FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje nesporazumi Srbije i Kosova na skupovima

Autor: ssai
BEOGRAD/SARAJEVO, 15. ožujka 2012. (Hina) - Izaslanstvo Kosova u četvrtak je u Beogradu napustilo sastanak nevladinih organizacija jer nije željelo da Kosovo bude predstavljeno sa zvjezdicom i pratećom opaskom, sukladno nedavnom dogovoru Srbije i Kosova u Bruxellesu, a izaslanstvo Srbije na sastanku u Sarajevu također je odbilo sudjelovati jer izaslanstvo Kosova nije bilo predstavljeno na taj način.

Kako prenosi srbijanska televizija B92, izaslanstvo Kosova napustilo je prvu regionalnu konferenciju o suradnji civilnog društva na zapadnom Balkanu i Turskoj, a sudionici konferencije tvrde na mreži twitter kako je kosovsko izaslanstvo napustilo skup "zbog nerazumijevanja detalja bruxelleškog sporazuma".

Početak konferencije kasnio je jer kosovsko izaslanstvo nije željelo biti predstavljeno sa zvjezdicom i opaskom u kojoj se navodi Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Čak ni veleposlanici Europske unije i Velike Britanije u Srbiji, Vincent Degert i Michael Davenport, nisu uspjeli nagovoriti kosovsko izaslanstvo da ostane na skupu.

U Sarajevu se također u četvrtak održao sastanak odbora Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), ali ga je napustilo srbijansko izaslanstvo, jer oznaka Kosova nije bila u skladu sa sporazumom iz Bruxellesa.

Kako izvješćuju mediji u BiH, prvi ovogodišnji sastanak RCC-a u Sarajevu napustio je pomoćnik šefa diplomacije Srbije za Europsku uniju Duško Lopandić po naputku srbijanske vlade.

Dogovor postignut 24. veljače u Bruxellesu predviđa da na međunarodnim skupovima Kosovo bude predstavljeno sa zvjezdicom uz naziv, te da u dodatnoj opasci stoji "Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa, u skladu je s rezolucijom 1244 vijeća sigurnosti UN i odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o deklaraciji o neovisnosti Kosova".

(Hina) xdas/xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙