FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica prihvatilišta Ruža sv. Franje

Autor: dsil
RIJEKA , 26. ožujka 2012. (Hina) - U sklopu Dana otvorenih vrata kojima se obilježava peta obljetnica riječkoga prihvatilišta za beskućnike Ruža sv. Franje, danas je održana tribina pod nazivom "I ja sam čovjek" na kojoj su korisnici govorili o pomoći koju su dobili u prihvatilištu.

Od danas do 30. ožujka, koliko traju Dani otvorenih vrata, bit će organizirani mnogi događaji vezani uz to prihvatilište.

Tako se sutra u Auli pape Ivana Pavla II. u trsatskome svetištu otvara izložba o dosadašnja tri nastupa hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika na svjetskim prvenstvima socijalno marginaliziranih osoba. Navečer će se u crkvi svetišta služiti misa zahvalnica.

Program obilježavanja pete obljetnice prihvatilišta završava u petak otvorenjem izložbe fotografija s temom beskućništva pod nazivom "Primijeti me!" u Filodrammatici. Izložba je prodajna, a prikupljeni novac darovat će se prihvatilištu.

Prihvatilište Ruže sv. Franje jedini je dom za osobe bez trajnog smještaja u Primorsko-goranskoj županiji te šire - u zapadnoj Hrvatskoj. Otvoreno je u sklopu crkve sv. Romualda i Svih svetih na Kozali, ima površinu od 90 četvornih metara i 11 postelja. Sastoji se od dvije spavaonice, kuhinje, kupaonice, ostave i kapelice. O potrebama beskućnika u prihvatilištu brinu se volonteri franjevačkoga svjetovnog reda.

Svrha prihvatilišta nije samo pružiti prenoćište, nego i osposobiti korisnike za ponovnu integraciju u društvo pa se provode radne terapije i rehabilitacije. Ujedno im se pružaju pravni savjeti te pomaže pri dobivanju socijalnih i zdravstvenih dokumenata.

S vremenom se pokazalo da kapacitet prihvatilišta nije dovoljan jer je u Rijeci sve više beskućnika.

Prihvatilište sufinanciraju Riječka nadbiskupija, grad Rijeka i Primorsko-goranska županija te mnogi donatori.

(Hina) xdsil ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙