hrvatski otočni proizvod" radi predstavljanja domaćih kvalitetnih proizvoda. Kao i proteklih godina, i ove će godine izlagači, stručnjaci i entuzijasti zajedničkim nastojanjima pokušati predstaviti veći dio ekoloških i tradicijskih proizvoda Hrvatske.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas kako nema razloga da grad ne pomogne Kliničkoj bolnici "Sveti Duh" u vraćanju duga, zbog čega su veledrogerije najavile prekid ili smanjen isporuku lijekova toj i drugim bolnicama u Hrvatskoj koje im duguju dulje od godine dana. "Pomogli smo s 1,5 milijuna kuna prije nekoliko mjeseci i nema razloga da ne pomognemo ubuduće jer je to naša bolnica, ali ne radi ravnatelja, nego radi pacijenata i ukupne situacije i dugova u bolnici te standarda koji držimo u javnom zdravstvu Zagreba", rekao je Bandić na Bundeku zamoljen da komentira izjavu ravnatelja KB "Sveti Duh" kako očekuje da grad kao vlasnik pomogne podmiriti dio troškova koji su dosegnuli 31 milijun kuna. Poručio je ravnatelju bolnice da "kuca na otvorena vrata" te ga je pozvao da se javi pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimiru Šostaru kako bi našli zajedničko rješenje. "To je njihova zadaća i za to su plaćeni", istaknuo je Bandić. Bandić je na upit novinara komentirao i to što na jučerašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine nije prošao program izgradnje komunalne infrastrukture te je rekao kako će se gradski zastupnici o tome vjerojatno očitovati na sljedećoj sjednici Gradske skupštine. "U zadnje vrijeme kod nas sve malo dulje traje, ali grad neće stajati", rekao je Bandić i dodao kako rade po starom planu dok ne prihvate novi te da se ništa povijesno neće dogoditi.

ZAGREB - Na poziv umjetničkog direktora ovogodišnjeg Pariškog trijenala Okwuija Enwezora, svoja će djela u Parizu izložiti i hrvatski umjetnik Ivan Kožarić, koji će se predstaviti s četrdesetak radova iz Ateljea Kožarić, izvijestio je danas Muzej suvremene umjetnosti, kojega je taj atelje dio. Osim ciklusa crteža zlatnom bojom, akademik Kožarić izložit će crteže na tkanini, dio ciklusa "Ispuhivanje energije", višedjelan rad "Slagalica" te skulpture "Oblici prostora", odnosno djela koja su najvećim dijelom nastala šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Pariški trijenale otvara se 20. travnja u obnovljenom izložbenom prostoru Palais de Tokyo, koji je postao jedno od najvećih mjesta posvećenih suvremenoj umjetnosti u Europi. Ovogodišnje izdanje, pod nazivom "Intenzivna blizina", osim u Palais de Tokyo, održat će se i u sedam drugih umjetničkih institucija u Parizu i okolici, a trajat će do 26. kolovoza. Među stotinjak umjetnika iz cijeloga svijeta, Hrvatsku predstavlja i David Maljković, koji će izložiti dvokanalnu video instalaciju "Out of Projection", koja je nastala u sjedištu automobilske tvrtke Peugeot čiji se umirovljeni radnici pojavljuju u radu u kojemu se miješaju elementi dokumentarnog filma i znanstvene fantastike.

ZAGREB - Prva Flash benzinska crpka za brodove otvorena je danas u marini Frapa u Rogoznici, a riječ je o plutajućoj stanici predviđenoj za točenje goriva za brodove i čamce te za jahte koja korisnicima osigurava udobnost točenja goriva bez napuštanja plovila. "Pumpe FLASH omogućit će nautičarima bezbrižnu, laku plovidbu i veću dostupnost goriva. Potporu ovome projektu dalo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture", istaknuo je Sergey Zamotaylov, direktor tvrtke Crno Zlato, priopćeno je iz te tvrtke. Kako se navodi, plan tvrtke Crno zlato je izgraditi 30 pumpi FLASH na hrvatskoj obali, pri čemu bi ove godinu postavili na atraktivnim lokacijama za nautičare četiri takve plutajuće benzinske pumpe. Prva je pozicionirana u marini Frapa, potom slijedi pumpa u Kaštelima. Kapacitet tankova crpke je 40 tona, a u ponudi su goriva eurodiesel BS i eurosuper 95 BS s lokalnog tržišta.

PERUŠIĆ - Požar na području Kosinja kod Perušića, ugašen je večeras oko 18 sati, a izgorjelo je dva hektara mlade borove šume te trave i niskog raslinja, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Gasili su ga pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Perušić te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s uređajem za gašenje.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙