FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dmar
ZAGREB, 3. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

OAKLAND - Najmanje sedam osoba je ubijeno, a troje ranjeno u ponedjeljak kada je neidentificirani napadač otvorio vatru na studente privatnog kršćanskog sveučilišta Oikos u kalifornijskom gradu Oaklandu, izvijestili su američki mediji. Policija je priopćila da je napadač kasnije uhićen u trgovačkom centru udaljenom nekoliko kilometara od mjesta krvoprolića, no nije objavila njegov identitet. Opisala ga je kao azijskog muškarca teže građe, obučenog u khaki odjeću, a mediji nagađaju da je podrijetlom Koreanac. "Mogu potvrditi da imamo jednu osobu koja je pritvorena, za koju vjerujemo da može biti odgovorna za pucnjavu", izjavila je policijska časnica Johnna Watson. Napadač je, prema izvješćima, upao u učionicu i zapucao na studente, pogađajući neke iz neposredne blizine. Paul Singh, čija je sestra Devinder Kaur ranjena u ruku tijekom pucnjave, prenio je medijima tvrdnju sestre da se radi o bivšem studentu sveučilišta Oikos koji se pojavio u učionici po prvi puta u zadnja četiri mjeseca. Studentima je rekao "Stanite u red, ubit ću vas", što su oni u prvi trenutak shvatili kao šalu, ponovio je Singh riječi sestre.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u utorak,na zahtjev Francuske, kako bi raspravljalo o krizi u Maliju, objavila je u ponedjeljak američka misija pri UN-u. Po riječima jednog zapadnog diplomata, 15 članica Vijeća, kojim u travnju predsjedava SAD, treba u utorak usvojiti izjavu o situaciji u Maliju, gdje je u vojnom puču 22. ožujka svrgnut režim predsjednika Amadoua Toumanija Tourea. Od tada su pobunjenici nomadskog naroda Tuarega i islamske skupine koje ih podržavaju zauzeli tri regionalne metropole na sjeveru Malija - Kidal, Gao i Timbuktu, bez otpora nedovoljno opremljene malijske vojske. Vijeće sigurnosti UN mora "energično reagirati protiv pada Vlade i zauzimanja tri sjeverna grada", rekao je diplomat. Šefovi država ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) sastali su u Dakaru u ponedjeljak, te zaprijetili da će vojno intervenirati i najavili "potpuni embargo" protiv vojne hunte koja je preuzela vlast u Bamaku.

ŽENEVA - Sirijska vlada obavijestila je međunarodnog posrednika Kofija Annana da provodi plan povlačenja svih vojnih postrojbi iz gradova do 10. travnja, rekao je u ponedjeljak Annanov glasnogovornik Ahmad Fawzi. Ako će Annan, izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, potvrditi da je povlačenje izvršeno do 10. travnja, onda će sirijska vlada i oporba imati 48 sati da prekinu sukobe, rekao je Fawzi. "Sirijci su nam rekli da su donijeli plan za povlačenje njihovih vojnih postrojbi iz naseljenih i okolnih područja. Provedba tog plana počela je jučer (u nedjelju) i bit će dovršena do 10. travnja", rekao je Fawzi agenciji Reuters u Ženevi nakon što je Annan izvijestio UN-ovo Vijeće sigurnosti.

NEW YORK - Izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan zatražio je podršku Vijeća sigurnosti UN-a da se 10. travnja odredi kao krajnji rok Siriji za djelomičnu provedbu njegovog mirovnog plana, uz potpuni prekid vatre 48 sati kasnije, rekli su diplomati. Annan je Vijeću iza zatvorenih vrata rekao da je Sirija pristala na ideju takvog roka koji bi uključio prestanak kretanja postrojbi prema naseljenim mjestima uz povlačenje teškog naoružanja i početak povlačenja vojnika, rekli su agenciji Reuters UN-ovi diplomati pod uvjetom da ostanu neimenovani. Unatoč izostanku napretka na terenu, Annan je Vijeću sugerirao da možda ima određenih početaka provedbe plana i zatražio od članica Vijeća da "započnu razmatrati razmještanje promatračke misije sa širokim i fleksibilnim mandatom". UN-ov odjel za mirovne misije već je počeo planiranje UN-ove misije za nadzor prekida vatre, koja bi imala 200 do 250 nenaoružanih promatrača.

RIGA - Hrvatska i Latvija snažno se zauzimaju za mirno rješenje spora oko iranskog nuklearnog programa jer mogući sukob ne bi narušio samo stanje u regiji i okolini nego i u svjetskim razmjerima, rekao je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji se nalazi u službenom posjetu Latviji. "Taj sukob ne bi značio narušavanje sigurnosti samo u regiji i šire, nego i u svjetskim razmjerima, i zato se dvije zemlje zalažu za pregovore i mirno rješenje spora oko iranskog nuklearnog programa", kazao je šef hrvatske države. Iran, predstojeći summit NATO-a u Chicagu te razvoj događaja u Afganistanu gdje bi pitanje sigurnosti postupno trebale preuzeti afganistanske oružane snage bile su predmet razgovora predsjednika Josipovića s njegovim latvijskim kolegom Andrisom Berzinšom.

SARAJEVO - Hrvatska će na predstojećem summitu NATO-a u Chicagu snažno podržati nastojanja Bosne i Hercegovine glede stupanja na snagu ranije uvjetno odobrenog Akcijskog plana za članstvo (MAP), rekao je u ponedjeljak hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić u razgovoru s ministrom obrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem. Ministar Ibrahimović je sa Staničićem u Sarajevu razgovarao o ukupnoj vojnoj suradnji dvaju država. Kako je priopćilo Ministarstvo obrane BiH, veleposlanik Staničić pozvao je na jačanje vojne suradnje Hrvatske i BiH, a postojeću suradnju dvaju ministarstava obrane ocijenio je veoma uspješnom. Najavio je i mogućnost posjete hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića Ministarstvu obrane BiH.

ZAGREB - Povjerenik EU-a za poljoprivredu Dacian Ciolos i hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sudjelovat će u utorak u Zagrebu na svečanom zatvaranju dvaju dvogodišnjih projekata potpore razvoju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju RH vrijednih gotovo 4,5 milijuna eura, priopćila je Delegacija EU-a u RH. Riječ je o IPA 2007 projektima "Potpora uspostavi potpuno operativne agencije za plaćanja u skladu s EU standardima" i "Jačanje kapaciteta agencije za plaćanja", koji su Hrvatskoj omogućili operativnu provedbu europskih fondova namijenjenih poljoprivredi.

BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je neizravno najavila da će razmotriti ublažavanje sankcija režimu u Mianmaru nakon održavanja povijesnih djelomičnih izbora u toj zemlji, iako će i ubuduće pažljivo pratiti stanje, objavile su agencije. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka povjerenica za vanjsku politiku EU Catherine Ashton u pisanim su izjavama "čestitali vlastima i narodu Mianmara" na organizaciji izbora, a Van Rompuy je "osobito zadovoljstvo" izrazio zbog izbora oporbene čelnice Aung San Suu Kyi u parlament. Taj demokratski čin trebao bi utjecati i na režim europskih sankcija, koje upravo ističu krajem travnja i o kojima će se raspravljati na sastanku europskih ministara vanjskih poslova, zakazanom za 23. travnja. EU krajem travnja "neće propustiti utvrditi ukupni napredak ostvaren u posljednjih godinu dana, osobito u pogledu načina na koji su se odvijali nedjeljni izbori", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, pozdravivši "povijesni dan za mianmarski narod, koji predstavlja kamen temeljac za povratak demokracije u Mianmar".

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙