FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija donijela posebne upute za regionalne skupove s Kosovom

Autor: ssai
BEOGRAD, 21. ožujka 2012. (Hina) - Srbijanska vlada donijela je uputu o nastupu srbijanskih predstavnika na regionalnim skupovima na kojima sudjeluju i predstavnici Kosova, po kojoj će jedna od obveza predstavnika Srbije biti da na skupu pročitaju da je ''Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije'', prenose u srijedu beogradski mediji.

Odluka o naputku kojim se utvrđuje ponašanje predstavnika Srbije ''na regionalnim skupovima kojima nazoče i predstavnici privremenih vlasti u Prištini'', donesena je, kako se navodi, u utorak na telefonskoj sjednici vlade.

Tim se vladinim naputkom nalaže da predstavnici Srbije sudjeluju na skupovima samo ako na tablici ispod naziva Kosovo, sa zvjezdicom, stoji i tekst opaske (fusnote), nedavno dogovorene u sklopu dijaloga Srbije i Kosova u Bruxellesu. Tekst iz fusnote mora biti dovoljno uočljiv i čitljiv i na engleskom jeziku a, prema naputku, predstavnici srbijanskog izaslanstva obvezni su pročitati izjavu da je nazočnost kosovskih predstavnika u skladu s dogovorom o regionalnom predstavljanju i, što nema nikakve veze sa sadržajem dogovora u Bruxellesu, ''da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije''.

Kosovo, dodaje se u naputku, na regionalnim skupovima ne smije imati na stolu zastavicu kao sve ostale države u regiji, dok objašnjenje o posebnom predstavljanju Kosova, koje mediji nazivaju ''asimetričnim predstavljanjem'', mora biti istaknuto u svim dokumentima i regionalnim sporazumima.

Srbijanski predstavnici bit će obvezni napustiti skup ako njegov organizator ne postupi u skladu s uputama srbijanskih predstavnika.

Dogovor postignut 24. veljače u Bruxellesu predviđa da na međunarodnim skupovima Kosovo bude predstavljeno sa zvjezdicom uz naziv, te da u dodatnoj fusnoti stoji "Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa, u skladu je s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN i odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o deklaraciji o neovisnosti Kosova".

Odluka o donošenju naputka srbijanske vlade donesena je nakon što je proteklih dana na nekoliko regionalnih skupova došlo do nesuglasica izazvanih predstavljanjem Kosova u skladu sa sporazumom, odnosno izostankom takva predstavljanja Kosova.

Izaslanstvo Kosova prošlog četvrtka je u Beogradu napustilo sastanak nevladinih organizacija jer nije željelo da Kosovo bude predstavljeno sa zvjezdicom i pratećom opaskom, a izaslanstvo Srbije na sastanku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u Sarajevu također je odbilo sudjelovati jer izaslanstvo Kosova nije bilo predstavljeno na taj način.

Predstavnici Srbije također su u ponedjeljak odbili sudjelovati na otvaranju regionalne konferencije o pravima LGBT (lezbijske, gay, bi- i transseksualne) populacije u Budvi, jer, kako su prenijeli mediji, predstavnici Kosova nisu bili predstavljeni u skladu sa sporazumom iz Bruxellesa.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙