FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. godišnjica akcije "Baranja"

Autor: ivuc
OSIJEK, 3. travnja 2012.(Hina) - Svečanim mimohodom preko belišćanskog mosta 107. brigade Hrvatske vojske (HV) i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u blizini Belišća danas je obilježena 20. godišnjica akcije "Baranja".

U akciji izvedenoj 3. travnja 1992. poginulo je 15 pripadnika 107. brigade, dva su nestala, a oko 80 ih je ranjeno.

Osim članova obitelji poginulih branitelja i zapovjedništva 107. brigade, kod spomen-obilježja vijence su položila mnoga izaslanstva državnih i lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskoga rata.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnik Dinko Burić rekao je kako se danas s tugom i ponosom prisjećamo hrabrosti i nesebičnosti poginulih pripadnika 107. brigade.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Ivan Grujić kazao je kako se Hrvatska s razlogom ponosi pripadnicima svoje pobjedničke vojske, koji su herojski sudjelovali u stvaranju i obrani države, a skrb za branitelje i njihove obitelji nije samo zadaća tog ministarstva, nego cijele vlade.

Izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Slavko Barić rekao je kako danas suosjećamo s obiteljima poginulih branitelja 107. brigade, ali i slavimo njihovu hrabrost i odlučnost.

U spomen na poginule hrvatske branitelje, večeras je služena misa zadušnica u belišćanskoj župnoj crkvi sv. Josipa Radnika.

Prije 20 godina, 3.travnja 1992, 107. brigada s dvije i pol tisuća vojnika krenual je u oslobođanje Baranje no akcija nije uspjela. Baranja je pet godina poslije mirnom reintegracijom sjedinjena s ostatkom Hrvatske.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙