FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: prodaju Ine poništiti ako je bila rezultat korupcije

Autor: ivuc
OSIJEK, 9. ožujka 2012.(Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku da se prodaja Ine, ako suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu pokaže da je prodaja te tvrtke mađarskome MOL-u posljedica koruptivnog djelovanja i primanja mita, mora poništiti, a u Hrvatskoj treba početi suditi za veleizdaju.

Na konferenciji za novinare Srb je podsjetio na svoje priješnje tvrdnje po kojima bi prodaja Ine na takav način bila veleizdaja, dodajući da je jučerašnje svjedočenje Roberta Ježića na suđenju Ivi Sanaderu to potvrdilo. Istaknuo je kako će pričekati sudsku odluku, ali - ako se to pokaže točnim - u Hrvatskoj se mora suditi za veleizdaju jer je, ocijenio je, "tragedija koja je za Hrvatsku nastala gubitkom kontrole nad temeljnom energetskom kompanijom teža od gubitka dijela teritorija".

"Ovo je gore nego da je prodana Baranja ili Istra i za to se mora odgovarati jer se, to se pokazalo u ratu, izgubljeni teritorij može vratiti, a kontrolu nad krvotokom Hrvatske ne vjerujem da ćemo moći uskoro vratiti, a posljedice su katastrofalne", ustvrdio je Srb.

"Ako se ovim procesom pokaže da je preuzimanje Ine posljedica koruptivnoga i kriminalnog djelovanja, onda se mora suditi za veleizdaju i ta se pretvorba poništava, a vlada od Državnog odvjetništva mora zatražiti blokadu imovine i upravljačkih prava MOL-a u Ini do zaključenja sudskog procesa", rekao je Srb.

Dodao je da se taj proces, ako presuda bude osuđujuća, treba vratiti na početak, pri čemu se, kako je rekao, MOL-u vraća novac, a Hrvatskoj se vraća Ina.

Ocijenio je kako je dodatni problem to što vlada u Nadzorni odbor Ine želi imenovati osobu koja je pod kaznenim progonom u Mađarskoj, te kako je zato neprihvatljivo da osoba koja je najpodložnija političkim pritiscima s mađarske strane bude predstavnik Hrvatske u strateški prevažnoj hrvatskoj kompaniji oko čije se privatizacije vodi sudski proces.

Na novinarsko pitanje o tome što misli zašto se Radimira Čačića predlaže za člana Nadzornog odbora Ine, Srb je odgovorio kako vjeruje da je "takav interes postojao kod mađarske strane" koja misli da bi za nju bilo najbolje kad bi Čačić bio član Nadzornog odbora.

Ocijenio je kako to pokazuje da "hrvatski interesi nisu zaštićeni i da se ostavljaju na vjetrometini".

(Hina) xivuc ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙