FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dijalog Priština-Beograd nastavlja se unatoč incidentima

Autor: brad
PRIŠTINA, 2. travnja 2012. (Hina) - Kosovska vlada nije razmatrala mogućnost prekida dijaloga s Beogradom unatoč zadnjim incidentima, uključujući i subotnje uhićenje kosovskih policajaca koji su danas pušteni iz pritvora u Srbiji i vraćeni na Kosovo, doznaje se u ponedjeljak u Prištini.

Voditeljica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri potvrdila je za današnji broj prištinskog dnevnika Express kako će dijalog s Beogradom biti nastavljen, istodobno napominjući da će Kosovo tražiti od SAD i Europske unije da Srbija poštuje sporazume.

"Nema sumnje da je Srbija naštetila dijalogu kršenjem sporazuma i aktima agresije prema državi Kosovo", rekla je Tahiri navodeći da će prenijeti europskim posrednicima u dijalogu i SAD-u svoju zabrinutost i da će o daljim potezima odlučiti poslije konzultacija s njima.

Kako prenose danas prištinski mediji, glasnogovornica visoke povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Maja Kocijančić izrazila je očekivanje kako će pregovori Prištine i Beograda biti nastavljeni odmah nakon sastavljanja nove srbijanske vlade, nakon izbora zakazanih za prvu polovicu svibnja.

"Ambicija je da se odmah poslije izbora nastave pregovori o pitanjima koja su na dnevnom redu", rekla je Kocijančić.

Ona je podsjetila da su prve sljedeće teme telekomunikacije i energetika, čije je rješavanje Europska komisija postavila kao uvjet za određivanje datuma početka pregovora između Srbije i EU.

Pregovori se odvijaju uz posredovanje EU, a posljednji krug pregovora završen je dogovorom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova, što je omogućilo dodjelu Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. U Beogradu je također najavljeno da će pregovori biti nastavljeni poslije izbora zakazanih za 6. svibnja.

"Rad na tehničkoj razini se u međuvremenu nastavlja. Mi pomno pratimo provedbu do sada postignutih dogovora", rekla je Kocijančić.

U incidentu koji se dogodio u subotu kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhitili dvojicu kosovskih policajaca koji su bili u zoni svoje odgovornosti. Ministar policije Srbije, pak, po pisanju srpskih medija tvrdio je da su kosovski policajci uhićeni na njihovu području te da su imali odore, pištolje, automatske puške te opremu za mjerenje daljine i noćni nadzor. Policajci su danas pušteni.

Tri dana prije toga zbog sumnje da su nosili izborni materijal iz Srbije, kosovska policija uhitila je četvoricu Srba kod graničnog prijelaza Bijela Zemlja, na istoku Kosova, na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu, izvijestili su beogradski i prištinski mediji. Kod uhićenih, a riječ je o predstavnicima lokalnih srpskih institucija iz Vitine koje kosovske vlasti ne priznaju, pronađen je birački popis "paralelne" srpske općine Vitina na Kosovu i bilo im je određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙